31 mar. 2010

Fac ce vreau cu banii mei... (Oare?)

Din categoria bancile sunt nesimtite peste tot...
Este sfarsit de luna si ajun de Paste. Toata lumea care e platita cu salariu o data pe luna a cam luat salariul, la fel si subsemnatul. Dimineata trec in fuga pe la bancomat, scot rapid 80 de euro si imi vad de ale mele. Pe la pranz merg din nou la ATM cu gandul de a scoate bani si pentru chiria care de obicei se plateste la inceput de luna si pentru cumparaturile de Paste. Incerc o suma mai insemnata, dar "automatul" ma roaga sa selectez o suma mai mica. Continui sa tot scad suma pana ajung la 200 de euro. Stupoare...nici pe astia nu voia sa mi-i dea. 

30 mar. 2010

Bank holiday 1-6 Aprilie

Apropierea intre ziua de 1 Aprilie si sarbatoarea Pastelui a facut ca ami toate institutiile si companiile sa intre intr-o mini vacanta. Asadar toate bancile vor fi inchise in perioada 1-6 Aprilie. Acest lucru se extinde si asupra call-center-urilor bancilor. Puteti face totusi tranzactii prin sistemele automate telefonica (phone banking) si prin sistemele internet banking atat pe wap cat si pe www.

Din informatiile pe care le am supermarketurile vor fi deschise program normal in zilele de 1 si 2 si program scurtat cu cateva ore pe data de 3 aprilie.

Un Paste fericit!

Stirile care ne intereseaza - 30.03

CUM NE VEDE LUMEA
Suntem pe primul loc! La ce? La tras chiulul din parlamentul european. Detalii aici.


VESTI PROASTE
Cati someri avem de fapt: 16% dintre angajatii din privat. Desi Emil Boc spunea altceva, se pare ca numerele difera putin, in locurile esentiale... Detalii aici.
Se pare ca 40% din diagnosticurile puse de medicii romani sunt gresite, asa cum spune Traian Basescu. Ma intreb oare de ce sunt totusi atat de cautati medicii romani sa lucreze in strainatate....
Doua atentate cu bomba in metroul din Moscova. Vladimir putin a declarat ca "Teroristii vor fi nimiciti". Conform anchetelor KGB FSB se pare ca tancurile rusesti sunt cu fata spre Cecenia.

Despre copii in Cipru - drepturi, beneficii, protectie

In cadrul Ministerului Muncii si a Protectiei Sociale functioneaza Departamentul de Servicii si Ajutoare Sociale. Scopul acestui departament este de a oferi unitate si solidaritate sociale, de a oferi protectie sociala, de a garanta nediscriminarea si de a promova egalitatea de sanse pentru toti cetatenii republicii Cipru, de a combate saracia si excluderea sociala si de a promova interesele individului, ale familiei si ale comunitatilor. In acest topic ma voi axa pe latura de protectie sociala acordata copiilor.

29 mar. 2010

Sclavi in Cipru

Pentru cei care apelati la intermedierea obtinerii unui job in Cipru. Vizualizati si luati aminte:

28 mar. 2010

Stiri care ne intereseaza - 28.03.2010

Incepand de astazi inaugurez o serie de postari (sper eu) zilnice intitulate "Stiri care ne intereseaza". Vor fi cuprinse aici stiri cu si despre emigranti romani, stiri care privesc emigrantii romani in Cipru si alte stiri care conteaza. Aceste stiri vor si impartite in "Vesti bune", "Vesti proaste" si "Cum ne vede lumea". O sa va prindeti voi ce si cum, pe parcurs...

VESTI BUNE
Incepand din 28 Martie, Blue Air opereaza pe langa rutele Bucuresti-Larnaca si Bucuresti-Paphos, noi rute din larnaca spre Milano, Viena si Varsovia. Mai multe aici si pe site-ul Blue-Air.
Cyprus Mail a publicat ecourile unui studiu asupra tratamentelor la care sunt supusi emigrantii de catre angajatorii ciprioti. Se pare ca pana si ei si-au dat seama ca suntem priviti ca o rasa inferioara. Mai multe, intr-un articol in limba engleza, aici.
Romanii sunt bine vazuti mai ales de cei din industria de turism. Dovada o constituie setea cu care angajatorii grci si ciprioti au recrutat 400 de romani pentru hotelurile din Grecia si Cipru. Detalii aici.

CUM NE VEDE LUMEA
Romania se afla pe locul al doilea intr-un top al tarilor de unde sunt lansate atacuri informatice conform unui studiu realizat de Symantec si publicat de Sunday Times. in limba romana articolul complet poate fi citit aici.

VESTI PROASTE
Dealerii de droguri "legale" ii dau pe la nas lui Boc. Cu ce? E mai greu de precizat... Detalii despre portitele de ocolire a legii gasite de patronii magazinelor de vise aici.
Romania - locul 5 in UE la rata de crestere a somajului. Boc zice ca stam bine.... Am fi preferat sa lucram bine... Detalii aici

27 mar. 2010

Despre inchirierea de locuinte in Cipru

Pentru ca pe Forumul Romanilor in Cipru tot mai multe persoane aflate inca in Romania sau in alte tari intreaba despre inchirierea de locuinte, tarife si practici, o sa detaliez putin acest subiect.
Clasificarea locuintelor. 
In Cipru, locuintele se clasifica/inchiriaza in functie de numarul de dormitoare. Pe langa apartamente, mai exista asa numitele studio-uri. Acestea sunt echivalentul garsonierelor din Romania, adica o camera care reprezinta totul. In general nu prea o sa dati peste studio-uri cu baie comuna sau fara un minim de bucatarie. 
Preturi
Studio-urile si apartamentele cu un dormitor (echivalentul apartamentelor cu doua camere in Romania) sunt in general preferate de emigranti pentru ca chiria este modica, de multe ori living-ul este transformat in dormitor, iar marea majoritate sunt localizate in orase, aproape de centru. Preturile pentru un astfel de apartament pornesc (in Limasol) de la 350 si urca pana la 600 de euro pe luna, in functie de locatie si de utilarea de care beneficiaza. 
Apartamentele cu 2-3 dormitoare se inchiriaza cu sume intre 450 si 800 euro pe luna evident in functie de locatie si utilari.
Casele cu 2-3 dormitoare se inchiriaza cu minim 450 de euro in zone marginase ale orasului (la mai mult de 10 km de centru). Un prex maxim pentru case nu exista pentru ca daca acestea sunt cu locatie centrala si sunt si mobilate, pretul trece peste 1000 de euro! Daca doriti o casa mai ieftina, puteti incerca sa inchiriati in satele aflate la peste 25 de km de oras si cu putin noroc o sa gasiti casa cu 2 dormitaore la 350-400 de euro. Avantajul este ca e putin mai racoare si zona e ami linistita. Daca totusi preferati o casa si nu vreti sa cheltuiti prea mult pe inchirierea ei, mai exista posibilitatea de a inchiria case cu curte comuna (doua case in aceeasi curte, lipite una de cealalta sau casa cu 2 nivele dar care au intrari separate).Preturile sunt pentru locuinte nemobilate.
Proprietarii vor cere mai mult daca locatia casei/apartamentului este ultra centrala, sau daca este foarte aproape de mare. Deasemenea utilarea casei/apartamentului cu Aer conditionat mareste pretul de inchiriere. Nu va asteptati sa negociati prea mult si sa obtineti o chirie mult mai mica decat vi s-a cerut initial. 
Conditii de inchiriere
Marea majoritate a proprietarilor solicita constituirea unui depozit egal cu valaorea chiriei pe o luna. Deasemenea plata chiriei se face la inceputul lunii. Asadar cand o sa inchiriati un apartament/o casa o sa trebuiasca sa aveti banii de doua chirii, una ca depozit, cealalata pentru chiria lunii in curs. 
Marea majoritate a caselor si a apartamentelor sunt nemobilate. Totusi bucatariile sunt echipate cu dulapuri, blat cu plita/aragaz si cuptor incorporate, dormitaorele au dulapuri incastrate in pereti, iar cu putin noroc o sa gasiti si un frigider sau chiar si masina de spalat. Mai trebuie sa luati in calcul ca in Cipru inca nu exista o retea de alimentare cu gaze naturale asa ca o sa va trebuiasca cel putin o butelie (doua daca nu vreti sa ramaneti cu mancarea facuta pe jumatate).
In cazul in care nu cunoasteti pe nimeni in zona si va este greu sa gasiti ceva de inchiriat, puteti apela la agentiile imobiliare. Aceste taxeaza proprietarii locuintei si nu chiriasii. Avand in vedere ca agentiile au comisionul egal cu chiria pe o luna, o sa incere sa va inchirieze apartamentul la un pret peste cel al pietei, iar proprietarul o sa va oblige sa platiti voi comisionul agentiei in cazul in care decideti sa stati in apartament mai putin de 12 luni.
la plecarea din locuinta chiria pentru ultima luna este acoperita de depozitul pe care l-ati constituit initial.
Utilitati
Toate locuintele sunt racordate la sistemul de energie, apa, apa potabila, canalizare si au instalat fir telefonic, chiar daca nu este conectat la retea. Unii proprietari (in special cei care doresc sa faceti contract cu ei) va vor solicita sa fiti trecuti voi ca beneficiar in raportul cu furnizorul de utilitati pentru a nu avea el batai de cap in cazul in care decideti sa nu platiti facturile.

26 mar. 2010

Cum sa-ti cauti de munca

Poate cel mai important aspect al emigrarii este gasirea unui loc de munca in tara de adoptie. Trebuie studiata foarte atent si deschiderea firmelor/patronilor catre angajarea de emigranti si usurinta de a obtine un loc de munca. Deasemenea trebuie sa verificati care este suma pe care ati putea-o obtine in domeniu vostru de activitate si daca aceasta va ajunge pentru a va indeplini scopul pentru care ati ales sa plecati. Studiati un nivel al preturilor si a cheltuielilor cu cazarea/masa/transportul.
Primii pasi, pe care ii puteti face inca din tara, sunt sa va adresati firmelor de plasare forta de munca sau site-urilor de job-uri din tara respectiva. In marea lor majoritate, firmele de plasare forta de munca va vor solicita plata unui comision anterior plecarii. Deasemenea veti semna un contract care din pacate are valabilitate doar in Romania, nu si peste granita. Avantajele sunt ca prin astfel de firme puteti obtine destul de facil un loc de munca fara prea multa bataie de cap. Dezavantaje: puteti ajunge sclav intr-o tara straina, situatia de la fata locului poate sa difere uneori dramatic de mult fata de ce vi s-a promis in tara, salariul poate diferi fata de discutia avuta cu firma respectiva. Site-urile de job-uri sunt o alternativa la firmele de plasare forta de munca, dar totusi angajarea "la distanta" este de multe ri o procedura de durata. Chiar si pe astfel de site-uri o sa dati peste firme de plasare de forta de munca, firme care de data asta nu va vor percepe comision, el fiind achitat firmei de catre angajator. In cazul unei oferte primite prin intermediul unui site de profil este bine sa nu va grabiti si sa verificati firma respectiva si eventual pe cel ce va face oferta respectiva. Cautati si iar cautati pana gasiti informatiile care sa va ofere certitudinea ca nu e teapta. Chiar si asa e bine sa mergeti la voi cu destui bani cat sa va ajunga sa va intoarceti in Romania. E bine ca in ambele cazuri sa solicitati o copie draft a contractului de munca ce va fi semnat de indata ce ajungeti in tara respectiva. Daca firmele sunt serioase, nu se vor feri sa vi le ofere. 
Pentru cei ce alegeti sa emigrati in tari din spatiul UE, un punct important de plecare este site-ul EURES. In toate cazurile trebuie sa aveti pregatit un CV corespunzator cu informatii nici prea multe nici prea putine.
O alta posibilitate este sa plecati cu ajutorul unor prieteni/cunostinte care fie v-au gasit deja ceva de lucru fie sunt dispusi sa va ajute. Nu uitati de banii de intoarcere in tara. Nu mereu povestile cu final fericit ale unora o sa vi se intample si voua. Avantajul major al acestei variante este ca odata ajunsi, nu trebuie sa va faceti griji si pentru gasirea unei cazari pana va puneti pe picioare.
Cea mai grea cale este sa plecati pe cont propriu, la risc. Este de departe cea mai defavorabila si mai costisitoare situatie pentru ca o sa fie nevoie sa va intretineti intr-o tara straina pana veti gasi un job si veti reusi sa luati primul salariu. Exista o mare doza de risc ca aceasta sa nu se intample si pierderile financiare sa fie importante. Totusi, daca stiti ca sunteti un bun specialist intr-un domeniu care stiti ca va accepta in tara de adoptie, o puteti incerca si pe asta.
Orice ati alege, fiti mereu banuitori si verificati de 2-3 ori inainte de a lua o decizie care v-ar putea costa foarte foarte scump. Deasemenea aveti in vedere ca Ambasadele sau Sectiile Consulare ale Romaniei nu au fonduri si nici nu se straduie sa va trimita inapoi in Romania. De multe ori acestea nu se sinchisesc nici sa va raspunda la emailuri sau e posibil ca atunci cand va raspund, raspunsurile sa fie alambicate si sa va spuna un mare nimic (experiente traite pe pielea mea).

23 mar. 2010

Cum să alegi țara în care să te muți

Ca mai toate alegerile pe care le faci atunci când te desparți de ceea ce ai fost până la un moment dat, alegerea unei țări în care să te stabilești pentru (probabil) tot restul vieții tale nu e una ușoară. Așa cum o să vă obișnuiesc, toate părerile exprimate aici sunt personale și pe unele poate că nu o să caut să le justific.
Primul lucru pe care trebuie să-l iei în calcul este ca țara de adopție să îți ofere drept de muncă fie din prima zi când ai ajuns fie obținerea acestui drept să fie destul de facilă. Toate țările din UE oferă cetățenilor români drept de liberă circulație și drept de muncă. Totuși odata ajunși pe teritoriul unei țări ca muncitor o să fie nevoie să vă înregistrați la birourile de emigrare. Atenția trebuie îndreptată și spre situația muncii la negru în țara respectivă, pentru că deși aveți drept de muncă, mulți patroni o să încerce să ocolească forma scrisă a unui raport de muncă (adică o să ajungeți să lucrați la negru fără acte, asigurări, fond de pensii ș.a.) Așadar informați-vă asupra "tradițiilor" din zona respectivă.
Al doilea aspect poate la fel de important ca și primul este limba vorbită în țara pe care ați ales-o. Ușurința de a o învăța și poate chiar cunoașterea ei ar trebui să fie un criteriu de bază. Nu cred că există cineva care să vă angajeze dacă nu se poate înțelege cu angajatul său.
Sistemul de protecție socială poate fi un alt argument. De ce? Pentru că nu se știe când te trezești șomer, așa cum nici boala nu te va ocoli la nesfârșit. Tot aici mai trebuie menționat și sistemul de învățământ în cazul în care emigrantul are copii.
Ușurința cu care se poate găsi un loc de muncă în principal în domeniul în care ați studiat sau în care aveți cea mai multă experiență. De ce neapărat în aceste domenii? Pentru că vă va fi ușor să vă adaptați și pentru că veți avea și satisfacție. Deasemenea continuarea unei cariere în același domeniu vă va motiva.
Nivelul de trai, nivelul de salarizare și costurile vieții. Ce folos că lucrați într-o țară frumoasă, într-o meserie care vă place dacă nu vă permiteți decât să vă duceți zilele de pe o zi pe alta și singurul "lux" este să reușiți să mergeți în țară o data pe an sau poate o data la doi ani. 
Atenție așadar, decizia nu e una foarte ușoară! 

22 mar. 2010

Decizia de emigrare

Nu e o decizie ușoară... E de fapt o balanță în care pui pe de o parte familia, prietenii, cunostințele, relațiile, demnitatea, obiceiurile, in general modul tău de viață, iar pe cealaltă parte pui viitorul tău, viitorul copiilor tăi, demnitatea. Nu e o balanță ușor de citit, iar când cele două talere sunt echilibrate, decizia e și mai grea...

O să ofer argumente pro și contra, așa cum le văd eu... O să încep cu demnitatea pentru că așa cum ați vazut se regăsește de ambele părți. Demnitatea de a rămâne în România este echivalentă cu teama de a nu deveni un emigrant (văzut cu ochi nu tocmai buni de către cei din țara de adopție). Rămâi în țară, continui meseria sau fucția pe care ai dobândit-o și nu te înjosești. Continui să ai respectul familiei sau a prietenilor și te mândrești cu ceea ce ai ajuns. Demnitatea de a pleca din țară este echivalentă cu răzvrătirea împotriva sistemul pur balcanic. Este răzvrătirea medicilor care nu mai vor salarii de mizerie, a inginerilor care s-au săturat să muncească mult și să fie plătiți prost, dar și a oamenilor de rând care văd pieirea României într-un viitor foarte apropiat. 
Familia și prietenii, sunt poate argumentele forte pentru a nu pleca din România. este într-adevăr copleșitor sentimentul pe care îl ai când ajungi în locuri total straine și după ce îți trece entuziasmul față de ceea ce găsești, te trezești pe la un apus de soare că nu ai cu cine bea o bere, ca nu ai cu cine schimba o vorbă, că nu ai prieteni. Greul adevărat vine atunci când începe dorul de familie. Pe mulți îi dărâmă.... Dar mulțumită internetului, mai reușim să domolim semtimentele și să ne mai amăgim puțin....
Cunoștințele și relațiile sunt mai ușor de lepădat... Nu mă refer în nici un caz la cunoștințe și relații ca oameni ci  ca și cunoaștere a vieții. Mergi în altă țară unde organizarea e total diferită, unde legile sunt diferite, unde relația ta cu stattul sau cu autoritățile va fi una complet diferită... Vei fi un emigrant mereu cu 1% mai suspect decat cetățeanul țării respective și cu relații mai stricte din partea autorităților. Sunt lucruri de trecut, depinde doar de puterea individului de a se adapta. 

Asigurarea unui viitor în viață... de câte ori am auzit aceste vorbe? De prea multe ori. Totusi emigrarea e o soluție. De ce? Pentru ca în afara unui salariu decent pentru munca prestata din care îți permiți să trăiești, mai obții și certitudinea unui oarecare viitor. Poți pune un ban deoparte pentru zilele negre ce te pot aștepta la cotitura, poți ajuta familia, poți merge într-o vacanță, nu neapărat de cinci stele. Mai mult apariția unui copil în viața de familie nu mai reprezintă o problemă ci o bucurie. 
Copilul tău se poate dezvolta într-un mediu lipsit de țâțe la vedere pe orice copertă de ziar, lipsit de crimele de la ora 17, poate învăța într-o școală tot gratuită, dar fără bătăi. Cred ca astea sunt argumentele principale ale plecării și abandonării României. 

Se exclud din aceste argumentări cocalarii plecați la muncă în străinătate doar pentru a se întoarce în România și să-și poată cumpăra Audi sau BMW. Se exclud de aici țiganii, jegoșii care te fac să-ți fie rușine să spui că ești român. Se exclud și băieții care lucrează doar 3 luni in Anglia/Spania/Franța și se întorc acasa cu mașină de lux.