26 iul. 2012

UPDATE: Referendum in Cipru




Anunt privind documentele pe baza cărora cetăţenii români îşi pot 
exercita dreptul la vot în cadrul 
Referendumului pentru demiterea Preşedintelui României 
29 iulie 2012



Conform instrucţiunilor transmise de către Biroul Electoral Central, în străinătate alegătorii votează în baza paşaportului simplu sau a paşaportului simplu electronic ( fie cu domiciliul în România sau cu domiciliul în străinătate), a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate, valabile în ziua votării.

Cetăţenii români ale căror cărţi de identitate sunt expirate de cel mult 6 luni pot solicita Ambasadei României la Nicosia eliberarea unui paşaport temporar.
Actele necesare pentru eliberarea paşaportului simplu temporar cu domiciliul în România sunt:
- cartea de identitate valabilă sau expirată de cel mult 6 luni sau cartea de identitate provizorie însoţită de certificatul de naştere, în original
- vechiul paşaport
Actele necesare pentru eliberarea paşaportului simplu temporar cu domiciliul în străinătate sunt:
- certificatul de naştere românesc, în original
- certificatul de căsătorie, unde este cazul, în original
- vechiul paşaport
- permisul de şedere în Cipru, tradus în limba română, legalizat şi apostilat

Taxa pentru eliberarea paşaportului simplu temporar este de 80 Euro şi se eliberează în aceiaşi zi!

23 iul. 2012

Despre Referendumul din 29 Iulie.

Astazi am primit urmatorul mesaj pe care il public in integralitate pentru clarificarea oricaror intrebari legate de referendumul de pe 29 Iulie. Singura rezerva este orarul de desfasurare, dar acesta se va clarifica in functie de decizia CCR.


  • ANUNŢ IMPORTANT!
    Duminică, 29 iulie 2012, va avea loc Referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României.
    Cetăţenii români cu drept de vot aflaţi în Republica Cipru îşi pot exercita dreptul de vot la una din cele trei secţii de votare organizate la:
    - NICOSIA: Ambasada României, strada Piraeus, nr. 27, 2023 Strovolos, Nicosia, P.O.Box 22210
    - LIMASSOL: Primaria Limassol (Limassol Municipality), strada Arch. Kyprianou, nr. 23, 3036 Limassol
    - LARNACA: House of Arts & Letters, str. Kalogreon nr. 4, intersectie cu str. Makaroiu, cod 6017, Larnaca (vis-a-vis de Sectia de politie din Larnaca, deasupra Restaurantului Marzano)
    Cine poate vota?
    Poate vota orice cetăţean roman aflat în străinătate (cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate ori aflat ocazional în străinătate) care, până în ziua referendum-ului, inclusiv,a împlinit 18 ani.
    Care sunt actele de identitate/de călătorie în baza cărora se poate vota?
    Cetăţenii români pot vota în străinătate în baza unuia dintre următoarele documente:
    - paşaport simplu,
    - paşaport de serviciu,
    - paşaport diplomatic, paşaport pentru cetăţean roman cu domiciliul în străinătate (CRDS),
    - Carte de Identitate (CI) valabile în ziua votării.
    Între ce ore se poate vota?
    Programul de vot este, deocamdată, între orele 08.00 şi 20.00.
    Programul definitiv va fi comunicat după pronunţarea Curţii Constituţionale a României în legătură cu contestaţia la OUG nr.41/2012 privind organizarea referendum-ului.
    Ambasada recomandă cetăţenilor români care doresc să îşi exercite dreptul la vot să se prezinte din timp la una dintre secţiile de votare.
    Persoană de contact din partea Ambasadei României la Nicosia
    Valentin Ciprian MUNTEAN – Consul
    Tel. 00357/97812277, e-mail romcons@cytanet.com.cy
    http://nicosia.mae.ro/
    Informatii suplimentare se pot obtine si de la
    BIROUL ELECTORAL PENTRU SECŢIILE DE VOTARE ORGANIZATE ÎN AFARA ŢĂRII
    Strada Aleea Alexandru, nr.33, Clădirea Eminescu, Sector 1, Bucureşti
    Telefon: 021/431.1521; Fax: 021/319.2172
    E-mail: referendum@mae.ro; strainatate@becreferendum2012.ro
    Program cu publicul 0900 – 1700
    „Ghidul alegătorului român în străinătate” poate fi consultat la următoarea adresă webhttp://www.mae.ro/sites/default/files/file/alegeri_locale_2012/ghid_alegator_strainatate_referendum_-_2012.pdf
    Ambasada va actualiza permanent informaţiile existente.

21 iul. 2012

Irlanda a ridicat restrictiile impuse pe piata muncii pentru romani si bulgari.


Guvernul irlandez a eliminat toate restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru muncitorii din România şi Bulgaria, măsuri care datau de la aderarea celor două state la UE acum cinci ani, relatează cotidianul Irish Times în ediţia electronică.
Măsura vine în urma unei scăderi puternice a numărului de români şi bulgari care călătoresc în Irlanda în căutarea unui loc de muncă. În plus, aceasta vine la câteva luni de la solicitarea Comisiei Europene către guvernul irlandez de a examina necesitatea actuală a restricţiilor.
Sursa: gandul.info

20 iul. 2012

Se cauta un frigotehnist, in Limasol.

Wilton Confectionery Ltd Limasol angajeaza un frigotehnist part-time. Conditii: autorizatie pentru lucrul cu recipiente sub presiune (freon sau echivalent), experienta in lucrul cu instalatii frigorifice industriale, SERIOZITATE.
Contractul este part-time, fara un interval orar obligatoriu ci in functie de programul angajatului.
Puteti trimite CV pe adresa c.neokleous@wilton.com.cy 

Jobul se adreseaza doar celor care sunt deja in Cipru.

15 iul. 2012

Larnaca, Mackenzie Beach

Azi am decis sa mai schimb locul unde fac plaja asa ca am decis sa merg in Larnaca pe Mackenzie beach. Plaja aia are o semnificatie aparte pentru ca acolo faceam plaja prima data cand am venit in Cipru. 
Astazi la ora 8 eram pe plaja. Din pacate cei care administreaza barul de la intrarea dinspre portul pescaresc inca mai lucrau la afanat nisipul. Barul care administreaza umbrelutele de stuf este destul de cochet, preturile sunt acceptabile pentru un bar pe plaja si servirea este ireprosabila. 
Iata si cateva poze:


11 iul. 2012

Loaze sau "luzari"?

Zilele trecute s-au afisat rezultatele la Bacalaureat. 1 din 2 elevi a picat. Televiziunile, mass-media, bloggerii, forumurile, toate s-au umplut de dezbateri, de pareri si de propuneri de solutii. Toti cauta vinovati oriunde, dar fara a se uita chiar spre cei care au dat bacul. Nimeni nu zice nimic de faptul ca elevii au ignorat cu buna-stiinta invatatura, ca elevii au alte valori morale si profesionale decat ar trebui, ca elevii sunt preocupati de smart-phone-uri, facebook si orice-alt-ceva in afara de scoala.
Toata lumea s-a plans de subiectele la Matematica. M-am uitat peste cele date celor care au fost profil real. Am reusit sa rezolv in cap subiecte cat sa iau un 4. Daca ma apucam sa si scriu pe o foaie, poate ca faceam chiar de 5. Da, dar eu am terminat liceul inainte de anul 2000! Cei care au acum materia proaspat invatata ar fi trebuit sa fluiere la examenul asta. Din pacate au fluierat a paguba.
Pana acum cativa ani se tot striga sus si tare ca elevii sunt pusi sa toceasca si ca nu le este testata creativitatea. La Limba Romana le-a picat Eminescu. Tot ce trebuiau sa faca a fost sa isi spuna propriile pareri (indiferent care ar fi fost acestea) despre viziunea lui Eminescu asupra lumii. Multi n-au fost in stare sa scrie nici macar cat o flatulenta.
S-au introdus camerele de luat vederi in salile de examen, tocmai pentru a nu se mai copia. Decat sa investeasca sume enorme, s-a gandit cineva sa transforme Bacalaureatul intr-un examen sustinul exclusiv oral? Da, sa se dea probe orale la toate materiile in fata unor comisii de 5 profesori, iar pentru ca profesorii sa nu poata fi "unsi", repartizarea lor sa se faca in dimineata zilei in care se sustine proba. La ora 6 toti cei care sunt desemnati sa participe in comisiile de evaluare se prezinta la ISJ si se trage la sorti individual cine la ce liceu merge. Apoi pana la ora 9 trebuie sa ajunga la liceul cu pricina. Simplu? Astfel, intr-o comisie pot fi profesori de la 5 licee diferite.
Pentru ca tot acest scandal sa nu mai existe, cel mai simplu ar fi ca elevii sa se apuce de invatat. Oricum, Bacalaureatul nu este pentru toti caci, asa cum zicea Creanga, "Daca toata lumea ar invata carte, nu ar mai avea cine sa ne traga ciubotele".

Despre politica?... Mi-e sila...

Zilele acestea Romania fierbe si la propriu si la figurat. Temperaturile de afara dar si clocoteala de pe scena politica le da batai de cap romanilor. Societatea se divizeaza pe criterii de apartenenta politica, desi cetatenii ar trebui sa pastreze secretul votului sau al optiunii. E un talmes-balmes. La televizor nu mai vezi nimic alt-ceva decat suspendarea lui Base. Oare in Romania nu se mai intampla si altceva? Pe orice post as schimba, aceeasi dezbatere surda. A ajuns sa-mi fie frica sa deschid frigiderul ca poate e Base cu Crin inauntru.

5 iul. 2012

Romanii fac lucruri traznite

Zilele acestea, un avion Boeing 737-200 se va deplasa pe sosea de la Bacau pana la Ploiesti. Da, ati citit bine. Avionul a fost cumparat in urma cu cateva luni de o personaa fizica din Ploiesti pentru suma de 80.000 EURO de la SC AErostar SA Bacau. Aeronava fusese adusa pentru reparatii si modernizari, dar proprietarii au renuntat la a mai face modernizarile care ar fi costat prea mult si au abandonat nava pe aeroportul din Bacau.