20 oct. 2010

Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita

Facerea de bine si intrajutorarea este unul din motivele pentru care exista organizatii ale emigrantilor in strainatate. Chiar si romanii (!) au astfel de organizatii mai mult sau mai putin oficiale, multe dintre ele functionand ca si comunitati online (forumuri). Cum se ajuta si cum se recompenseaza ajutorul? Pai cei care reusesc cat-de-cat ii ajuta pe ceilalti in masura posibilitatilor, asta pana cand se frig urat de tot si ii lasa pe conationali sa moara dracului de foame.

Scriam aici despre tepele pe care romanii s-au obisnuit sa le traga angajatorilor. Dadeam exemplul unuia care a venit sa lucreze cu noi, el fiind muritor de foame la vremea respectiva. Acum vreo doua saptamani iau numarul de telefon al cuiva de pe forum si il aduc al interviu. Pun obrazul pentru el in cel mai adevarat sens al cuvantului si este angajat chiar daca nu vorbeste engleza, nu are cu ce venila serviciu etc. Lucreaza 2 saptamani in care reusesc sa ii fac rost de over-time platit pentru ca deh, omul e la inceput si are nevoie de bani. In a treia saptamana se prezinta la serviciu si zice ca si-a gasit in alta parte de lucru si ca pleaca.
Nu neg ca e asa si ca poate a avut motivele lui. Nu avea un salariu foarte mare, dar avand in vedere ca nimeni nu stia de ce este capabil si ca nu vorbea o boaba de engleza sau greaca, eu zic ca era totusi ceva.
De ce trag romanii teapa angajatorilor? In primul rand pentru ca nu au o cultura organizationala. Multi nu inteleg ca lucrand pentru o firma, in timp, salariul si stabilitatea cresc. In al doiela rand din cauza ca judeca dupa primul impuls. Uau, mi-a dat mai mult cu 50 de euro, imi bag picioarele si plec. Nu judeca nimeni celelalte conditii cum ar fi: al 13-lea salariu, concediul de odihan platit, asigurarile platite la zi, etc.
Stau si ma gandesc tot mai serios la ce zicea Mircea Badea acum cateva seri: oare sa uit ca sunt roman? Cum sa mai ajut un roman cand deja m-am fript? Si chiar daca as vrea sa-l ajut, ce cuvant pot sa am in fata managerului cand tocmai ce am adus pe unul care si-a bagat picioarele?
Cred ca tranzitia asta lunga si dura i-a indobitocit pe multi in loc sa-i destepte. In plus democratia prost inteleasa si educatia precara isi pun amprenta pe tot mai multi dintre romani.

Un comentariu:

  1. Este absolut adevarat ,sincer ,sunt si eu victima a "sistemului romanesc de lucru"pe care a-l folosesc multi romani in Cipru,din nefericire,crezand ca toti angajatorii trebuie sa-si faca programele dupa cum vor ei.Asa se lucreaza frate ,asta este munca peste tot,programul este program ,salarul salar dupa cum te-ai inteles de la bunul inceput.Nu o singura data am patit-o ,de multe ori,am incercat sa ajut o cunostinta a unui prieten,membru de familie a unui cunoscut...samd...si la urma mie mi-a fost batut obrazul si bineanteles sa nu las neintelegeri cu oamenii cu care traiesc de 20 de ani a trebuit sa caut metode sa ma scuz in fata lor.Eu sunt de parere ca s-a inteles DEMOCRATIA foarte gresit,nu inseamna nu muncesti,nu inseamna de la 6 dimineata esti cu berea in mana ori la volan ,nu inseamna sa nu respeti pe nimeni nici macar pe tine insuti.Ai avut sansa sa te ajute cineva ,sistemul taci si mergi inainte ,nimeni nu a venit de bine.

    RăspundețiȘtergere