5 aug. 2012

Am venit in Romania

Duminica trecuta am venit in Romania. Am amanat insa sa postez impressile la cald de teama ca unii sa nu ma considere ipocrit sau prea exigent. Oricum aceste reactii ar fi fost intarite de contrastul dintre Romania si Cipru.
Am calatorit cu BlueAir. Ieftin si atat. Avionul a fost plin si lucrul asta a dat de furca tuturor.S-a intarziat incarcarea bagajelor si apoi s-a pierdut intervalul orar alocat decolarii. In fine, desi a sosit la timp in Cipru, avionul a plecat mai tarziu cu 20 de minute. Imediat dupa decolare am solicitat insotitoarelor de zbor sa imi reumple biberonul fiului meu. Raspunsul m-a uluit: 2 EURO! O intreb politicos daca nu cumva apa este gratuita la bordul avionului si urmatorul raspuns pur si simplu mi-a reamintit ca BlueAir e doar un autobuz zburator: "Daca vreti eu ii pun apa gratis, dar aia e apa de la robinet, nu apa minerala."
La sosirea in Bucuresti m-as fi asteptat sa gasesc la scara avionului carutul pentru copii pe care in Larnaca l-am inmanat stewarzilor. Tipic pentru Romania raspunsul a fost tampit: "Il gasesti pe banda pentru bagaje." Pai ba tampitilor, am platit 45 de euro ca sa am carutul la scara avionului, nu sa merg cu copilul in brate prin catacombele pe care voi le numiti aeroport!
Odata intrati in aeroport, aceeasi ignoranta. Pasagerii a trei avioane sosite simultan au fost inghesuiti la 4 ghisee de verificare a pasapoartelor. Mai are rost sa zic ca aerul a devenit irespirabil si ca toata lumea isi iesea din pepeni? Welcome to Romania! Noroc ca unii turisti straini mi-au facilitat trecerea pentru ca fiul meu devenise nerabdator.
La banda de bagaje am primit ultima palma peste ceafa care sa imi aduca aminte ca am gresit cand am ales Romania. Ambele bagaje de cala mi-au sosit distruse. Unui troller ii lipsea cu totul sistemul de rotile si manerul de tragere. Celuilalt i se crapase manerul si ii lipsea o rotila. Pe cine sa mai iei de rost? Ce sa mai reclami cand responsabilii iti arunca in fata ca "Nu trebuia sa iti ei trollere ieftine, de cacat." Pai dobitocilor, cu trollerele alea am calatorit in Israel si Belgia si nu erau nici macar prafuite dupa trecerea prin sistemele de manipulare ale aeroporturilor. Probabil pentru ca in Bucuresti lipseste banda pentru descarcarea din avion si aceasta se face prin aruncarea bagajelor pe pista si apoi mutarea lor pe carucioare?
Pe langa toate acestea faptul ca in parcarea aeroportului Otopeni functionau doar 2 automate pentru plata aprcarii si acestea erau super aglomerate este doar o bagatela.
Daca as fi fost un turist strain as fi regretat ca am ales Romania. Dar pentru ca sunt roman, ma las pagubas si incerc sa ma reintegrez...

3 comentarii:

 1. Cunosc turisti straini care au calatorit in Romania,oamenii se ashteptu oarecum la conditii improprii dar incercau sa se adapteze cu calm,dupa ce au terminat treaba in Romania s-au vizita m-au spus:"AVETI O TARA SUPERBA PACAT CA SISTEMUL ESTE PROST ,"dupa care urma inevitabila intrebare :"AVETI MULTA CORUPTIE?"

  RăspundețiȘtergere
 2. Crezi ca numai tu ai simtit acelasi gust amar la intoarcerea in RO?
  Sa incep:
  - avion intarziat la plecare, nu erau spatii suficiente pentru bagajele de mana, dar nimeni nu dorea sa le tina jos in fata scaunului
  - bagaje distruse la ridicarea de pe banda rulanta in Bucuresti, anterior vazusem metoda de descarcare, 2 "operatori" stateau in cala avionului si impingeau bagajele cu picioarele si altii le incarcau in vagonete
  - proasta semnalizare a modificarilor rutiere, semne puse dupa intersectie nu anterior cailor de urmat
  - nu poti cantari bagajul in aeropurtul din Bucuresti, ulterior am folosit un check-in gol, greutate 31,6Kg cu folia de protectie inclusa, la check-in 33Kg, vroiau sa-mi umfle 10euro pentru diferenta, cand i-am intrebat de avizul metrologic si ultima calibrare mi-au zis ca am stat cam mult pe afara si am aere si nu au mai comentat
  - preturile la produsele alimentare si apa din zona portilor de ambarcare mai mari ca in Viena sau Copenhaga
  - la ridicarea bagajelor in Larnaca f multe TAIATE si cu fermoarele desfacute si lucruri pe jumate iesite din bagaje, doar cele din plastic dur si cele infoliate pareau neatinse
  Nu vreau sa critic comunitati sau grupuri de persoane dar prefer sa stau intre OAMENI MODESTI decat intre HOTI.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sa revenim la bagaje "controlate", unei persoane care isi are locul de "munca" in parcarea din Molos Area, bagajul ii era taiat si geanta de cosmetice pe jumate iesita, dar avea curajul sa o intrebe pe colega de avion daca "haurul ei" mai e acolo.
  Sigur.
  Am aflat si cum se "verifica" anumite bagaje. La scanarea pt cele de cala se dau informatii despre continut si mai departe ..., metoda veche de 30 ani dar folosita la cei care se intorceau din Libia sau Turcia.

  RăspundețiȘtergere