13 nov. 2012

Vizita pr. Valentin Aenoaei in Cipru


În Cipru, locul unde sf. Lazăr a murit pentru a doua și ultima dată, tânăra comunitate catolică română în data de 3 și 4 noiembrie a avut bucuria imensă de a se putea ruga în limba maternă pentru răposații lor, animați de prezența pr. Valentin Aenoaei, trimis special de Episcopia Catolică de Iași, pentru grija spirituală a românilor catolici, prezenți în această insulă. Îndrăznim să ne numim ”tânăra comunitate catolică românească”, deoarece ne luptăm pentru a personaliza comunitatea nostră în insula Cipru, unde Biserica catolică de rit latin este constituită aproape în totalitate de către catolicii emigranți, proveniți din toate colțurile pământului. 

Dacă în perioada Paștelui am trăit în premieră cu emoții profunde sfintele Liturghii în limba maternă, acum aceste emoții încep să dea naștere speranței că nu vom rămâne abandonați pe drumul credinței. Am putut constata că prezența unui preot aduce bucurie comunității nu doar prin celebrările în limba maternă, dar mai ales prin faptul că având și posibilitatea de a discuta cu un preot din propria cultură și religie ne ajută să ne integrăm în marea familie a Bisericii lui Cristos, fără a ne pierde identitatea. Mai mult, prin intermediul preotului membrii comunității se pot cunoaște mai bine și să-și întărească legaturile spirituale și umane. În acest fel comunitatea romană își face simțită prezența între catolicii din Cipru ca o comunitate unită și motivată.
Ziua de sâmbătă, 3 noiembrie, a adus o premieră: în timpul spovezilor, pentru că erau multe, cu sfială am îndrăznit a ne ruga sf. Rozariu, amintindu-ne de răposații noștri, care se odihnesc departe de noi. Cred că a fost pentru prima data când această familiară rugăciune catolică s-a putut auzi în limba română într-o biserica din Cipru. Biserica Sf. Maria a Harurilor din Larnaca vibra de glasurile emotive ale credincioșilor români, meditând la misterele răscumpărarii noastre.
Slujbele de duminică, 4 noiembrie, au adus si ele câteva bucurii: s-a putut constata prezența altor noi persoane, care de Paște nu au aflat cum pot să ajungă la astfel de momente de mult așteptate.
Bucuria noastră este incontestabilă, însă dorința cea mai mare a catolicilor români din Cipru este să permanentizăm prezența unui preot român printre noi. Alături de noi este si părintele Evencio Herrera, reprezentantul Nunțiaturii Vaticanului și Vicar General al Bisericii Catolice de rit Latin in Cipru, care ne-a oferit sprijinul în demersurile noastre.
Multumim Episcopiei de Iași, Excelenței Sale Petru Gherghel pentru că a dat curs cererilor noastre și într-un mod particular părintelui Valentin Aenoaei pentru că, pe lângă responsabilitățile sale a făcut tot posibilul ca să fie între noi pentru aceste zile și să ne întărească pe drumul nostru de formare ca și comunitate, tânără în entuziasm, dar matură în alegeri.  Așteptăm cu mare speranță revederea cu parintele Valentin, de ce nu, ca un posibil ”cadou” de Crăciun, pentru a celebra celebra cum se cuvine acastă sărbătoare a bucuriei.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu