27 ian. 2013

Centrul Social Sf. Iosif, Nicosia

Asa cum stiti, in ultima perioada sunt angrenat destul de puternic in ceea ce se numeste Caritas, o organizatie mondiala care este acum prezenta si in Limasol. Am inceput bine zic eu si vrem sa continuam si mai bine! In efortul de a lua cunostinta cu modalitatile altora de rezolvare a problemelor celor defavorizati, Miercuri am fost in Nicosia si am vizitat Centrul Social si adapostul pentru femei Sf. Iosif. Centrul Social are de fapt doua componente de ajutorare: un birou de consiliere si un adapost destinat exclusiv femeilor.

Biroul de Consiliere functioneaza pe baza de voluntariat. Cei care se adreseaza biroului primesc consiliere privind conflictele de munca intre angajati si angajatori, caile de atac ale abuzurilor, fie ele psihice, fizice sau financiare. Deasemenea se organizeaza cursuri de limba engleza, de utilizarea calculatoarelor dar si altele. 
Adapostul functioneaza in aceeasi cladire, sub stricta supraveghere a maicutelor de pe langa biserica catolica. Am avut ocazia sa aud povesti care fac sa ti se stranga pielea pe tine: abandon familial, abuzuri fizice, abuzuri sexuale etc. Adapostul are o capacitate de 12 locuri, dar la nevoie acesta a fost extins pana la 20 de locuri cand situatia a cerut-o. Si aici totul functioneaza pe baza de voluntariat si totul este oferit gratuit celor care au nevoie de ajutor. Am cunoscut acolo femei din Asia, Africa dar si din Orientul Apropiat. 
Susele de finantare sunt dintre cele mai diverse, incluzand aici donatii, actiuni caritabile si altele. Centrul Social Sf. Iosif poate fi gasit la adresa: Ayou Marona 13, 1010, Nicosia. Adresa e undeva in spatele Hotelului Holiday Inn, pe strada unde este si biserica Maronita. Puteti contacta telefonic Centrul Social la nr: 22.66.50.55. 
Cei care doresc sa ajute Centrul Social o pot face donand haine si papuci noi si second hand (care au fost bine itnretinute si pot fi revandute), alimente fie ele perisabile sau neperisabile, sau bani, toate donatiile facandu-se la adresa de mai sus. Orice donatie va fi apreciata si va aduce bucurie celor nevoiasi, ami ales ca povestile lor sunt cutremuratoare!
Speram sa reusim sa infiintam un astfel de centru si in Limasol, dar asta cere timp si mai ales bani!

PS: Am intalnit in adapost o femeie filipineza care are un copil de 1 an si 5 luni facut cu un roman. Acesta a abandonat-o cand mai avea putin si urma sa nasca. Din cauza problemelor financiare, din cauza lispei banilor si a posibilitatii de a se intretine, femeia a nascut prematur, la 7 luni, un copil care cantarea sub 1 kilogram! Acum ambii sunt sanatosi, copilul este foarte voios si bine intretinut. Ea munceste ori de cate ori este chemata. Ii puteti ajuta fie recomandand-o celor care auziti ca isi cauta menajera sau femeie pentru curatenie pe la firme part-time (2-4-6 ore pe zi) sau full-time, sau donand copilului cele de trebuinta. Informatii puteti obtine la numarul de mai sus.

2 comentarii: