28 iul. 2013

Nu e chiar asa de rau nici cu strainii astia prin Cipru.

Criza care-si ascute coltii si prin Cipru a trezit la viata mugurul de nationalism din fiecare cipriot. Cand bancile s-au inchis cu perspectiva ca nu se vor mai deschide, cand joburile au inceput sa se imputineze, cand consumul a scazut si multe firme n-au mai avut de lucru, cipriotii au dat vine pe straini. Pe nemti ca le distrug sistemul bancar, pe romani si bulgari si alte natii pentru ca le fura joburile, pe rusi ca nu vor sa-i ajute si asa mai departe. Ei bine, romanii si bulgarii erau cei mai rai dintre toti.
Tot mai multe voci sustineau ca romanii si bulgarii ar trebui sa plece acasa ca sa aiba cipriotii de lucru. Totusi exista si reversul medaliei, care a iesit acum din umbra si le ofera cipriotilor lectia bine-meritata. 
Patronii, fie ei ciprioti sau straini, nu prea dau ascultare vocii poporului pentru ca strainii lucreaza mai mult si poate si mai bine decat cipriotii pentru mai putini bani. Tocmai de aceea multi inca si-au pastrat joburile. Totusi, sunt si care si-au pierdut slujbele si au plecat in ale parti: fie in tara, fie in alte tari. 
Exista zvonuri care sustin ca peste 15.000 de straini (romani, bulgari, polonezi, englezi si alte natii) ar fi parasit teritoriul Ciprului de la inceputul anului. Si asta se reflecta foarte bine in piata imobiliara: nu e strada sau straduta pe care sa nu se poata vedea bannere cu "de inchiriat" pe case sau pe la balcoane. Vorbeam acum cateva zile cu un cipriot care se plangea ca au plecat multi si ca asta e si unul din motivele pentru care magazinele nu mai vand atat de mult, service-urile auto nu mai au la fel de multi clienti si tot asa. Carevasazica e nasol ca pleaca lumea? Pai nu ei erau cei care cu mai putin de 6 luni in urma strigau in gura mare ca de vina sunt strainii? 

12 comentarii:

  1. Este o vorba la români...nu specific zona dar sună cam așa: ”Și cu P-La-n cur și cu sufletul în Rai”...cam așa sună cultura Cipriotă. Europa le-au pus frână la bănci de a mai spala bani...hop-țop și ciprioții sar cu gură largă că Europa le distruge economia...dar nu vor să recunoască nici-unul din ei că sunt hoți și ecroci destui de mulți ca paritate la populație autohtonă față de români sau alte nații...Anul trecut făceau greve să plece străinii...dar au omis un factor important...constructia economiei cipriote e bazată pe turism 80% venituri din turism ...cum poți striga în gura mare afara cu străini când tu depinzi de ei la venituri...e ca și cum ți-ai tăia craca de sub picioare...industrie nu au ca să putem spune că ar exporta ceva....Deci nu le ramâne decât să-și roadă unghiile de nu mai sunt turiști o lungă perioadă

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depind de strainii adica de turisti adica de vizitatorii nude migrantii

      Ștergere
    2. BRAVO CONSTANTINE BINE ZIS CIPRIOTII VREA SI CU PULA IN CUR SI CU SUFLETUL IN RAI , BAI PRIETENE ASTIA SUNT PROSTI GRAMADA MA NUI STIU SA FACA NIMIC , NU LE PLACE MUNCA DE PUTUROSI CE SUNT.,, AFARA CU STRAINII DIN TARA ,, SA VEDEM CINE DRACU VA MAI LUCRA IN CIPRU DACA PLEACA TOTI , TOTI ROMANII SI BULGARII , SI DACA NU MAI AU TURISTI DELOC , O SA MANANCE PAIE SI APA DE MARE SA BEA

      Ștergere
  2. Felicia Popescu28 iulie 2013 la 21:50

    Bine zis ca strainii (vezi romanii, bulgarii) lucreaza si mai mult si mai bine, pe bani muuuuult mai putini fata de cat ar lua cipriotii.Ar fi interesant sa faci un "sondaj"( mai ales la sate) cu privire la acest subiect!

    RăspundețiȘtergere
  3. buna treaba- stai sa vezi de la 1 ianuarie - dupa ce se deschide piata muncii fara restrictie pt romani si bulgari -

    RăspundețiȘtergere
  4. ...Mi-am petrecut o parte din vacanta de vara in Cipru. Vreau sa spun ca am fost de-a dreptul impresionat de felul in care am fost primit de toti oamenii pe care i-am intalnit acolo, in Larnaca. Cipriotii sunt extraordinar de amabili, am stat de vorba cu tineri, cu oameni in varsta, nu am sesizat la nimeni niciun fel de rautate in privire sau discutie. Si anul viitor voi merge tot acolo, mai ales ca proprietarul hotelului unde am stat mi-a oferit din partea lui o noapte gratuita...Preturile nu mi s-au parut cu mult mai mari decat la Bacau, iar romanii intalniti acolo erau incantati de castig.Multi lucrau in constructii,femeile, nu foarte tinere,-mai ales, vanzatoare in magazine (sau cameriste in hoteluri elegante). Am remarcat ca , in Cipru, fiinteaza si cea mai veche scoala pentru diaspora romaneasca din Europa (anul viitor, au prelungit durata studiilor la 5 clase). Ba chiar exista si un ziar tiparit in limba romana ("Romania")...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut Leonard!

      Toti te-au tratat bine pentru ca ai venit aici sa cheltui bani, nu sa castigi bani. :)

      Cat despre ziare, acum sunt doua ziare in limba romana.

      Multa bafta!

      Ștergere
    2. FARA ROMANI SI BULGARI PUTUROSII ASTIA DE CIPRIOTI NU FAC FATA BAI PRIETENE ASA SA NE MAI LASE CU RASISMUL LOR PATETIC SI DE RAHAT REPET FARA ROMANI SI BULGARI CIPRIOTII DA CHIX 1. CA SUNT PUTUROSI SI NU LE PLACE MUNCA STA TOATA ZIUA PRIN TAVERNE LA CAFEA SI IN AL DOILEA RAND SUNT PROSTI DE DA IN GROPI LA PROPRIU , SUNT PROSTI GRAMADA , NU STIU SA FACA NIMIC TREBUIE AJUTATI CA NU SUNT IN STARE DE NIMIC. LUCREZ DE 7 ANI IN AGYA NAPA SI STIU CUM SUNT CIPRIOTII LENESI SI PROSTI CA SI GRECII DE ALTFEL, BINE CA SUNT RASISTI ASTA ESTE ,, BINE,,

      Ștergere
    3. Anonim, ai comentat de doua ori pe 19 Ianuarie. Te rog sa ai in vedere ca:
      1. Esti TU in tara lor si nu invers. Ai oricand optiunea sa pleci in Romania. De ce nu o faci?
      2. Cand ai venit tu in Cipru, tara LOR era mult deasupra TARII NOASTRE dpdv economic.
      3. Nu confunda comoditatea cu lenea.
      4. Pune dracului mana pe o carte de gramatica. Scrii prost tare prietene.

      Ștergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  5. Da doua ziare unul publicat de o Seprietoare adica ”BAMSE CEACARAUL” si unul de Trimisul Domnului ” PARINTELE MUICA ”

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere