25 iul. 2010

Cum sa-ti creezi o identitate pe internet

Nu e o lectie ci e vorba despre cateva sfaturi care vin dintr-o experienta de peste 10 ani de "internaut". Sunt blogger, forumist, citesc presa pe internet, ma uit al filme tot pe internet, muzica mi-o procur tot din mediul virtual etc.

Sa o luam asadar cu inceputul. Ce este o identitate pe internet? Pentru unii internetul este modul ascuns in care isi pot satisface curiozitatile/nevoile/placerile sau isi pot implini visele. Multi au perceput internetul ca un mod de socializare la distanta, inlocuitorul telefonului. De fapt internetul este spatiul comun al tuturor si al nimanui. Daca nu existi pe internet, nu existi nici in realitate. O companie care nu are un website este aproape cvasinecunoscuta.
Cum incepem? Foarte multi incep sa navigheze pe internet fie in cautare de informatii, fie pentru comunicare. Oricum ar fi iti trebuie un alias, un nickname, o porecla, sau oricum doriti sa o denumiti. Este bine sa alegeti acest pseudonim cu mare grija. De ce? Pentru ca este mai usor pentru toata lumea sa va identificati printr-un singur astfel de nume. Nu folositi cuvinte de genul: pisicuta, kiss, amantu', simpaticu', dracosu', boss, sefu', iubita, sau altele din categoria "subcultura". Deasemenea incercati sa nu va ancorati nickname-ul de o anume perioada. E de evitat sa folositi anul crearii contului, anul nasterii sau varsta.
Ideal ar fi sa gasiti disponibile variante ale numelui si/sau prenumelui, derivate ale acestora sau mici apendici. Adaugati initiale care sa aiba oarecum legatura cu numele dvs (eventual initiala tatalui), nu prea multe, ci doar cat sa va ofere posibilitatea unui nickname disponibil.
Sa zicem ca sunteti un Popescu Ion. Oricat de muschiulos ati fi, angajatorului caruia o sa-i trimiteti CV-ul nu-i pasa de acest lucru. Insa cu siguranta ca va zambi cand va citi la ce adresa de email trebuie sa va contacteze in cazul in care aceasta este de forma ion-muschidebou@ciumpalaci.com. Asta o spun din punctul de vedere al celui care angajeaza :D.
Sau poate sunteti Ionescu Maria. Banca la care cereti informatii despre un anumit produs, sau functionarul de acolo se va uita chioras cand va vedea ca adresa este maria-bitch@pitzipoanca.com.
Da, stiu, o sa spuneti ca aveti mai multe adrese, dar oare acestea nu va tin legati de internet? Oare nu e mai usor sa va identificati cu un singur nume?
Chiar si prietenii pot fi derutati de numele pe care il alegeti. Nu cred ca un tip simpatic va va aborda pe internet daca ID-ul este ana-scorpia@nu-mai-situ-ce.com. In plus nimeni nu va angaja un sofer a carui adresa de email este gigi.speed@conduc-ca-un-apucat.com
Avantajul unei identitati unice este usurinta cu care puteti fi gasiti de prieteni/colegi/rude. In plus folosirea a doua astfel de identitati in cadrul aceluiasi grup da nastere unor confuzii, suspiciuni si motive de cearta.
Se paote intampla ca deja aceasta identitate exista. Apoi unii angajatori cauta pe internet sa studieze persoana pe care ar dori sa o angajeze. Un nume care apare de nicaieri si nu poate fi gasit pe internet s-ar putea sa va demonteze rubrica cunostinte PC din cadrul CV-ului.
Cum schimbam numele ales neinspirat si cum ne ingrijim ca tranzitia sa fie lejera, o sa scriu intr-un alt post.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu