26 mar. 2012

Visul adolescentului roman

Saptamana trecuta au avut loc simulari ale examenului de bacalaureat, zis si examen de MATURITATE. Exemplul dat de televiziuni este unul extrem, dar care arata realitatea din tara: din 4 licee tehnice nu ar fi promovat nimeni acest examen. Ar fi interesat de urmarit evolutia acestor tineri la examenul din Iunie. Vor reusi sa invete in 3 luni ce nu au invatat in 4 ani? Greu de crezut. Poate spera sa copieze. Asta e primul vis al adolescentului: sa copieze la BAC.
De ce sa invete cand pot sa triseze? Poate pentru ca acele cunostinte le vor folosi mai tarziu? Cine stie... Conceptia adolescentilor e ca "Scoala e pentru profesori!"
Tot adolescentii aia aproape analfabeti (in sensul ca citesc cu greutate si nu cred ca pot face o compunere de o pagina despre orice subiect vor ei), viseaza sa plece in strainatate. Ce mama naibii sa faca in strainatate? In strainatate trebuie sa ai destula minte sa inveti limba tarii in care mergi. Trebuie sa stii sa faci ceva, mai ales ca lupta pentru un loc de munca s-a inasprit si oameni cu experienta si foarte priceputi stau acum in somaj. Singura varianta pentru acesti tineri este sa meraga in strainatate sa fure. Imaginea zugravita de cei care sunt deja in strainatate si vor sa se afiseze in posturi mult mai favorabile decat realitatea, face ca cei din Romania sa creada ca pe aici umbla cainii cu covrigi in coada si ca daca lucrezi 3-4 ore pe zi ajungi in 2-3 luni sa-ti iei BMW cu banii jos. Ei bine ciumpalacilor, prietenii vostri v-au mintit! Muncesc de rup ca sa stranga o bruma de bani cu care sa se afiseze in scurtul concediu facut o data la 2 ani. Acestia se lauda cu masini pe care nu le duc in tara si cu case "cumparate pe credit" desi nimeni nu da credit unui strain intr-o tara straina, case pe care  nu pot dovedi ca le au.
Asadar visele adolescentilor romani vor fi spulberate si realitatea din strainatate ii va aduce cu picioarele pe pamant printr-un dus cu ace de gheata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu