13 ian. 2013

Hai sa fim seriosi!

De cand m-am intors in Cipru am stat mai mult pe la televizor si am acordat mai multa atentie vietii politice din Romania. Vad ca toata lumea se plange ca nu sunt bani la bugetul Romaniei din cauza economiei negre. Ultimele 3-4 guverne se tot plangeau de economia neagra si promiteau scoaterea la lumina si fiscalizarea afacerilor. Din pacate nici unul nu a facut nimic. 

In cazul in care Ponta nu intelege de ce nu se elimina evaziunea fiscala, ii explic eu de ce, atat din punctul de vedere a cuiva care a avut o afacere in Romania, dar si din punctul de vedere al unui client. 
Din punctul de vedere al cuiva care a avut o afacere, evaziunea se face din cauza prea multor biruri, taxe, taxulete si spagi date pentru a urgenta proceduri facute sa dureze! Orice aviz dureaza, orice faci se taxeaza, orice autorizatie se acorda greu. Asa ca cel mai usor e sa dai o spaga, sa ungi un functionar. Asadar, ca sa iti mearga lucrurile usor, trebuie sa dai o spaga. Ca sa iti poti scoate banii de spaga, trebuie sa lucrezi pe langa registrele oficiale. Ca sa fii linistit in privinta controalelor, trebuie sa-i ungi pe cei care te controleaza. Si tot asa. Ei, avand in vedere ca cei care te controleaza, sunt cei pe care-i ungi, e normal ca nu or sa-ti gaseasca niciodata vreo problema.

Din punctul de vedere al unui client, marea majoritate accepta evaziunea din cauza diferentei mari intre pretul cu si fara factura. Asta mai ales la valori mari. 
Acum poate intelege orice prim-ministru care-i situatia si de ce economia neagra nu o sa iasa la suprafata. Pentru ca cei care controleaza afacerile sunt chiar cei mituiti de afaceristi. CLAR?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu