3 mar. 2014

Patrioti sau extremisti? - O corespondenta din Ucraina

Aparatul de propaganda al Rusiei functioneaza si functioneaza chiar bine. O sa descriu in cateva cuvinte care e starea de fapt de aici din Drohobych, langa Lvov.
In primul rand suntem siderati si nu intelegem de ce armata rusa a intrat pe teritoriul suveran al Ucrainei fara permisiune din moment ce nu au existat amenintari la adresa cetatenilor ucrainieni de etnie rusa. Cetatenii ucrainieni s-au revoltat impotriva conducerii nu impotriva semenilor lor. In plus, consideram ca in Ucraina cetatenii de origine rusa au mai multe drepturi decat ar avea in Rusia.
Apoi vrem ca lumea sa stie ca nu ne este teama. Suntem pregatiti sa ne aparam tara. Atat cei tineri cat si cei mai in varsta merg sa se inroleze voluntar in armata si stau la dispozitia acesteia daca este necesar. Suntem cu totii uniti pentru a lupta unui agresor comun, dar speranta tuturor este ca totusi se va evita un razboi. Oamenii sunt alertati dar nu panicati. Sunt destule provizii in magazine precum si carburanti in benzinarii.
Oamenii nu fug, nu se refugiaza nici in alte regiuni nici in alte tari. Si aici includem si Rusia, pentru ca nimeni nu vrea sa mearga acolo.
Poate cel mai important mesaj pe care as dori sa-l transmit este ca in Ucraina nu exista extremism. Suntem cu totii oameni “de rand” care s-au saturat de coruptie, de discriminare si de saracie. Nu mai credeti in mesajele lansate de propaganda ruseasca! De fapt, acesti asa-zisi “extremisti” sunt preoti, profesori, doctori, jurnalisti, studenti etc. Eu insumi lucrez pentru o organizatie de caritate, imi iubescc tara si sustin “Maydan”-ul. Asta ma face sa fiu o extremista?
Ucrainienii sunt un popor pasnic care doreste sa evite razboiul. Chiar in orasul in care locuiesc convietuiesc mai multe nationalitati: polonezi, rusi, unguri, romani etc. Toti traiesc in armonie, fiecare isi poate celebra sarbatorile si se pot ruga in propriile biserici.
Multe dintre “provocarile” pe care le vedeti in mass-media sunt de fapt acte ale persoanelor venite din Rusia si nu ale rusilor ucrainieni care nu vad Rusia ca un salvator ci ca un agresor. In Ucraina nu exista acum un rau general de la care Rusia sa ne salveze.
Asa cum rusii isi iubesc tara, la fel facem si noi. A-ti iubi patria si a o apara asa cum este ea nu inseamna extremism sau fascism ci inseamna patriotism!
Halynia Yadzhak
Drohobych, Lvov, Ukraine


3 comentarii:

  1. Nimic nou pe frontul de est - aceeasi Maica Rusie ce incearca sa-si ia copii (adoptivi ) acasa ... si e de abia inceputul, caci ca orice mama grijulie atunci cand vede ca exista probleme in casa copilului ei,fie el si adoptiv, se instaleaza in ea si incepe sa o conduca ( cu accept tacit sau voit )
    Dar fiind postata pe un blog (scrisoarea, caci presupun ca o scrisoare este) ma mira lipsa comentariului blog-istului!!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am publicat scrisoarea unei ucrainience. N-am vrut sa comentez pe latura ei. O sa am o reactie referitoare la "Maica Rusia", dar deocamdata astept sa vad in continuare cum se mai fac de ras "Marile Puteri"

      Ștergere
  2. E 2014, nu cred ca se va "declansa" al treilea razboi mondial.
    Se vor calma apele, usor, usor.

    RăspundețiȘtergere