8 oct. 2010

Caini cu covrigi in coada...

Nu e o gluma ci o fantezie... o fantezie a romanilor...
Vad in ultima vreme ca tot mai multi romani aflati prin Cipru isi pierd locurile de munca. Mai vad totodata romani care desi au obtinut un loc de munca prin interventiile altora sau din mila, decid sa traga teapa.
Acum cateva zile unul din muncitorii romani care lucreaza in aceeasi fabrica cu mine a decis sa nu se mai prezinte la serviciu pentru ca isi gasise de lucru in alta parte. Pe cine a anuntat? Pe nimeni evident. Pur si simplu nu a mai venit si a trimis vorba prin colegul de pe schimbul lui ca nu mai vine. Faza e ca managerul l-a angajat de mila pentru ca nenorocitul a venit rupt in cur de bani cersind un job. Acum, cand era nevoie de el, a decis ca el e prea bun pentru fabrica asta si a lasat schimbul incomplet, trebuind sa cautam in disperare un om sa vina sa-l inlocuiasca. Ce s-a decis? Pai e foarte simplu... se vor retine din salariile tuturor muncitorilor banii pe o saptamana ca garantie. Daca pleaca fara sa anunte cu macar o saptamana inainte nu mai vad acesti bani. Dobitocul s-a bucurat in lumea lui mica plina de prostie, dar nu stie ca nu va putea da ochii cu nici unul din fostii colegi pentru ca toti il vor acuza ca au niste bani opriti garantie tocmai din cauza lui. In plus este cam greu acum sa invoc argumentul "e necajit" cand vreau sa ajut pe vreun roman sa se angajeze.
Tot in ultima perioada vad oameni care decid sa vina in Cipru "pe cont propriu", neavand habar despre situatia de aici. Nu au perspectiva unui job, nu vorbesc nici macar engleza, stiu sa faca foarte putine lucruri si alea aiurea, nu au posibilitatea de a se deplasa de la punctul A la punctul B si totusi vin. Apoi incep prin cunoscuti sau prieteni sa planga ca nu au serviciu, gasesc un job si cer salariu de rahat cu care strica piata pentru ca mai apoi sa isi dea seama ca banii aia nu le sunt deajuns pentru a trai pe propriile picioare si ca trebuie sa imparta chiria cu cat mai multi si sa manance produse expirate pe care lecumpara mai ieftin din targurile de duminica si in final sa traga teapa de la actualul loc de munca pentru ca dupa 2 luni de serviciu deja sunt "mastros".
Vad oare romanii cainii din Cipru umbland cu covrigi in coada? Ce se intampla de fapt? Suntem oare atat de lipsiti de educatie incat nu vedem mai departe de sfarsitul zilei de azi? Cati dintre cei care pleaca la un astfel de drum se gandesc la consecintele actiunilor lor si la implicatiile asupra viitorului lor sau a celorlalti din jur? Cati dintre tepari merita sa mai fie ajutati? Dar oare sunt toti romanii tepari? Oare sa mai am curajul sa ajut un roman sa castige un ban cinstit?

6 comentarii:

  1. as vrea sa stiu si eu cum pot gasi un loc de munca in limassol pe termen lung nu ceva sezonier

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu locurile de munca e ceva mai greu acum. Depinde foarte mult de ceea ce stii sa faci, ce calificari ai si cam ce esti dispus sa faci pentru a-ti castiga existenta...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna...si eu caut un loc de munca de 2 luni si nu gasesc...numar de telefon lasat peste tot dar un raspuns de nicaieri.e greu ca femeie sa iti gasesti de lucru pentruca e plin cu asiatici...e adevarat ca inca nu vorbesc greaca dar am inceput scoala...

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, problema ignorantei locului de munca inca este valabila in tara (RO) chiar daca se gasesc greu locuri de munca decente, cei care au noroc de un loc de munca decent nu apreciaza colectivul si denigreaza chiar si imaginea firmei, iar cei care depun eforturi sa-si pastreze locul de munca nu au loc de lingusitori si alte lichele, chiar eu caut de munca in afara, aici nu mai ai pt cine sa muncesti si nici speranta ca poti sa faci si sa cresti un copil.

    RăspundețiȘtergere
  5. nici nnu e de mirare ca cipriotii ne privesc ca pe niste ciudati pentru ca romanul unde merge peste tot se face de rusine

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu sunt toti romanii tepari dar platesc pentru cei ce sunt.Problema e ca tocmai astia au noroc sa gaseasca un loc de munca.Eu am fost fidela locurilor de munca din Ro pana am plecat 12 ani intr-un loc si 15 ani in altul si acum ma chinui sa-mi gasesc de lucru aici in Cipru si altii care au isi bat joc.Of in ce lume traim!

    RăspundețiȘtergere