13 nov. 2010

Despre concediul de odihna.

Legea privind concediul de odihna se aplica tuturor angajatilor in Cipru, fie din sectorul privat sau public, inclusiv ucenicilor. Durata concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare/an pentru cei care lucreaza 5 zile pe saptamana si 24 de zile lucratoare/an pentru cei care lucreaza 6 zile pe saptamana. Perioadele de concediu medical, concediu maternal, concediu parental sau perioadele de absenta datorita cazurilor de forta majora sunt considerate perioade lucrate!
Plata concediului de odihna se va face fie de catre angajator fie din Fondul Centalizat pentru Concedii. In cazul in care angajatorul plateste concediul de odihna in termeni mai avantajosi sau cel putin egali cu cei stabiliti de Fondul Centralizat, acesta poate fi scutit de plata contributiilor la fond, dar este obligat sa plateasca angajatului salariul intreg cuvenit pentru perioada de concediu. Deasemenea, la terminarea contractului, angajatorul este obligat sa plateasca angajatului banii cuveniti pentru zilele de concediu neefectuate.
Contributia la Fondul Centralizat pentru Concedii este de 8% din venitul brut realizat pentru cei care au dreptul al 20 de zile lucratoare. Aici se includ al 13/14-lea salariu, orele suplimentare, platile orelor de noapte si orice alte sume pe care angajtul le primeste de la angajator. Plafonul maxim de contributie este cel aferent unui venit de 4004Eur/luna. Contributia se calculeaza din venitul brut lunar, inainte de deducerea contributiilor angajatului (asigurari sociale si altele). Daca angajatul are dreptul la mai mult de 20 de zile de concediu, contributia angajatorului se mareste procentual.
Cuantumul platilor de la Fondul Centralizat este egal cu valoarea contributiilor platite de angajator(i) in anul precedent. Totusi, pentru a fi eligibil, angajtul trebuie sa fi efectuat minimum 9 zile (lucratore) de concediu consecutive. Pentru cei care nu au lucrat tot anul, perioada minima de concediu este de 4 zile consecutive.
Pentru a primi plata, angajatii trebuie sa completeze un formular obtinut de la Centrele de Asigurari Sociale si pe care sa-l depuna de la inceperea perioadei de concediu si pana cel tarziu la 7 luni dupa efectuarea concediului. Dupa aprobarea cererii, aplicantii vor primi un cec aferent platii cuvenite.
Lucrul in perioada de concediu pentru angajtorul curent sau pentru oricare alt angajator constituie infractiune!
Nerespectarea regulamentelor privind concediile de odihna de catre angajator pot conduce la sanctionarea cu amenda de maximum 3417EUR, inchisoare de pana la un an, sau ambele!

8 comentarii:

  1. Buna ziua! Ma numesc Manuela,si am nascut o fetita pe 21 noi.2012,am avut concediu matrenal 18 sapt. Incepand de pe 25martie,m-am intors la locul de munca.Intrebarea mea este pentru lunile ianuarie,februarie si trei saptamani din martie 2013 am dreptul la concedil de odihna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dar acesta iti va fi platit de catre stat, nu de catre angajator.

      Ștergere
  2. ma scuzati la cat timp dupa ce depui forlmularul pentru holiday ati intra banii in cont?? adika cat timp dureaza?? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua!eu am plecat din cipru anul trecut in iulie.pt banii de concediu de anul trecut anul asta treb sa mai completez vr-un formular sau vireaza banii automat in cont?

    RăspundețiȘtergere
  4. In celuna intra banii pe concediu in 2016?

    RăspundețiȘtergere
  5. Banii de concediu in 2016 in ce luna intra va mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. buna ziua.au dreptul patronii in Cipru sa iti dea concediu de odihna cand sunt concedii de la stat?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua ! Eu am lucrat 1 an si 8 luni in cipru ,dar din aceasta perioada , am lucrat 8 luni undeva , 6 luni in alta parte, 2 luni si alte 2 luni in alta parte ! Pot sa ridic banii de concediu ? Cum trebuie sa procedez ? Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere