22 dec. 2010

Despre Ambasada Romaniei la Nicosia

Ieri am sunat la Ambasada Romaniei la Nicosia, Sectia Consulara, pentru a ma informa cu privire la actele necesare pentru eliberarea certificatului de nastere romanesc. Il am pe cel cipriot (copilul s-a nascut in Cipru).
Sa o luam cu inceputul. Taxa pentru acest serviciu este de 95 EUR, in vreme ce pentr certificatul cipriot am platit 0,85 euro, adica de 112 ori mai putin! Pentru ce ne cere Ambasada aceasta suma ENORMA cand este vorba doar despre o simpla hartie?
Cel care a raspuns la telefon, dupa lungi susoteli cu un coleg, a reusit sa-mi insire lista documentelor de care am nevoie pentru un banal certificat de nastere:
actele de identitate ale parintilor;
certificatele de nastere ale parintilor (!);
certificatul de casatorie;
certificatul de nastere cipriot in original, o traducere legalizata si apostilata si o copie a cestei traduceri, deasemenea legalizata si apostilata.


Ceea ce eu nu inteleg este pentru ce le trebuiesc certificatele de nastere ale parintilor. Deasemenea nu inteleg cum este posibil sa nu accepte un certificat de nastere care este emis si in limba engleza, in vreme ce statul cipriot accepta TOATE actele emise de statul roman care sunt emise in format international (romana/franceza/engleza). Deasemenea, mi s-ar parea normal ca Ambasada Romaniei la Nicosia sa accepte actele emise de Republica Cipru in limba greaca.
Poate ca o sa merg la una din actiunile organizae de Ambasada si poate reusesc sa aflu toate aceste detalii...

13 comentarii:

  1. Chiar imi este si mie interesanta tema data.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna!
    Foarte utile informatiile pe care le-ai postat aici,insa as vrea sa stiu daca e necesara prezenta ambilor parinti la ambasada pentru depunerea actelor,respectiv ridicarea certificatului de nastere.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si inca ceva....cam in cat timp ai certificatul copilului in mana?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e necesara prezenta ambilor parinti. M-au sunat cei de la Ambasada, Sectia Consulara, la exact 14 zile de la depunerea actelor. Certificatul de NAstere a fost gata in exact 2 saptamani.
    Deci se poate precizie nemteasca si la romani :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ..acum taxa de eliberare este de 110 euro daca depunerea actelor se face pana in 6 luni de la nasterea copilului sau 155 euro daca depunera actelor se face dupa 6 luni de la nasterea copilului.

      Ștergere
    2. Taxeleconsulare sunt stabilite prin lege de catre statul roman. Asadar, fie ca faci certificatul la Ambasada din Nicosia sau la cea din Beijing, pretul este acelasi.

      Ștergere
  5. Sa nu fie de deochi!:)))
    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  6. peste tot se antampla la fel ca doar cei de la ambasade aduc arsenalul de cunostinte din tara taxe ...taxe si iar taxe si totul la preturi ce minuneaza pe toata lumea ...cei de la ambasada din Barcelona nici macar nu rupeau doua boabe an limba spaniola si asta fiind necesar ca doar de multe ori cetateni spanioli apeleaza la informatile lor...cred ca sant pusi pe criteri specific romanesti ...veri unchi matusi nasi si fini etc...ca doar daca ar fi pusi pe competenta ar vorbi din respect macar limba tari in care isi castiga painea un salut la toti si viata usoara pe unde santeti !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. as dori sa stiu si eu ce acte imi trebuiesc pt pasaportul copilului. Are 12 ani,si pasaportul lui a expirat pe data de 27 sept 2011.
    Deasemenea as dori sa stiu si ce taxa trebuie sa platesc , si in cat timp se elibereaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La aceste intrebari iti pot raspunde cei de la Nicosia. Poti suna la Sectia Consulara si sa afli detalii in functie de situatia ta. Numarul de telefon al sectiei consulare este: 22517333.

      Ștergere
  8. Apostilarea documentelor cat costa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunati la 22517333 si o sa aflati pretul exact.

      Ștergere
    2. Am un baietel de 7 luni si vreau sa plec cu el in Romania.are certificat cipriot .intrebarea este pot sa plec cu el in Romania cu certificatu cipriot sau imi trebuie certificat romanesc?

      Ștergere