18 ian. 2011

Merkel, Cipru si politicile UE

Uite ca a trecut si mult-asteptata vizita a cancelarului Germaniei. A venit fara un scop initial. Totusi se pare ca vizita ei va mari numarul de germani veniti pe insulita, dar cel mai important, a vrut sa puna cu botul pe labe dulaul numit Turcia.
Se stie ca dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, UE sufla si in iaurt. Turcia si-ar dori sa adere, a deschis capitolele usor de inchis, a facut ceva progrese, doar ca UE s-a cam razgandit. Si cand spun UE, ma refer la Franta si Germania. Ar fi fost urat ca reprezentantii UE sa iasa la tribuna si sa spuna ca deocamdata UE inca sufera de la arsurile provocate de Ro si Bg si au gasit o solutie foarte foarte diplomatica: chestiunea Ciprului.
Pe scurt, Franta si Germania vor scoate castanele din foc cu mana Ciprului. Merkel a spus-o foarte clar: pana ce Turcia nu isi rezolva problemele cu Cipru, nici un alt capitor al tratatului de aderare nu va mai fi descis.
Pentru cipriotii greci steagul turcesc care se vede peste Nicosia a inceput deja sa se vada mai incetosat si au speranta ca turcii se vor retrage.
Pe de alta parte, presedintele Republicii Turce a Ciprului de Nord a declarat ca Turcia nu va ceda nici macar un inch din teritoriul ocupat.
Un lucru e clar: pentru cipriotii greci acum e momentul cel mai prielnic sa obtina maximum din discutiile privind unificarea celor doua republici, iar pentru Turcia insistenta cu care doresc sa pastreze influenta in nordul Ciprului ii poate costa aderarea la UE pentru o perioada foarte lunga de timp.
Ramane de vazut ce se va alege, mai ales ca acum mingea e in terenul Turciei si decizia lor va influenta viitorul pe termen scurt si mediu al acestei insulite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu