11 apr. 2011

Despre cardul european de sanatate

Cardul european de asigurări sociale de sănătate asigură persoanelor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, accesul la serviciile medicale în cursul vizitelor temporare în străinătate.
Cardul vă oferă posibilitatea de a avea acces la serviciile medicale din sectorul public (de exemplu la un medic, o farmacie, un spital sau la un centru de servicii medicale) în aceleaşi condiţii cu cetăţenii ţării pe care o vizitaţi. În cazul în care veţi primi îngrijire medicală într-o ţară în care se plăteşte pentru serviciile medicale, veţi primi înapoi suma cheltuită fie imediat, fie după ce veţi reveni în ţara dvs. Ideea este că vi se va acorda îngrijirea de care aveţi nevoie pentru a vă permite continuarea şederii. 
Acest card nu acoperă costurile serviciilor medicale din perioada în care vă aflaţi în străinătate în cazul în care veţi călători pentru a obţine îngrijiri medicale pentru o afecţiune pe care aţi avut-o înainte de a pleca în călătorie. Cardul nu acoperă nici cheltuielile efectuate cu furnizorii de servicii medicale din sectorul privat. 
Pentru a fi eligibil pentru un card, trebuie să fiţi asigurat sau să beneficiaţi de un sistem de asigurări sociale în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Fiecare membru al familiei care călătoreşte în străinătate trebuie să deţină propriul său card.
Cardul poate fi utilizat pentru a obţine un acces mai uşor la îngrijiri medicale, dar nu are nimic de a face cu repatrierea. Cardul nu vă va fi de folos pentru transportul gratuit înapoi acasă, dacă s-ar întâmpla să vă îmbolnăviţi grav sau să suferiţi un accident grav. Într-o asemenea situaţie, aveţi nevoie de o asigurare separată.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate acoperă orice îngrijiri medicale legate de sarcina, inclusiv naşterea copilului în perioada în care vă aflaţi temporar într-o altă ţară. Cu toate acestea, în cazul în care veţi prefera să naşteţi în altă ţară, vă rugăm să luaţi legătura cu autoritatea de asigurări de sănătate de care aparţineţi, pentru că s-ar putea să aveţi nevoie de o autorizaţie specială.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu