21 mai 2011

Am fost in Israel (II)

Despre calatoriile prin Israel se pot gasi foarte multe lucruri pe internet. Eu insa o sa va povestesc cum mi s-a parut mie. 


Autogara din Ierusalim

Autogara din Tel-Aviv

Azi despre transportul public... Daca in Cipru transportul public exista dar lipseste exact cand ai nevoie, ei bine in Israel acesta merge ceas! Si cand spun asta trebuie sa ma credeti! M-am deplasat prin oras (Tel-Aviv si Ierusalim) cu mijloace de transport in comun dar si cu taxiuri. Autobuzele sunt spatioase si circula dupa un orar stabilit. Cele interurbane pleaca la ora stabilita si ajung la ora stabilita. Autogarile sunt niste cladiri multifunctionale. 


In Tel-Aviv pe cele 7 nivele ale autogarii gasesti fast-food-uri, cafenele, magazine de haine, electronice si altele. Un fel de bazar dar tinut sub stricta supraveghere a fortelor de securitate. Pe fiecare nivel exista panouri cu orarul plecarilor atat in ebraica, dar si in engleza. Deasemenea gasiti cel putin un birou de informatii pe fiecare nivel. Limba engleza este destul de raspandita in Israel si doar in foarte putine cazuri s-a intamplat sa dau peste oameni care nu o vorbesc. Biletul din Tel-Aviv pana in Ierusalim m-a costat 26NIS, adica 5,10 EURO pentru un drum de aprox 60 de kilometri. La intrarea in autogara vi se va face un control al bagajelor si corporal exact ca la aeroport. Ma rog, ca la aeroporturile din Europa...
Autogarile functioneaza si ca statii centrale pentru transportul public asa ca exista o multitudine de linii care sa va duca aproape in orice colt al orasului.
Taxiurile sunt toate vopsite in alb si in general pretul este la mica intelegere. Toate au aer conditionat si sunt masini de obicei foarte spatioase. Exista o taxa pentru al 4-lea pasager, aprox 5-10 shekeli, la intelegere cu soferul. Pentru a chema taxiul puteti apela la numerele de telefon afisate in cea mai apropiata statie de autobuz, sau la receptia hotelului.
Birourile de inchirieri masini nu se afla in aeroport. La iesirea din terminal sunt cateva microbuze care va transporta la birourile de inchirieri gratuit.
Intr-un cuvant Israelul se poate vizita low-cost bazandu-va pe transportul public exceptie facand ziua de Sambata cand totul este blocat/inchis. Circula doar niste microbuze vopsite in 3 culori galben/albastru/alb si care au tarife mai mari decat autobuzele urbane. Interurban, doar taxiuri.

Un comentariu:

  1. buna seara, am lucrat in Israel 4 ani si jumatate, este o tara foarte frumoasa si curata cinste lor

    RăspundețiȘtergere