3 apr. 2012

UE va fi surprinsa, dar Cipru va intra in vrie inaintea altora!

Viata in Cipru nu mai e ce a fost. Asta e clar! Turistii nu mai sunt la fel de multi, iar cei care vin nu mai arunca cu bani. Industia constructiilor a scazut si ea dramatic. Si uite asa somajul in Cipru, la nivel oficial, a ajuns la 9,7% din forta activa de munca. asta inseamna ca 1 din 10 oameni nu mai au ce munci. Si asta la nivel oficial, pentru ca in multe domenii se lucreaza inca fara contract si cei concediati de acolo nu sunt inregistrati nicaieri. rata somajului in Cipru este pe un trend de crestere si asta se vede si din discutiile pe care le poarta oamenii de rand. Prima intrebare este: "Ai (mai ai) de lucru?".


Sistemul bancar cipriot a suferit o pierdere majora din cauza expunerii pe piata obligatiunilor grecesti. Banci care pana nu demult se laudau cu profituri frumoase acum raporteaza pierderi de miliarde de euro! Statul a oprit multe din proiectele de infrastructura iar sistemul bugetar este la un pas de colaps. Multor cadre medicale din spitalele publice nu li s-au prelungit contractele de munca. De exemplu in Limasol singurul medic gastroenterolog nu mai are contract de munca, prin urmare sectia urmand sa se inchida. Mai mult, unele operatii au fost amanate din lipsa de personal dar si din lipsa de fonduri. Cei de la Televiziunea de stat sunt in aceeasi situatie, salariile pentru luna Martie nefiindu-le platite nici pana acum.
Toata lumea sta cu ochii pe gazul care ar putea fi extras dar care din pacate nu prea are pe unde sa fie transportat la export.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu