11 iul. 2012

Loaze sau "luzari"?

Zilele trecute s-au afisat rezultatele la Bacalaureat. 1 din 2 elevi a picat. Televiziunile, mass-media, bloggerii, forumurile, toate s-au umplut de dezbateri, de pareri si de propuneri de solutii. Toti cauta vinovati oriunde, dar fara a se uita chiar spre cei care au dat bacul. Nimeni nu zice nimic de faptul ca elevii au ignorat cu buna-stiinta invatatura, ca elevii au alte valori morale si profesionale decat ar trebui, ca elevii sunt preocupati de smart-phone-uri, facebook si orice-alt-ceva in afara de scoala.
Toata lumea s-a plans de subiectele la Matematica. M-am uitat peste cele date celor care au fost profil real. Am reusit sa rezolv in cap subiecte cat sa iau un 4. Daca ma apucam sa si scriu pe o foaie, poate ca faceam chiar de 5. Da, dar eu am terminat liceul inainte de anul 2000! Cei care au acum materia proaspat invatata ar fi trebuit sa fluiere la examenul asta. Din pacate au fluierat a paguba.
Pana acum cativa ani se tot striga sus si tare ca elevii sunt pusi sa toceasca si ca nu le este testata creativitatea. La Limba Romana le-a picat Eminescu. Tot ce trebuiau sa faca a fost sa isi spuna propriile pareri (indiferent care ar fi fost acestea) despre viziunea lui Eminescu asupra lumii. Multi n-au fost in stare sa scrie nici macar cat o flatulenta.
S-au introdus camerele de luat vederi in salile de examen, tocmai pentru a nu se mai copia. Decat sa investeasca sume enorme, s-a gandit cineva sa transforme Bacalaureatul intr-un examen sustinul exclusiv oral? Da, sa se dea probe orale la toate materiile in fata unor comisii de 5 profesori, iar pentru ca profesorii sa nu poata fi "unsi", repartizarea lor sa se faca in dimineata zilei in care se sustine proba. La ora 6 toti cei care sunt desemnati sa participe in comisiile de evaluare se prezinta la ISJ si se trage la sorti individual cine la ce liceu merge. Apoi pana la ora 9 trebuie sa ajunga la liceul cu pricina. Simplu? Astfel, intr-o comisie pot fi profesori de la 5 licee diferite.
Pentru ca tot acest scandal sa nu mai existe, cel mai simplu ar fi ca elevii sa se apuce de invatat. Oricum, Bacalaureatul nu este pentru toti caci, asa cum zicea Creanga, "Daca toata lumea ar invata carte, nu ar mai avea cine sa ne traga ciubotele".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu