19 nov. 2013

Intretinerea corecta a panourilor solare termice

In Cipru a cam venit sezonul rece. Asta inseamna ca soarele nu mai are la fel de multa putere ca vara. Cum marea majoritate a caselor sunt dotate cu panouri solare termice, corecta lor intretinere va poate scuti de pornirea boilerelor, fie ele electrice, diesel sau pe gaz. Anul trecut in toamna am facut mentenanta panourilor solare si toata iarna trecuta am pornit boilerul electric de doua ori. Astfel pot spune ca am economisit o gramada de bani, mai ales avand in vedere pretul energiei electrice din Cipru.
Panourile solare functioneaza dupa un principiu foarte simplu: apa din panouri este incalzite de soare si se deplaseaza in partea de sus a rezervorului de apa calda, fiind inlocuita de apa mai rece (vezi figura de mai sus). Marea majoritate a panourilor instalate in Cipru nu au pompe de recirculare pentru ca nu e cazul.

Pentru a creste eficienta panourilor pe timpul sezonului rece este foarte important sa faceti urmatoarele pregatiri si intretineri:
 - curatati la intervale regulate sticla panourilor (lunar sau si mai des, mai ales daca stati in zona cu mult praf) pentru ca soarele sa poata patrunde cat mai bine. Puteti folosi solutie pentru curatat geamuri pentru a le sterge.
 - verificati calitatea izolatiei de pe tevi. In cazul in care tevile care conecteaza rezervorul de panou nu sunt izolate, izolati-le. De regula in Cipru cei care monteaza panourile izoleaza doar teava care transporta apa calda (nr 2 din figura). Este foarte important sa izolati si teava de apa rece (nr. 4 din figura) pentru ca apa se recircula si iarna aceasta recirculare se face mai greu. Astfel apa de pe teava de apa rece se va raci si mai tare. Este important ca iozolatia sa nu fie doar termica. Dupa ce aplicati izolatia pe teava trebuie sa aplicati deasupra ei banda adeziva lata de tipul celei folosita de electricieni.
 - daca bugetul va permite, izolati si teava prin care apa calda este transportata de la rezervor spre consumator. Aceasta izolatie va mentine mai mult timp temperatura apei de pe teava si astfel apa calda va veni mai repede atunci cand deschideti robinetul.
Ca sa nu platiti prea mult unui tehnician, puteti face voi aceste izolari. Materialele le puteti cumpara de la orice magazin care vinde piese pentru instalatii de climatizare si frig. In Limassol va pot recomanda Arenco (in Mesa Geitonia, langa autostrada) si Etapol (in Kato Polemidia). Izolatia o taiati pe lung folosind un cutter sau un cutit bine ascutit si o asezati pe teava, apoi infasurati banda suprapunanda-o putin (adica parte peste parte) de jos in sus astfel incat ploaia sa nu patrunda in izolatie. Aveti mai jos cateva imagini care sa va faca o impresie despre ce aveti de facut. Succes!





Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor si instalatiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol. Daca tot suntem pe acest subiect, al constructiilor si instalatiilor as vrea sa precizez un singur lucru: pentru cei interesati de mai multe informatii legate de fose septice ecologice puteti gasi o lista de preturi fose septice la: http://www.poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html

    RăspundețiȘtergere