8 dec. 2013

Alianta Romanilor din Cipru - Un mister nedezlegat

Asa cum stiti, de foarte multi ani in Cipru functioneaza asa numita "Alianta a Romanilor din Cipru". Cand am venit in Cipru am fost incantat sa vad ca exista o astfel de alianta, o formatiune in care romanii sa fie uniti, care sa ii reprezinte si sa ii promoveze. La scurt timp entuziasmul mi-a trecut  si s-a transformat in revolta. Un grup mic, inchis, care functioneaza dupa nu-se-stie-ce principii s-a autointitulat "a Romanilor din Cipru". Exact cam cum Cioaba a fost regele tiganilor. Dar despre tigani voi vorbi mai jos in aceasta postare...

Timpul a trecut si Alianta asta apare exact cand ii este ei bine sau nevoie, nu cand romanilor de aici le este nevoie. Mie personal mi se pare ca aceasta organizatie functioneaza pentru profitul celor din conducere si are orbeasca incredere din partea Ambasadei la Nicosia, a Ministerului Afacerilor Externe prin Departamentul Romanilor de Pretutindeni si a Ziarului Ro-Mania. Orice face aceasta alianta este finantat gros de la bugetul Romaniei si este promovat intens de ziar si de Ambasada. 
Sa revenim la tigani.... Anul acesta, alianta l-a adus in Cipru pe Jean de la Craiova ca sa cante si sa ne pupe... Evenimentul a fost intens promovat pe facebook si era chipurile promovat ca fiind de caritate, ca tot se poarta anul asta in Cipru. Am incercat sa ii contactez pe cei care promovau evenimentul si sa aflu mai multe detalii despre caracterul de "concert caritabil". Evident ca mesajele au fost ignorate, postarile din grupuri mi-au fost sterse etc. Am incercat sa ii contactez pe email pe cei din Alianta. La interpelarea initiala mi-a raspuns doamna Christina Todea Christodoulou cu un email sec mai mult avand caracter de prezentare. Apoi, cand am pus cateva intrebari directe si punctuale, doamna a intrat in Silenzio Stampa. N-a mai raspuns. Mai jos puteti vedea al doilea email pe care i l-am trimis doamnei.
Modul in care aceasta alianta se comporta si exista imi pare mai degraba unul comercial si nu unul cu caracter social sau macar politic. Personal mi se pare ca acesta cateva doamne (bine infipte in fruntea aliantei), venite in Cipru in vremuri de demult, tin aceasta organizatie pentru profitul personal si isi trag salarii sau beneficii groase mulgandu-i pe romanii care lucreaza in Cipru. Se organizeaza doar evenimente din care sa iasa bani frumosi: concerte de manele, seri traditionale in care sunt invitati sa cante doar tigani etc. Scoala romaneasca este puternic supra-finantata, alianta primind bani pentru acest proiect atat de la parintii care-si trimit copiii la scoala, dar si prin granturi de la Bugetul de Stat a Romaniei. 
O fi bine, o fi rau ca aceasta alianta exista? Nu se stie! Cert este ca aceste doamne apar fix cand e vorba de luat caimac. Le astept cu drag sa ma contrazica si sa organizeze o seara romaneasca invitand interpreti de muzica populara in adevaratul sens al cuvantului pentru ca ROMANII NU SUNT TIGANI! Le astept cu drag sa organizeze concerte cu artisti mai "de mana a doua" in comparatie cu Jean de la Craiova sau Liviu Guta, artisti gen Tudor Gheorghe, Nicolae Botgros si altii. As vrea ca aceasta alianta sa imi arate cat de profund gresesc si sa o vad organizand centre de consiliere pentru romanii de aici. As vrea sa o vad in consilii locale si poate in pozitii de consilieri guvernamentali in Cipru aparandu-i pe romanii de aici. As vrea sa vad alianta in fruntea unor evenimente care sa aduca plus-valoare comunitatii romanesti din Cipru. Si as mai vrea transparenta. O alianta care functioneaza ascuns, obscur si misterios, nu se poate numi a Romanilor din Cipru. Doamnelor, mingea este in terenul dumneavoastra si va astept orice clarificare/reclamatie/comunicare pe adresa de email pe care o aveti deja: emigrantcy@gmail.com


24 de comentarii:

  1. Multi ne-am pus aceasta intrebare, dar nu multi dintre noi ne-am dat interesul,,de ce??? pentru ca prefer ( eu cel putin) sa nu am vrut sa intru in contact cu absolut nici o "activitate" de-a lor,nu spun ca nu ar trebui sa ne intereseze catusi de putin aceste lucruri,,care sunt destul de vizibile ,le-am observat inca din primii ani de sedere aici in Cipru,dar "cu o floare nu se face primavara" Am vazut destule "binefaceri" care au dat de gandit, facute de aceast complot , problema este, ca ei nu sunt capabili sa-ti dea un raspuns la un email,dar sa mai justifice aceste "actiuni" :) este o retea sau mai bine zis o mafie storcatoare de bani ai saracilor romani de aici....rusine sa le fie !

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca voi cu vechime in afara tarii nu v-ati dat seama ca "romanii" nu se ajuta ci doar de fura intre ei, eu cu doar 3 ani in Cy am aflat repede ca nu trebuie sa discuti cu romani. Isi aduc rudele pe post de sclavi in casa sau firma cipriotilor, percep comisioane sa "angajeze" alti romani si te sustin material pana le cersesti o bucata de paine. Imi este rusine de ei, dar ma consolez cu ideea ca ei nu sunt ROMANI.

    RăspundețiȘtergere
  3. In cei aproape 7 ani de cand sunt pe insula nu am auzit macar 1 data de aceasta "alianta", desi e drept ca nu am treaba cu ambasada si nici respectivul ziar nu il citesc. Cat despre respectivul concert e clar ca l-am ratat :D (si ma bucur). Probabil ca respectiva "alianta" a fost creata pentru a da impresia ca se face ceva si a creste "ego-ul" (si nu doar) celor implicati... Din pacate la noi termeni gen caritate si voluntariat sunt departe de ceea ce inseamna aceleasi cuvinte prin afara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua! Va rog sa-mi da-ti voie sa va dau eu o replica asa cum vad eu Alianta..nu inteleg de ce incercati sa amestecati concertele si evenimentele cu alianta ,cand de fapt nu au legatura una cu cealalta..Adica mai pe scurt: concertele le organizeaza anumite persoane,nu implica in nici un fel ziarul romanesc ,iar daca apar fotografii de la respectivele evenimente asta inseamna ca fiecare are dreptul sa publice in ziar ce doreste atata timp cat ptr acest lucru indifferent de ce natura este(aniversare,reclama sau publicitate de orice fel),se plateste ptr spatial respective!
    Si daca tot a-ti adus vorba de alianta,haideti sa privim putin in urma si sa vedem daca doamnele acelea "bine infipte" cum le spuneti dv,au facut ceva lucruri buni tot ptr romanii de aici.Am sa va dau doar cateva exemple: actele de caritate ptr sinistratii din Romania,banii stransi si donate ptr romanii nevoiasi din Cipru si nu in ultiimul rand romanii morti in diferite imprejurari si ingropati tot pe banii acelor doamne!
    Iar daca aceste lucruri nu sunt suficiente ptr dumneavoastra,va rog sa-mi da-ti voie sa va amintesc ca atunci cand s-au facut cutiile ptr strangerea banilor ptr diferite acte de caritate,multi dintre dv cei care stati ascunsi in spatele anonimatului ,nu a-ti fost in stare sa donate nici macar un euro!
    Ar trebui sa va informati foarte bine inainte de a arunca cu vorbe grele in cineva ,fie ca e vorba de o anumita persoana,un ziar sau o alianta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mariana, actele de caritate s-au facut tot pe banii celor care au donat. Sa nu iti faci proasta impresie ca duduile au scos vre-un sfant din buzunar. Pentru morti s-a donat si chiar eu, pe blog, am facut apeluri catre cititori sa doneze in anumite cazuri. Pentru unele am donat chiar eu. La campania de strangere de ajutoare pentru sinistrati a fost exact la fel. Noi toti ne-am dus si am donat alimente. Imi permit sa va dau si eu un sfat, asa cum o faceti dumneavoastra... invatati gramatica si abia dupa aia postati cmentarii si critici pe site-uri.

      Ștergere
  5. Pe mine nu ma intereseaza nici o Alianta nimic ,nu sunt implicata, pe mine ma deranjeaza modul in care sunt tratati romanii atunci cand ajung cu o problema la Ambasada,e trist ca ne mancam intre noi , Oare este atat de greu sa rostesti un cuvant frumos atunci cand un om are nevoie ??? Oare e atat de greu sa ajuti un om cand este la ananghie??? Asta am constatat-o pe pielea mea ajungand la Ambasada Romana di Cipru...si nu eram singura ,erau zeci de oameni ce asteptau linistiti sa le vina randul cand oamenii de ordine urlau ca la niste animale... Nu va inchipuiti cum m-am simtit si in Romania eram tratata mai bine...In fine,nu am nimic cu nimeni,apreciez gestul pe care-l face cei ce organizeaza aceste concerte ,fie ele si cu manelisti.... dar... inca odata spun ...exista atata ura aici , intre romani,incat cel mai bine este sa stai in banca ta si sa-ti vezi de familie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Veronica, ai reusit sa gasesti carne la magazin? Ca in primavara spuenai la PROTV ca nu se mai gaseste carne in Cipru. Atat am avut sa-ti raspund.

      Ștergere
    2. Mai fata ai papat ceva carnita ?!?! Ai prins glas !!! Iar ABEREZI !!!!

      Ștergere
    3. sunt de 7 ani in cipru vara de vara si vreau sa iti spun ca asa este cum spui tu romanii se urasc intre ei , se fura , se bat se batjocoresc mam saturat de romanii din cipru in special de cei care fac scandaluri si de bat cu cipriotii la propriu.. multi au fost expulzati din cipru in romania cu interdictie pentru mult timp si asta din cauza scandalurilor si batailor prin nikosia , paralimni , pafos , limmasol agia napa etc .

      Ștergere
    4. foarte bine spus lungu veronica si eu sunt de 7 ani in cipru( agia napa) dar vreau sa -ti spun ca dintre toate natiile straine care sunt in cipru si in special agia napa numai romanii nostri sunt cei mai periculosi jegosi parsivi hoti batausi scandalagii etc ce sa mai vorbim suntem facuti de cacat de toti oligofrenii si taranii care sau trezit si ei in cipru sa ,,munceasca,,

      Ștergere
    5. Dumnezeu sa va dea minte si aiba mila de voi ...... ca tare departe de realitate sunteti....

      Ștergere
  6. Pai mai domnule Brosteanu,daca tot sustineti ceea ce scrieti,culmea si fara probe.....,de ce nu v-ati implicat sa faceti dumneavoastra ceva?? De ce nu incercati sa faceti macar 1 % din ceea ce fac acesti oameni??? Stiu, e usor sa stai si sa dai din tastatura ,sa te framante gandurile negre ale invidiei !! Dute ,reclama,fa ceva...daca ai probe nu mai sta sa te consumi de unul singur (faci riduri) :) Macar apreciaza si e destul,ar trebui sa fim recunoscatoti in loc sa aruncam cu noroi,dar nah..asa suntem noi romanii,altceva mai bun nu stim sa facem :) Si daca organizeaza concerte ce??? incearca si tu sa faci astfel de lucruri si vei fi apreciat,asa cum crezi tu ca cei care merg la astfel de evenimente sunt de joasa speta,macar acesti oameni le aduce zambetul pe buze,acesti oameni se straduiesc sa le faca romanilor de aici viata putin mai usoara daca nu roz... Stiu ca acest comentariu va fi sters,cine poate sa te contrazica?? Gandeste pozitiv si lasa rautatea sa iasa...vei trai mai mult :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stati linistit, ca Bogdan a facut mult mai mult de cat credeti dvs.
      daca citeati cu atentie ce a scris realizati faptul ca a contactat alianta pentru a ajuta alte persoane.
      aveti dreptate dintr-un punct de vedere:
      "ar trebui sa fim recunoscatoti in loc sa aruncam cu noroi"
      intai interesati-va si dupa aia stabiliti procentul cat a ajutat Bogdan alte persoane.

      Bogdane!
      chiar ai tupeu!!
      cum poti sa te iei de "alianta noastra"?
      daca se supara conducerea si nu mai aduce niciun lautar?
      chiar nu iti dai seama ca nu o sa mai dam si noi din solduri pe ritm de manele?
      pffff
      om fara suflet!

      Ștergere
    2. Draga anonim,

      Citesti blogul printre randuri si mi se pare ca tu esti cel/cea care arunc cu rahat in munca altuia. Daca te-ai fi uitat pe blog ai fi vazut ca sunt membru intr-o organizatie de binefacere care stiu SIGUR ca e non-profit si ca nu are salariati, adica persoane care sa traiasca zi de zi din banii colectati de la cei care doneaza. Am ajutat in cadrul Caritas si persoane de origine romana in masura in care ne-au cerut ajutorul. Insasi existenta acestui blog este un ajutor pentru unii care stiu sa-l citeasca.
      Crede-ma ca m-am interesat si documentat foarte bine si am tinut aceasta cloaca sub observatie de mult timp. Apar doar cand e rost de comision: scoala romaneasca, concerte cu interpreti tigani, petreceri tiganesti etc. ROMANII NU SUNT TIGANI!

      Ștergere
  7. In acest caz consider ca era indicat sa luati legatura cu unul dintre consulii nostri acolo doamna Lungu! Dar inca o data va spun: Alianta impreuna cu biserica romaneasca din Cipru si ziarul romanesc,au facut foarte multe lucruri bune ptr romanii de aici....si e trist si dureros sa vezi si sa citesti anumite lucruri pe care unii oameni isi permit sa le spuna si sa le scrie fara a fi documentati si informati foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Distinsa Doamna Chivu, alianta dv. nu are nicio legatura cu Biserica Romaneasca din Cipru. Nu am avut nicio activitate impreuna si nicio punte de legatura. Florin

      Ștergere
    2. Ooops! Carevasazica Biserica Romaneasca din Cipru admite ca nu a avut nici o colaborare cu "alianta". Bun asa. Poate or sa citeasca si astia de la Ministerul de Externe si sa mai taie din fondurile alocate.. ;)

      Ștergere
    3. mariana chivu ce tupeu ai exact ca si cipriotii ( tiganii aia borati din cipru) care isi bate joc de noi muncitorii romani. Probabil esti incurcata si te regulezi cu toti tiganii de ciprioti numai pe bani si pe interese si faci aici gura mare si pizda mare dand tu explicatii> cipriotilor le plac panaramele din romania in special ca tine care se reguleaza cu cipriotii( tiganii aia borati si nespalati de ciprioti) si vezi doamne te-ai facut si tu ,, cetatean cipriot,, dar tot o taranca si o RAPANDULA RAMAI SI ESTI

      Ștergere
  8. Da ce s-a intamplat, draga Bogdane, s-a '' rupt lantul de iubire '' dintre tine si Alianta?
    Inainte vreme erai prezent la orice manifestatiune organizata de Alianta pe la ambasada,
    discutai cu tov. min. de ext. la un pahar de vin, fapt bineinteles pozat si postat, erai prieten cu doamnele Aliantei si acum ce vad? Au nu cumva ca te-au citit ca esti dornic de afirmare prin orice mijloc si te-au trecut pe linie moarta? Sau simti ca ti-au pus aripi de plumb, ca se poarta prin urbea voastra ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am fost la ambasada si da, am ciocnit un pahar de whiskey cu Corlatean. L-am intrebat atunci si de anumite probleme delicate pentru romani, dar cum tu esti ingust la minte, n-ai citit postarea mea de atunci. Probleme ridicate de mine (taxele consulare foarte mari, timpii lungi de asteptare, imposibilitatea efectuarii unor formalitati etc) l-au cam pus in incurcatura si asta o pot confirma oricad cei prezenti.
      Cat priveste duduile din "alianta", afla ca nu am fost niciodata prieten cu ele si nici macar nu am avut ocazia sa le cunosc personal. Or fi fost prezente pe la evenimentele organizate la Ambasada, dar nu ne-am intersectat. Mi-ar fi facut placere sa le pun exact aceleasi intrebari ca in articolul de mai sus, dar doamnele se ascund bine.

      Ștergere
    2. Atacurile la persoana este cea mai buna dovada a faptului ca adevarul supara. Poate ca sunt ingust la minte, nu ma supara ca cineva are parerea asta despre mine sau, ca sa pastrez nivelul conversatiei la acela de pe blogul tau, ma doare in cur de parerea altora despre mine, mai ales a acelora ce-si pun ca motto dictonul UBI BEBE IBI PATRIA!
      Acum ca patria ta ta este acolo unde ti-e bine de ce dracu' nu lasi pe altii sa faca pe patriotii? De ce mama naibii nu te iei de ciprioti, acum ca patria ta este Cipru?
      Sau ti-e frica de sa nu fii scuipat in gura, asa cum fac ei CU ORICINE ESTE STRAIN?

      Ștergere
    3. Bati campii. Eu zic de una, tu de alta. De ce sa ma iau de ciprioti? Deocamdata romanii sunt in tara lor, nu invers. Ei sunt cei care ne-au si te-au primit in tara lor. Sa nu uiti asta! Daca nu-ti place cum scriu si ce scriu, n-ai decat sa citesti altceva.

      Ștergere
  9. Bravo, ei ne-au primit , ne-au acceptat si acum....ne Batem joc, ca de obicei

    RăspundețiȘtergere
  10. Ambasada noastra are functionari nesimtiti si si aroganti.Am fost de nevoie acolo si au un comportament de idioti.Am cerut ajutor pt.un divort si au zis ca nu ma pot.ajuta.sa .ma duc in Rom.La biserica am apelat la preotul Matei si la fel.sa ma duc sa inteb la autoritatile ciprioate.Deci despre ce fapte bune si ajutor vorb voi??Si stiu si alte cazuri de romani care nu au fost ajutati cu nimic.Macar sa fi dat un nume sau nr de contact la cineva,nimic.s-au multumit cu nu stiu.nu pot.Asa ca lasati-ma cu aliantele si aberatiile voastre ca s-au lamurit oamenii .M-au ajutat romani care nu aveau nici o treaba cu sarlatanii astia.Iar donatii cum bine ziceau si altii s-au facut cu banii altora.nu din ai lor.

    RăspundețiȘtergere