13 oct. 2010

Ne mai reprezinta "alesii" din parlament?

Acum ceva timp, reprezentantul in parlament a romanilor aflati in strainatate, William Branza, a decis sa le faca un "favor" celor pe care ii reprezinta si a propus impozitarea cu 1% a tuturor banilor care sunt trimisi in tara de romanii din diaspora. Din fericire, putinii oameni care mai au ceva minte si se afla prin sferele puterii au semnalat pericolul stoparii infuziei de capital inspre Romania. Ma intreb insa cat de bine si cat de corect ne reprezinta parlamentarii (doi senatori si patru deputati) care se ocupa de romanii aflati in strainatate.
Si pentru a nu putea fi acuzat de subiectivism, o sa iau lucrurile matematic. In Noiembrie 2008 (la ultimele alegeri), pe listele se aflau 18.313.440 de romani cu drept de vot. Acestia erau asteptati sa voteze in 17.883 de sectii de votare din tara si 221 de sectii in strainatate! Se stie ca dupa unele estimari, cifra romanilor emigranti este aproximativ 3.250.000 din care 2,8 milioane doar in Comunitatea Europeana. Din acesti emigranti aproximativ 2,5 milioane au drept de vot. Asadar, 13,65% din populatia cu drept de vot este plecata la lucru in strainatate. Cum este posibil ca din numarul total de senatori si deputati (137 respectiv 322) romanii din strainatate sa fie reprezentati doar de 6 parlamentari (1,31% din total)?
Sa luam exemplul Ciprului. Aici comunitatea romaneasca numara peste 50.000 de oameni si totusi nu-mi aduc aminte sa fi auzit macar de vreun parlamentar care sa invite 2-3 reprezentanti la o video-conferinta, nemaivorbind de venit la fata locului. Doar in Italia si Spania sunt aproximativ 2,1 milioane de romani. Cum poate singurul senator al circumscriptiei sa-i reprezinte? Cate birouri parlamentare sunt deschise si cu ce se ocupa? Adica pentru ce sunt platiti?
Cum vad eu lucrurile? Pai ar trebui infiintata o adunare a reprezentantilor comunitatilor romanesti si aceasta adunare sa lucreze impreuna cu Statul Roman pentru binele nostru. Fiecare 20-30.000 de romani sa fie reprezentati de o persoana. Oamenii aia se pot intalni prin video-conferinte, nefiind necesara deplasarea. E adevarat ca asta e teorie, dar e si mai adevarat ca ar fi mult mai aproape de realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu