4 nov. 2011

Despre regalitate

Aniversarea Majestatii Sale Regele Mihai a trecut. Spiritele s-au calmat si altii au intrat in vizorul presei. Si totusi aceasta aniversare a adus Casa Regala in atentia romanilor. Surprinzator pentru mine, mediul online a reactionat pozitiv si chiar laudativ! Se pare ca romanii incep sa vada avantajele Monarhiei Constitutionale. Si eu sunt adeptul acestui sistem. Care sunt in opinia mea avantajele instaurarii Monarhiei? Pai hai sa vedem...
In primul rand lupta pentru putere absoluta intr-un stat s-ar transforma in lupta pentru majoritate in parlament. Ce inseamna asta? Pai reprezentativitatea in parlament este strict legata de incredearea unui numar de oameni intr-un reprezentatnt ales direct, avand in vedere ca votul este uninominal. Acest parlament este deci reprezentativ (cel putin teoretic). Ei bine acest parlament propune primul-ministru pe care Regele/Ducele/Principele il numeste. Intr-un cuvant lupta pentru putere se transforma in lupta pentru guvernare. Ei bine aceasta guvernare nu poate merge oricum pentru ca are un supervizor caruia ii pasa ce se intampla.
In al doilea rand monarhia e mai ieftina. De ce? Simplu, pentru ca nu ar mai fi o cohorta de trepadusi care s-ar schimba la fiecare 4 ani. Nu ar mai fi numiri pe criterii politice care sa se sfarseasca cu despagubiri platite celor concediati. Deasemenea nu s-ar mai crea posturi de frecatori de menta politici. In plus, companiile nationale vor fi fortate sa devina eficiente.
In al treilea rand vom avea niste scopuri si proiecte pe termen mediu si lung. In prezent proiectele tintesc termene scurte de genul scoaterilor de ochi "uite ce lucru bun (dar marunt) am facut".
Si nu in ultimul rand, responsabilul nu isi ia jucariile si pleaca dupa 4-5 ani. Casa Regala ar trebui sa fie interesata de dezvoltarea durabila pentru ca asa cum iti conduci poporul, asa il ai acum, peste 5 ani, peste 20 de ani...
Ca sunt si dezavantaje stiu. Dar momentan, personal, vad Monarhia ca singura scapare pentru Romania. Cu cat mai repede cu atat mai bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu