5 mai 2012

Legislatia auto in Cipru e pe cale sa se schimbe

Recent a fost depus un proiect legislativ pentru modificarea legislatiei permiselor auto in Cipru. Modificarile sunt fundamentale si schimba radical modul de taxare si de administrare a permiselor auto, inclusiv formatul acestora. Multi dintre voi si-au preschimbate permisele obtinute in Romania sau alte tari membre UE cu permise ciprioate. Ati observat plini de mirare ca permisele auto ciprioate sunt niste cartonase frumos colorate care se uzeaza foarte repede. Ei bine, in sfarsit statul cipriot a aflat ca alte tari au permise plasticate :)
Astfel, se doreste si in Cipru introducerea permiselor format european, lucru la care UE i-a cam fortat. Aceste permise nu vor avea valabilitatea redusa la 15 ani, costul preschimbarii fiind de 60 EUR. Noile permise vor fi emise incepand cu 19 Ianuarie 2013, permisele de hartie trebuind sa fie preschimbate pana cel tarziu in 2033.
Se schimba deasemenea toate celelalte taxe legate de permisele de circulatie, dar si modul de atribuire al acestora. Astfel, permisele auto se vor acorda ca pana acum, schimbarea majora fiind la cele de motociclete si camioane. Cei care vor sa conduca o motocicleta peste 35kW (47 CP), trebuie sa aiba 22 de ani impliniti si 2 ani de experienta, sau 24 de ani impliniti daca nu au experienta anterioara in condusul motocicletelor.
O alta modificare importanta este cresterea varstei minime de la care se poate obtine permisul pentru autobuze (de la 21 la 24 de ani), dar si pentru camioane (de la 18 la 21 ani).
Conform noului proiect legislativ nu a fi obligatorie retestarea la fiecare 15 ani, dar va exista posibilitatea ca autoritatile sa solicite un certifical medical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu