15 sept. 2012

Calatorie prin Romania, ziua II

Continui azi relatarile din clatoria prin Romania. Asa cum am zis si in articolul precedent, impart calatoria in 3 etape, cate una pentru fiecare zi. Asadar astazi traseul Cartisoara-Tranfagarasan-Sibiu-Sighisoara.
De dimineata, ne-am trezit cat de devreme s-a putut, ne-am imbracat ami gros putin si am pornit la drum. Transfagarasanul ne astepta si, pentru ca fusesem avertizati ca e aglomerat, nu am pierdut timpul aiurea. Am mai cumparat cateva provizii de la magazin si am pornit. La urcarea dinspre Sibiu peisajul spectaculos se cam lasa asteptat. Pana la Balea Cascada drumul merge prin padure si rareori se poate admira privelistea.
Dar odata cu inaintarea pe drum, padurea se termina si splendoarea peisajului te cuprinde. Cat vezi cu ochii totul e verde. Spre vale pluteste inca o pacla stravezie, semn ca soarele inca nu a apucat sa incalzeasca zona. Am oprit de multe ori pentru poze si in final am ajuns la Balea Lac. Intai am trecut de Lac pentru a face o tura prin tunel, apoi ne-am intors si am parcat langa chioscurile cu suveniruri. Parcarea nu are nici o facilitate in afara de betonul de pe jos. Nu exista cosuri de gunoi, iar de toalete nu poate fi vorba.
Apa din Lac era rece si curata, fara deseuri sau pet-uri. Toata lumea facea poze sau hranea pestii din lac. Nimeni insa nu a avut curaj nici macar sa intre putin in apa cu picioarele. Chioscurile cu suveniruri si mancare mi s-au parut ca afisau niste preturi prohibitive. De ex costa 10 RON un bulz putin mai mare decat pumnul meu. Ne-am cumparat totusi cateva porcarioare si am plecat la drum. Am coborat pe acelasi traseu pe unde am urcat si am pornit spre Sibiu.
Odata ajuns in Sibiu am incercat sa ma ghidez dupa indicatoare. Aiurea! Nici unul nu indica Centrul vechi sau Piata Mare. Am intrebat lumea pe strada si am primit indicatii foarte clare. Am parcat intr-o parcare cu plata, am schimbat hainele de munte cu unele mai subtiri. Erau peste 30 de grade in Sibiu... Am vizitat centrul Sibiului, Piata Mare, Piata Mica unde am si mancat. O masa pentru 4 adulti si un copil: 190 RON. Sibiul pare o oaza de bun-gust in comparatie cu orasele din Romania. Toate cladirile erau pastrate bine, ingrijite, la fel si strazile. Oamenii pareau mai destinsi si oarecum mai relaxati. De fapt Sibiul parea un oras Austriac "ratacit" pe meleagurile romanesti...
Din Sibiu am decis sa plecam spre Sighisoara. Am ales sa mergem prin Medias. Centura Sibiului are profil de autostrada, complet echipata, semnalizata si functionala. In schimb drumul pana la Sighisoara era in lucru. Desi distanta nu e foarte mare, cele peste 20 de semafoare si portiuni pe care se lucra sau erau ingustate, ne-au facut sa intarziem nesperat. Drumul s-a prelungit cu aproape o ora si jumatate. Cand ne apropiam de Sighisoara am inceput sa sun la pensiunile pe care le notasem de pe net. La primele 6-7 nu mai erau camere, asta intr-o zi de joi! Din fericire, una din doamnele care au raspuns mi-au dat un numar de telefon la care am reusit sa gasesc cazare. Nu era o pensiune acreditata. O casa din Cetate, dar care oferea cazare, fara a avea nici un semn distinctiv. Fiind tarziu si porniti de peste 10 ore, am decis sa ramanem acolo peste noapte. Pretul: 100 RON/camera dubla, fara mic-dejun.
Ne-am instalat, ne-am schimbat si am pornit prin cetate. Din cauza ca se lasa seara nu am apucat sa vizitam prea mult, asa ca ne-am retras la o terasa. Conceptul de terasa in Sighisoara este complet diferit de cel din celelalte orase. Nu canta muzica, se vorbeste incet si nu se face scandal. Am baut bere din halbe de 1 litru si am savurat compania turistilor germani, francezi, belgieni si de alte nationalitati care populau terasele. Din pacate nu am stat prea mult pentru ca a inceput sa ploua. Ne-am adapostit temporar, iar dupa ploaie am facut cateva poze. Iat amai jos cateva facute in cea de-a doua zi.

 

 

 

 

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu