8 oct. 2012

Am mai pierdut un mare om...

Duminica, 7 Octombrie, in timp ce se pregatea pentru a incepe programul de duminica, Parintele Erdes Stefan a facut un infarct care i-a fost fatal. Pentru multi, numele acesta nu va este cunoscut, dar pentru mine inseamna initierea in tainele credintei. Parintele Erdes Stefan a fos cel care m-a calauzit la Prima Impartasanie. Tot el a coordonat pregatirea mea pentru Sfantul Mir.
Parintele Erdes a fost un adevarat luptator pentru credinta, un luptator caruia comunitatea romano-catolica din Bacau ii datoreaza insasi existenta ei! Pe vremea comunistilor s-a decis ascunderea Bisericii Sf. Nicolae dupa niste blocuri suficient de inalte pentru ca aceasta sa nu mai fie "la strada". Parintele a luptat pentru supravietuirea bisericii. Chiar in vremurile in care credinta era ponegrita si blamata, parintele a reusit sa mentina o comunitate solida care se ingramadea in bisericuta de 4-500 de oameni.
Dupa '89, in vremea in care totul era incert, parintele a avut curaj sa inceapa lucrarile la Catedrala Sf. Petru si Paul, Biserica Fericitul Ieremia si Sfanta Cruce. Toate trei s-au facut in paralel. Mai mult, s-au pus bazele Manastirii Sf. Monica, a Casei Tineretului si a Casei de copii din Barati si a Manastirii Magura. 
A fost un om cu un caracter de fier, o privire sincera si o invatatura calda. Daca imediat dupa '90 a reusit sa faca toate acestea, stau si ma gandesc cate multe altele ar fi facut daca regimul ar fi permis-o.
Inmormantarea va avea loc Miercuri, 10 Octombrie la ora 10:30.
Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace.
Sursa foto: www.ercis.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu