31 oct. 2012

Ministrul de Externe al Romaniei, dl. Titus Corlatean, in vizita oficiala in Cipru

Ieri, 30 Octombrie 2012, Ministrul de Externe al Romaniei, dl Titus Corlatean, a efectuat o vizita oficiala in Cipru. Este prima vizita a unui ministru de externe roman dupa 16 ani. Acesta a avut intalniri oficiale cu omologul sau, dr. Erato Kazakou-Marcoullis. S-au discutat probleme legate de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, situatia din Siria, extinderea UE spre tarile din fosta Yogoslavie, situatia ocupatiei turce asupra teritoriului cipriot, colaborarea pentru exploatarea resurselor de petrol si gaze. La final s-a semnat un acord de colaborare intre Cipru si Romania in domeniul asistentei sanitare si a cercetarii in medicina.

Dupa intrevederea de la Ministerul de Externe, dl. Corlatean s-a intalnit si cu Presedintele Ciprlui, dl Demetris Christofias, cu Presedintele Parlamentului, dl. Yannakis L. Omirou si cu Arhiepiscopul de Cipru Chrisostomos al II-lea.
Dupa toate aceste intrevederi dl. Corlatean si-a alocat dupa-amiaza pentru a se intalni cu membrii comunitatii romanesti din Cipru in cadrul unei intalniri organizate de catre Ambasada Romaniei la Nicosia. In cadrul intalnirii s-au expus o parte din problemele romanilor de catre membrii comunitatii romesti. S-au adus in discutie conditiile de munca, unele cazuri de sclavie moderna, propuneri de imbunatatire a functionarii Consulatului Roman, nivelul taxelor consulare si altele.
Personal mi se pare ca guvernele anterioare au neglijat complet comunitatea romaneasca din Cipru, mai ales ca timp de 16 ani nici un alt Ministru de Externe roman nu a vizitat Ciprul. Avand in vedere ca Cipru este al 5-lea investitor ca marime in Romania si ca romanii din Cipru reprezinta una dintre cele mai mari comunitati de emigranti, 16 ani in diplomatie este enorm. Personal sper sa nu mai dureze alti 16 ani pana cand un Ministru de Externe sa revina in Cipru.
Ii multumesc pe aceasta cale domnului Consul General Valentin Muntean pentru activitatea de sprijinire a comunitatii din Cipru si pentru invitatia adresata. Iata mai jos si cateva fotografii de la intrevederea cu membrii comunitatii:













Fotografii preluate de la Ziarul Romesc:



16 comentarii:

  1. ...PE DRACU ! cine a stiut de invitatia la ambasada??? poate doar clika de pretenari a domnului consul general... fiecare epoca cu "cateii" ei... dar ca acum n-a fost niciodata. Tineti-o tot asa caci poate data viitoare va pica ceva mai mult decat un ciolan si o masa bogata... dar ce sa-i faci? Suntem prea saraci ca sa mai fi si demni de postura noastra de simpli cetateni romani in CY... Cei ce-si amintesc de fostul ambasador Costin Georgescu si doamna Pastarnac pot confirma ca se simteau - NU neaparat mandri ca sunt romani - cel putin cetateni ai Romaniei cu demnitate - altfel erau tratati de fostele conduceri. Inca nu e timpul trecut sa fim tratati cum se cuvine nu neaparat ca si cetateni romani ci doar ca simpli contributori la bugetul care le asigura salariile celor de la ambasada... CE ZICETI???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu-s prieten cu nimeni din ambasada. Ii critic ori de cate ori e cazul si ii laud, deasemenea, cand e cazul. Au fost invitati la Ambasada oameni care pot discuta probleme generale si nu cazuri particulare. Nu sunt fanul nimanui, dar deocamdata consulul general reuseste sa tina ambasada functionala si activa in conditiile in care, din punctul meu de vedere, ambasadorul inca nu s-a trezit de la "inscaunare". Te bucurai ca te chema madam Pastarnac la un ciolanel si acum nu se mai ofera ciolanelul?

      Ștergere
  2. Se apropie alegerile cumva?

    Un articol plin de greseli ortografice si de servitute ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Accept criticile si va multumesc pentru ele, mai ales ca asta inseamna ca blogul este citit. Ar fi interesant de vazut si cateva argumente. Mai ales la partea cu servitutea ;)

      Ștergere
  3. domnilor va cam intreceti in rautate si partea proasta este ca e gratuita!!!
    1. daca cei care isi aduc aminte de fostii ambasadori (cu noastalgie) nu se simteau nici atunci mandri ca sunt romani, atunci au o problema...
    2. cei care muncesc in cipru nu cotizeaza la statul roman si astfel nu contribuie la salariile vatmanilor din bucuresti, ale parlamentarilor romani si nici ale personalului din ambasadei asa ca...

    fiti draguti si luati informatia care va foloseste si mergeti mai departe!

    semnat, un alt anonim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu conteaza din banii cui traieste Ambasada. Rolul unei ambasade este sa ii ajute, apere si sa ii protejeze pe cetatenii tarii pe care o reprezinta.

      Ștergere
  4. astia cu georgescu si cu pastarnac, sunteti invidiosi ca v-a cazut steaua, sa intelegem?

    tot un anonim...

    RăspundețiȘtergere
  5. pe anonimul de la 11.23 il invit sa organizeze un cenaclu sau poate ar dori sa predea la scoala de duminica. Stimate anonim, a plecat pruteanu dintre noi si tu din romania sau cum?

    anonimul de serviciu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca tot faci pe reporterul e pacat sa nu scrii si corect...

      Ștergere
  6. Domnule/Doamna de la "31 octombrie 2012, 10:33" spuneti-mi și mie care este diferența dintre "fiecare epoca cu "cateii"" ?

    Din cate știu eu personalul ambasadei nu este numit politic.

    Am fost acum câteva luni într-o miercuri la secția consulara pentru o procura deși am ajuns pe la 7 fără ceva era foarte multa lume, tot timpul în care am stat la coada am observat ca persoana care era la ghișeu un domn cu ochelari cred ca era consulul lucra la toate ghișeele când făcea o poza pentru pașaport presupun când verifica formularele când autentifica o procura, în tot acest timp se vedea ca este depășit puțin de situație și de volumul de cererii nu îmi venea sa cred cata nesimțire era din partea oamenilor care erau acolo se îmbulzeau la ghișee nu respectau rândul lipsa de respect ce sa spun needucați.....în fine mi-am așteptat rândul oricum eram ultimul, după ce mi-a autentificat procura care costa 60 de euro !!! l-am felicitat pentru răbdarea pe care o are și mi-a spus ce sa facem domnule ăștia suntem trebui sa înțelegem pe toată lumea.
    O schimbare radicala fata de acum 2-3 ani când am fost prima data la ambasada unde consulul de atunci se purta cu lumea ca un cioban nu pot sa-i spun altfel parca eram niște animale în fata lui atunci a trebui sa ma duc la un avocat cipriot sa fac o procura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca se pot numi acele persoane "catei".
      Sa nu uitam ca sunt si cateva persoane oficiale a caror
      prezenta le este impusa de protocol, celorlalti cativa cred ca " atarnache" li s-ar potrivi mai bine, mai ales ca recunosc in fotografii cateva persoane care nu au afinitati politice sau de alta natura, le place pur si simplu sa se bage-n seama.

      Ștergere
    2. Pt. dl Andrei M... Una peste alta multumim dom'le !!! Intra/adevar, noi romanii suntem cam NESPALATI si NECIVILIZATI !!! Sa se duca atunci sa/si rezolve problemele la ambasada doar romanii spalati ! Oricum, din toate comentariile astea am inteles inca un lucru> pot sta linistit caci acei oameni de la consulat dau in balbaiala dar nu din banii nostri, ai romanilor din Cipru, desigur. Noi romanii din Cipru suntem mobilizati doar cand VIN ALEGERILE ! Si inca ceva: imi aduc aminte - nu neaparat cu nostalgie - ca fostul ambasador si chiar si fosta ambasadoare facea in preajma zilei nationale si o intalnire cu noi romanii, denumita :Intalnire cu diaspora. Mai mult, personalul ambasadei era mult mai activ simai implicat in actiuni ale comunitatii romanesti gen Sc. romaneasca etc. Dar ma rog, nimeni nu e perfect si nici nu cer asa ceva. TOTUSI SA NU UITAM SA NE DUCEM MAI SPALATI SI MAI CIVILIZATI LA AMBASADA... Si nu numai acolo. Toate pe bune.
      Semnat> Anonimul prafuit

      Ștergere
    3. Tot ce ai înțeles dumneata din ce am scris este ca suntem niște nespălați și exagerezi ..... observ ca ai alte motive pentru a posta ....
      Ești total pe dinafara cu ce probleme se confrunta romanii în Cipru ÎN PREZENT !!! au mai multe greutăți decât aveau acum 4 - 7 ani oricum suntem și mai mulții.
      Domni pe care ii apreciezi tu din trecut au dat bir cu fugiți când au văzut ca se strica armonia și liniștea comunități.
      Nu doresc sa fiu răutăcios cu nimeni dar sincer DRAMATIZEZI ȘI EXAGEREZI !!! Ți-e îți arde de întâlnirii și majoritatea dintre noi purtam eticheta de Roman Țigan și am ajuns bătaia de joc a Ciprioților din cauza unor Românași care se înjosesc și accepta orice ...... ești prăfuit pentru ca te afli în trecut și nu vezi realitatea!

      Ștergere
    4. Andrei, Ambasada se considera a fi teritoriul statului pe care il reprezinta, asta inseamna ca romanii aflati in ambasada s-au simtit "ca acasa" asa ca au lasat respectul deoparte :))

      Ștergere
  7. pentru anonimul de la 12:49

    da domnule Con. ne-a cazut steaua. Frumos mod de a raspunde. sa fim macar civilizati asa cum va pretindeti dvs. a fi. oricum eu am pretentii la dvs. Ce ziceti? oricum, bag sama ca acest blog devine din ce in ce mai interesant din moment ce a iscat atatea comentarii. inseamna, pana la uram, ca noua romanilor din Cipru, ne pasa de cei in jur ! haideti sa lasam ura si sa fim mai ingaduitori cu semenii nostri. chiar acum, pe acest blog, se face un anunt umanitar. chiar nu ne putem lipsi, fiecare dintre noi de un euro ca sa ajutam un om, o familie, la necaz!? No, servus si s-auzim numai de bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este orice ceati face voi toti ticalosiii va cazut staua nemernicilor. mai este si alti romani care sa se bucure de bagat in sama nu numa uni ca mereu cand mam dus la ambasada ierea un consul mizerabil. is sofer pe dubita sar is mindru dca ma descurc si am dus multi romanasi la ambasasa sasi rezolve proleme diverse. acum consul e altceva. e un om bun care a dat si bani la uni romini care navea ce manca. sa vede dedeparte ca e un om bun si c-am sa schimbat macazul. si ambaadorul nou e altul. bravo. acu e placere sa te duci la ambasada. am fost si io cu un amic acum cu ministrul asta ceo venit in cipru dar nu sunt in nicio poza. poate data vitoare. chiar de ziua nationala neo mai chema si pe noi. nam mai fost de vre-o 3 ani. pace voua si sa ne vedem cu bine. traiasca ambasada si domnul consul ?

      Ștergere