26 mar. 2010

Cum sa-ti cauti de munca

Poate cel mai important aspect al emigrarii este gasirea unui loc de munca in tara de adoptie. Trebuie studiata foarte atent si deschiderea firmelor/patronilor catre angajarea de emigranti si usurinta de a obtine un loc de munca. Deasemenea trebuie sa verificati care este suma pe care ati putea-o obtine in domeniu vostru de activitate si daca aceasta va ajunge pentru a va indeplini scopul pentru care ati ales sa plecati. Studiati un nivel al preturilor si a cheltuielilor cu cazarea/masa/transportul.
Primii pasi, pe care ii puteti face inca din tara, sunt sa va adresati firmelor de plasare forta de munca sau site-urilor de job-uri din tara respectiva. In marea lor majoritate, firmele de plasare forta de munca va vor solicita plata unui comision anterior plecarii. Deasemenea veti semna un contract care din pacate are valabilitate doar in Romania, nu si peste granita. Avantajele sunt ca prin astfel de firme puteti obtine destul de facil un loc de munca fara prea multa bataie de cap. Dezavantaje: puteti ajunge sclav intr-o tara straina, situatia de la fata locului poate sa difere uneori dramatic de mult fata de ce vi s-a promis in tara, salariul poate diferi fata de discutia avuta cu firma respectiva. Site-urile de job-uri sunt o alternativa la firmele de plasare forta de munca, dar totusi angajarea "la distanta" este de multe ri o procedura de durata. Chiar si pe astfel de site-uri o sa dati peste firme de plasare de forta de munca, firme care de data asta nu va vor percepe comision, el fiind achitat firmei de catre angajator. In cazul unei oferte primite prin intermediul unui site de profil este bine sa nu va grabiti si sa verificati firma respectiva si eventual pe cel ce va face oferta respectiva. Cautati si iar cautati pana gasiti informatiile care sa va ofere certitudinea ca nu e teapta. Chiar si asa e bine sa mergeti la voi cu destui bani cat sa va ajunga sa va intoarceti in Romania. E bine ca in ambele cazuri sa solicitati o copie draft a contractului de munca ce va fi semnat de indata ce ajungeti in tara respectiva. Daca firmele sunt serioase, nu se vor feri sa vi le ofere. 
Pentru cei ce alegeti sa emigrati in tari din spatiul UE, un punct important de plecare este site-ul EURES. In toate cazurile trebuie sa aveti pregatit un CV corespunzator cu informatii nici prea multe nici prea putine.
O alta posibilitate este sa plecati cu ajutorul unor prieteni/cunostinte care fie v-au gasit deja ceva de lucru fie sunt dispusi sa va ajute. Nu uitati de banii de intoarcere in tara. Nu mereu povestile cu final fericit ale unora o sa vi se intample si voua. Avantajul major al acestei variante este ca odata ajunsi, nu trebuie sa va faceti griji si pentru gasirea unei cazari pana va puneti pe picioare.
Cea mai grea cale este sa plecati pe cont propriu, la risc. Este de departe cea mai defavorabila si mai costisitoare situatie pentru ca o sa fie nevoie sa va intretineti intr-o tara straina pana veti gasi un job si veti reusi sa luati primul salariu. Exista o mare doza de risc ca aceasta sa nu se intample si pierderile financiare sa fie importante. Totusi, daca stiti ca sunteti un bun specialist intr-un domeniu care stiti ca va accepta in tara de adoptie, o puteti incerca si pe asta.
Orice ati alege, fiti mereu banuitori si verificati de 2-3 ori inainte de a lua o decizie care v-ar putea costa foarte foarte scump. Deasemenea aveti in vedere ca Ambasadele sau Sectiile Consulare ale Romaniei nu au fonduri si nici nu se straduie sa va trimita inapoi in Romania. De multe ori acestea nu se sinchisesc nici sa va raspunda la emailuri sau e posibil ca atunci cand va raspund, raspunsurile sa fie alambicate si sa va spuna un mare nimic (experiente traite pe pielea mea).

5 comentarii:

  1. F.interesant ceea ce am citit aici. Sotul meu e unul dintre aceea care pleaca pe contpopriu saptamana viitoare ,in Cipru (Larnaca).A lucrat in Grecia aprox. 20 ani.Cunoaste f. bine limba greaca,si e f. muncitor. Nu isi doreste intermediar,gen firma de recrutare forte de munca.Considera ca se poate descurca singur. Nu e prima data, doar ca pe atunci avea 20 ani,erau si alte timpuri.A lucrat ca tamplar in Grecia. Nu stiu daca in Cipru isi va gasi in domeniu.Dar e pregatit sa faca orice se pricepe.E atat de scarbit de ce e in Romania incat a hotarat sa-si ia lumea in cap,cum s-ar zice.
    Are un soi de ..curajul nebunului.Cred ca numai disperarea te poate duce la asemenea acte de curaj,sau...de nebunie.

    RăspundețiȘtergere
  2. buna...eu pe 17 noiembrie voi pleca in cipru...poate par nebuna poate chiar sunt dar merg aolo in speranta de a gasi un loc de munca si de a ma intalni cu iubitul meu a carui familie nu ma vrea si i au luat pana si cartela doar ca acesta sa nu mai comunice cu mine...deocamdata nu stiu in ce oras sunt acestia dar pot afla asta pana in momentul plecarii...nu dispun nici de prea multi bani dar totusi vreau sa mi incerc norocul

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai grija sa nu ramai pe aici si fara job si fara bani si fara prieten. Ia legatura cu el si stabiliti clar ce si cum faceti pentru ca nu e de gluma cu chestii de astea.

    RăspundețiȘtergere
  4. buna as vrea sa stiu unde pot gasi lucru la sere in cipru cunosc greaca mas duce pe cont propriu dar mie cam frica

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt in cypru am o fetita si as dori sa lucrezi si eu ca nu imi ajung bani de oare ce lucreaza numai sotu,as dori sa lucrezi la un restaurant ajutor de bucatar ,sau ceva criitorie gen confectie ma pricep sa trag in masina,ca am lucrat in romania in domeniu si mai am experenta si in articole de nunta mmultumesc cui ma poate ajuta

    RăspundețiȘtergere