10 sept. 2010

Mare stire mare despre nimic

De o foarte buna bucata de timp citesc in Cyprus Mail ca "celebra" companie low-cost Ryan Air isi va incepe operatiunile in Cipru. De ce zic ca e un fas? Pentru ca aceasta companie nu e decat modul cel mai hilar prin care poate fi descrisa o astfel de afacere.
Am un prieten caruia i-am cumparat bilet Larnaca-Madrid cu escala la Bergamo. Cu Blue Air pana la Bergamo si Ryan Air de la Bergamo la Madrid. Ce intelege Ryan Air prin low cost? Pai e simplu, taxa de bagaj de cala este de 20 de euro pentru un bagaj de maxim 15 kilograme! La momentul check-in-ului NU se aloca locuri pe scaune, asadar primul veni primul servit. Se intelege de la sine cam ce imbranceli si ce nervi se descarca la imbarcare. Apoi pe parcursul zborului stewardesele sunt foarte preocupate sa iti vanda parfumuri, tigari, bijuterii si alte cacaturi, dar daca ceri un pahar de apa esti tratat dupa principiul "las' ca nu crapa acu' ".
Fapt ciudat, amicul meu a calatorit impreuna cu sotia si cei doi copii ai sai. Nestiind faza cu locurile s-a trezit ca fiecare era izolat de ceilalti. Dupa ce a facut un scandal monstru amenintand stewardesa ca-si puen copiis a planga tot drumul daca nu li se dau locuri alaturate, aceasta a lasat dracului parfuurile si a incercat sa-i ajute.
Asadar Ryan Air nu e decat un bazar ambulant care te duce de ici-colo la preturi aparent mici. Ii rog pe cei care or sa calatoreasca cu ei sa-mi trimita mesaj cu dezastrul oferit de compania respectiva.

PS: Pentru ca pretul bagajului de cala e atat de mare, amicul meu a fost printre cei 10 care au avut bagaj de cala. Evident ca i s-a pierdut si evident ca nu a fost despagubit in nici un fel.

2 comentarii:

  1. Am calatorit de cel putin 10 ori cu RyanAir si sunt de acord cu unele dintre cele mentionate de tine, insa nu cu toate.

    In primul rand, nu am avut niciodata probleme sa stau alaturi de sotia mea, cand am zburat cu RyanAir sau cu orice alta companie lowcost care nu aloca locuri. Singurele dati cand am fost obligati sa stam separat, a fost atunci cand am zburat cu BlueAir Milano-Larnaca si retur. Motivul? Am ajuns tarziu la check-in (cu doar 2 ore inainte de decolare) si nu mai aveau 2 locuri unul langa altul. Deci, poti avea aceasta problema indiferent de (ne)alocarea locurilor.

    Taxa de bagaj de cala este de 20 de euro este practicata de marea majoritate a companiilor lowcost. Este una dintre caracteristicile principale ale companiilor low cost, vezi wikipedia - "passengers paying charges for extras, such as hold luggage, online check in and priority boarding". Iar faptul ca erau doar 10 oameni care aveau bagaj de cala... este o dovada a faptului ca lumea cunoaste si respecta aceasta regula.

    Intradevar, stewardesele sunt adevarati agenti de vanzari si tot timpul ai anunturi gen "cumparati bilete la loterie", a.i. nu prea poti dormi sau discuta cu cel de langa tine. E ca intr-un bar!

    Pentru pierderea bagajului, amucul tau trebuie sa fie despagubit! O fi RyanAir un bazar ambulant, insa se supune legilor internationale, si trebuie sa respecte drepturile pasagerilor. Oricum, pentru urmatoarele zboruri, il sfatuiesc sa incerce sa isi ia doar bagaj de mana (daca e posibil). Eu merg des cu lowcost-uri si in cam 90% din zboruri, nu am decat bagaj de mana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Totusi daca mergi in concediu pe langa slip iti mai trebuiesc si niste haine pe care nu le poti lua la bagaj de mana. O sa se friga rau cipriotii cu Ryanair...

    RăspundețiȘtergere