19 mar. 2012

Cum se vede de afara segregarea invatamantului romanesc.

Am urmarit in ultimele cateva zile discutiile despre pumnul in gura PDL pus de catre UDMR si anume invatamant universitar de stat in limba maghiara. Din punctul meu de vedere o ineptie mai mare nu poate sa existe, mai ales ca UDMR se lupta pentru drepturile maghiarilor si pentru a elimina discriminarea acestora.

Si totusi exista scoli cu predare in limba maghiara, licee in limba maghiara si acum se pare ca va exista si o universitate in limba maghiara, toate fiind institutii de stat! Daca doresc, ungurii pot sa-si infiinteze 100 de unitati de invatamant in limba maghiara, dar nu pe banii statuli roman!
Nu stiu cum se doreste integrarea cetatenilor de origine maghiara atata timp cat UDMR incearca sa-i tina departe de tot ce e romanesc! Cum isi vor putea exercita profesia acei medici daca ei nu stiu limba romana si termenii medicali in limba romana? Inseamna ca vor fi obligati sa profeseze doar in judetele cu majoritate maghiara. Si daca se intampla asta, cum ma vor trata pe mine, roman fiind, daca ei nu inteleg perfect ce si cum le explic eu ca ma doare? Mai mult, in zonele Harghita, Covasna si Targu Mures nu exista unitati spitalicesti atat de dotate incat sa rezolve orice caz si pacientii vor trebui sa fie trimisi la Cluj sau Bucuresti. Cum vor scrie acesti doctori biletele de trimitere avand in vedere ca termenii medicali sunt destul de complecsi si pentru un vorbitor nativ de lima romana, cu atat mai mult pentru un ungur. E clar, UDMR doreste nu numai o separare a invatamantului pe criterii etnice, dar si o separare a populatiei maghiare de cea romana, taindu-le romanilor din cele trei judete vizate accesul la lucrurile vitale pentru existenta si dezvoltarea lor: sanatate, invatamant, libera exprimare etc. De ce fac asta? pentru ca sunt constienti ca in secolul in care traim o actiune de separare in forta este imposibila si ca doar epurarea pe criterii etnice este solutia viabila.
Am mai vazut saptamana trecuta si faptul ca tiganii vor sa isi infiinteze un colegiu cu predare in tiganeste. La fel, o tampenie! Si ca o gluma nesarata, as fi curios ce se va studia la orele de muzica din colegiul tiganesc?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu