Acesta NU este un mesaj electoral! Nici nu sunt sigur daca vreun candidat are acest slogan si nici macar nu ma intereseaza. Am incetat sa mai cred in clasa politica romaneasca, nu o mai vad ca pe o salvare ci ca pe o povara. In ultima perioada nu m-am grabit sa exprim puncte de vedere despre ceea ce se intampla in jurul nostru si in special in Romania, chiar daca de acolo vestile sunt uneori halucinante! Am observat in mass-media in ultima perioada o oarecare detasare de ceea ce se intampla in politica damboviteana si o axare mai mult pe probleme de zi-cu-zi. Dar nu despre politica e vorba aici, ci despre probleme mult mai aproape de baza piramidei necesitatilor. E vorba despre sanatate, educatie, alimentatie.
Sa le luam pe rand... S-au evidentiat in ulitma vreme cateva cazuri de malpraxis evidente si cateva declaratii socante. Colegiile Medicilor din judetele unde se intampla "bucuria" analizeaza cazul la nesfarsit si ajunge sa fie institutia decizionala in chestiuni in care subiectivismul membrilor este evident! Cand medicii dintr-un judet sunt prieteni de-o viata intre ei, e greu de imaginat ca vom vedea prea curand un verdict clar de malpraxis. Mai mult, moda aruncarii pisicii dintr-o curte in alta este tot mai des intalnita la spitale. Pacientii in stari grave sau cu complicatii sunt plimbati adesea de la un spital la altul pana cand sfarsesc pe drum intre spitale sau la vreo unitate de primire a unui spital care nu are de-a face cu afectiunea muribundului. De ce aceasta practica? Simplu. Daca pacientul da ortul popii, culpa medicala se imparte si nimeni nu va fi destul de vinovat ca sa plateasca. Cum se poate rezolva aceasta problema? Pai in primul rand Colegiul Medicilor ar trebui doar sa fie o institutie care sa efectueze expertize, nu sa dea verdicte. Asupra medicilor suspectati de malpraxis ar trebui sa efectueze expertize medicii din alte judete si niciodata sa nu existe reciprocitate. Adica in cazul in care cei din Ilfov ii ancheteaza pe cei din Suceava, cei din Suceava sa ii ancheteze pe cei din Arad. Apoi toate anchetele ar trebui sa fie conduse de procurori care sa ceara expertize de la Colegiul Medicilor doar daca invinuitul nu este intr-o culpa evidenta. Exista proceduri si directive clare asupra modului in care este tratata fiecare boala. Este destul de usor sa se verifice daca s-au administrat tratamentele specifice sau nu. Doar in cazuri extrem de particulare exista derogari. Dar pentru a sparge "Fratia Medicilor" trebuie sa existe vointa. Apoi primul medic care vede un pacient si il trimite la un alt spital trebuie sa fie cel ce urmareste cazul pana la capat si sa aiba cea mai mare raspundere in cazul in care deznodamantul este unul nefericit.
Tot medicii se plang de salarii mici si unii dintre ei motiveaza cuantumul acestora pentru cazurile in care sunt acuzati ca au conditionat actul medical de primirea unor "atentii", numite si spagi! Pai fratilor, cand v-ati ales meseria asta stiati ca nu e remunerata calumea. Salariile medicilor au fost mereu mici asa ca nu e o situatie noua.
O alta anomalie o constituie scolile si sistemul de invatamant din Romania. Dupa ce s-a introdus cu o suspecta graba obligativitatea clasei pregatitoare, toate scolile se plang acum fie ca nu au spatii, fie ca nu au cadre didactice suficiente si acum Directorii de institutii de invatamant vor sa plaseze aceste clase pregatitoare tot la gradinite. Si atunci care a fost intentia acestor clase? Care e plus-valoarea adusa sistemului de invatamant? Care e beneficiul pentru parinti si elevi? Pai NICIUNUL!
Romanii au ajuns in ultima vreme sa fie din ce in ce mai atenti la ce mananca. Mai mult sunt foarte atenti de la cine cumpara si scandalul intermediarilor din piete a crescut exponential. Autoritatile locale ridica din umeri si prefera sa nu isi bata capul sa rezolve problema bisnitarilor de legume afirmand simplu ca nu se poate. Ba se poate. Trebuie doar ca Prefectul, care este reprezentantul Guvernului in fiecare judet, sa doreasca sa rezolve aceasta problema. Care e, in opinia mea, cea mai simpla rezolvare? Pai implicarea tuturor autoritatilor dintr-un judet. Se poate alege o zi in care sa se faca un control la nivel de judet, zi in care se merge intr-o piata si se verifica fiecare certificat de producator. In paralel, in localitatile unde sunt emise aceste certificate se fac controale la domiciliile celor care spun ca au acolo culturi si se pot cerceta daca acestia chiar au culturile. Este un lucru foarte simplu de facut, dar autoritatile localitatilor NU trebuiesc implicate ci doar Jandarmeria, Politia si Directia Agricola. E deajuns ca in fiecare judet Politia sa lege 3-4 primari sau viceprimari impreuna cu secretarii primariilor care emit certificate fara sa verifice legalitatea lor. Deasemenea e deajuns sa bage in puscarie 5-6 intermediari in fiecare din orasele mari si uite-asa se rezolva problema falsilor tarani in piete. In aceasta cauza, ca si in multe altele din Romania, NU EXISTA "NU SE POATE", EXISTA NUMAI "NU VREAU"!
Eu sper inca intr-o trezire a romanilor la realitate, a trezirii clasei politice, o reinviere a spiritului partidelor istorice. Pacat ca aceste lucruri nu cred ca se vor intampla in timpul vietii noastre si Romania apare din afara ca o tara condamnata. Inchei cu un citat din Petre Tutea: "Romanilor le trebuiesc niste pedepse atat de aspre incat sa se cutremure pruncul in burta mamei!"
Asta este noua metoda de razboi, imbolnavire, indobitocire, infometare.
RăspundețiȘtergereSunt cuvinte grele dar exprima clar situatia Romaniei si a altor state care s-au vandut ieftin pe un mall si un McDonald.
Cum e posibil ca o fabrica de doctori internationali, care se mandresc ca au studiat in Romania, sa ajunga o librarie de diplome?
Cum e posibil ca dupa atatea generatii de inventatori si oamenii de stiinta, cunoscuti in cele mai renumite societati internationale, sa apara generatii de infractori si consumatori de valori non-culturale?
Cum e posibil ca o tara producatoare de alimente, energie si produse finite sa devina un consumator important pentru produse ieftine de slaba calitate, energie scumpa si donator de resurse naturale?
Asa cum Petre Tutea incerca sa ne trezeasca, chiar trebuie sa fim chinuiti pentru fiecare nedreptate comisa atat noua cat si celor din jurul nostru.
Imi este putina rusine ca am plecat din Romania, dar nu pot fi sacrificat de dragul statisticilor sau evolutiei inumane.