25 feb. 2013

Fumezi?

Sunt aproape 4 ani de cand sunt in Cipru. Imi amintesc ca la inceput eram curios de obiceiurile lor si asta era oarecum logic. Inca ma mai fascineaza 3 lucruri: vorbitul la telefon, fumatul si bautul cafelei. E clar, cipriotii trebuiau sa se nasca cu telefonul mobil anexat urechii ca un apendice. Se vorbeste la telefon in orice situatie: din buda, de la volan, din magazine, din cluburi, din excavatoare etc. Apoi mai e cafeaua. Nici in visele lor cele mai optimiste, producatorii de facea nu s-ar fi gandit ca or sa vanda atat de mult in Cipru. Niciodata! Cipriotii beau cafea cu orice ocazie. Sunt care beau peste 10/zi in diferite forme: frape, nescafe, cafea oparita, cafea la ibric etc. 
Dar poate cel mai mare viciu sunt tigarile. Se fumeaza in draci, la fel, in orice situatie, exagerat de mult. Tin minte ca in primele zile dupa ce am aterizat in Cipru eram la serviciu si un cipriot mi-a oferit o tigara. Pentru mine reactia lui la refuzul meu a fost halucinanta: "Dar de ce nu fumezi, esti bolnav?" I-am explicat ca asa am ales eu si ca sunt foarte multumit de alegerea mea. 
Acum cateva zile eram cu copilul in parcul Molos si langa mine, in timp ce-si dadea copilul de vre-un an jumate in leagan, un tata pufaia de zor. Imi venea sa-i zic idiotului ca fumul ala ma deranjeaza atat pe mine cat si pe copii. Si pe al meu si pe al lui. Dar n-ai cu cine, asa ca m-am lasat pagubas.
Pentru toti cei care fumeaza nu am nici un sfat, nici o parere ci doar un filmulet pe care v-as invita sa-l vedeti: 


7 comentarii:

  1. cata rautate! :)) de acord cu fumatul - nici eu nu fumez si nu ii inteleg. De vorbit, vorbesc non-stop: cred ca au diarie verbala (nu pot sa uit zborul Larnaca-Barcelona: 4 ore mi-au torocanit non-stop in cap vreo 8 ciprioti de se ruga stewardesa de ei sa se aseze pe scaune inainte de aterizare)... iar de cafea nu mai zic: ar face dus cu frappe daca ar curge la robinet - desi acum scriu cu un frappe in fata :))

    RăspundețiȘtergere
  2. da baieti am ras cu pofta la comentariile voastre si bineinteles subscriu si eu,aveti perfecta dreptate si inca un lucru pe care este demn de amintit cata apa beau ei la o singura cafeluta.si mai cred un lucru sper ca sunt in asentimentul vostru,mai oameni buni Pacala si Tandala nu au fost romani in nici un caz!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tudorel Zugravul1 martie 2013 la 21:05

    Slava Domnului, am reusit sa las fumatul de acum trei ani.A fost o incercare grea,spurcat obicei, ca-mi mai vine si-acum uneori pofta, ce ma ajuta sa raman ferm, e faptul ca vad ca se scumpesc din ce in ce.Asta e, daca nu de frica pierderii sanatatii, macar de frica pierderii banilor pot ramane eu nefumator, sau pot altii sa se lase..Si cafeaua as vrea eu s-o reduc sau sa-i gasesc un inlocuitor ca ma trezesc uneori ca ma sufoc, si-mi galopeaza inima ca unui soarece prins in colt.Stie careva o solutie buna?

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca ai avut vointa sa te lasi de fumat cred ca vei putea sa reduci si cafeaua.Eu am redus-o aproape la 0 dupa ce m-am lasat de fumat tocmai pentru ca o asociam cu tigara.Oricum am citit ca totusi afecteaza pancreasul prin stimularea unui exces de insulina de fiecare data cand o bei, asta chiar daca o bei fara zahar.Valabil in special la cafele tari cum ar fi expresso.Daca totusi nu poti fara e recomandat cate o cafea mai slaba cum ar fi arabica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar de felul cum muncesc nu zice nimeni nimic?sau cum se poarta cu xenos(strainii)?

      Ștergere