25 mai 2013

Ghidul romanului in strainatate - Capitolul I


Ministerul de Externe, Ambasadele Romaniei, Departamentul pentru romanii de pretutindeni si multe alte institutii ale statului roman si-au dat mana in nenumarate randuri pentru a elabora in fiecare tara in care exista o comunitate romaneasca un ghid pentru acei romani. Fie ca acel ghid este online sau tiparit, el contine informatii diverse de la drepturile si obligatiile cetatenilor romani pana la obiective turistice de vizitat. Nimeni insa nu s-a gandit ca poti scoate romanul din Romania, dar nu poti scoate Romania din roman. Sau altfel spus, nimeni nu s-a gandit sa elaboreze un ghid de comportament al romanului in strainatate. Si, pentru ca in unele cazuri ceea ce vad ma scoate din pepeni, o sa incerc eu sa editez un astfel de ghid. Poate intr-o zi m-oi trezi ca e tiparit si pus ca lectura obligatorile in avioanele care pleaca din Romania spre alte zari.

Azi o sa incep cu doua lucruri pe care romanul le are la suflet: berea si semintele! Ei bine, acest duo neaos romanesc este omniprezent in comunitatile de romani. Fie ca e meci, iesire la gratar sau fara nici un motiv, romanii beau bere si mananca seminte. 
Berea
Berea este bautura alcoolica cea mai indragita de romani, fiind campioni europeni la consumul de bere/cap de locuitor. Ceea ce trebuie sa invete romanii, mai ales cei care locuiesc, muncesc sau doar calatoresc in strainatate este ca obiceiurile celorlalte popoate difera fundamental de ale noastre. Daca in Romania UNII dintre conationali s-au invatat sa ragaie berea in fata magazinului, la intrarea in bloc sau aiurea pe strada, in tarile astea pe care le invidiem, lumea consuma berea la terase, acasa, la crasma sau la un gratar in locurile special amenajate. Ar trebui sa ne invatam sa respectam acest lucru si sa intelegem ca un cor de ragaitori de bere nu ne fac nici un serviciu, dimpotriva. 
Semintele
Dupa mici, semintele merg cel mai bine cu bere. Indiferent de felul lor, de marime, de brand, de calitate, semintele sunt campioane. Si cum sa ii mearga unui roman la suflet semintele daca nu scuipa cojile pe jos? Altfel decat asa e de neconceput! Pai cum sa umbli pe strada, sa stai pe plaja sau in fata unui magazin cu punga de seminte intr-o mana si cu un cornet pentru coji in cealalta? Cum sa mananci? Nu mai bine asternem frumos un covor de coji care sa avertizeze speciile rivale ca teritoriul a fost "marcat" de romani? Poate ca inainte sa aducem din Romania obiceiurile cu care am crescut sau cu care (nu) am fost educati, ar trebui sa ne uitam in jur si sa-i vedem pe altii cum fac. Adica nu mai scuipati ba natarailor cojile pe jos, indiferent ca sunteti in Romania sau nu, ca la dat cu matura nu va ingramaditi niciunul! Si berea aia chiar n-o puteti bea acasa sau la o terasa? Fi-v-ar sa va fie!

P.S.: Editez acest ghid pentru a le atrage atentia celor care se fac si ne fac de ras. Nici una din ideile exprimate nu e o generalizare. 

9 comentarii:

  1. crezi ca vreunul din cei care stau sub palmier si beau bere citeste acest blog? Am putea sa aplicam niste afise cu "asa nu" "asa da" in locuriel preferate ale acestor natarai. Tot mai sper ca macar cei putini si buni care inca mai suntem pe insula sa spalam imaginea de romani, dar semintele si cutiile de bere niciodata. Le-am putea ridica un monument din doze sub o p;loaie de coji acestor maimute urbane.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am putea sa scriem si un ghid pentru ciprioti:
    1. Cand termini cutia de suc pe autostrada nu o arunci pe geamu masinii
    2. Daca faci gratar pe malu marii nu arunci peturile pe plaja
    3. Daca faci sex la munte in padure nu arunci prezervativul folosit la radacina copacului
    4. Apa de la robinet nu este numai pentru spalat mercedesu, te poti spala chiar si tu cu ea
    5. ........as putea continua asa pana la 1000

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata suntem NOI in tara LOR si nu invers. In plus ghidul se adreseaza tuturor romanilor din strainatate, nu numai din Cipru.

      Ștergere
    2. Am vrut sa subliniez faptul ca nu suntem noi, romanii, cel mai necioplit popor din lume. Exemple avem chiar langa NOI, traind in tara LOR. Eu unul, am inceput sa fiu mandru ca sunt roman in momentul in care am ajuns in Cipru. Am vazut ca se poate si mai rau.

      Ștergere
    3. M-I s-ar fi parut normal acest post, daca blogul se numea "blog de emigrant in Elvetia". Dar asa .....DAXI, PARAKALO, MUCLES

      Ștergere
    4. Dan, exista un "sindrom" tipic al romanului care e mai bun, mai destept, mai frumos, mai calificat si mai brav decat cipriotii. Problema e ca tot summumul acesta de valori provine dintr-o tara parasita, decazuta si aflata in perfuzii financiare intretinute de diaspora. Insa cipriotii au dovedit o solidaritate iesita din tipare si un extraordinar interes pentru binele comun cand s-a intamplat criza bancara de aici.

      Ștergere
    5. Avand in vedere ca toti sunt sunt neamuri, ca nu exista unul care sa judece rational pentru ca altfel l-ar lovi pe koumparo-ul lui, sau pe ma-sa, pe ta-su,
      sor-sa, nevastasta-sa , fiu-su etc. normal ca sunt foarte solidari!

      Ștergere
  3. Stiu ca e un fel de a spune, a scoate Romania din romani, dar nu mi se pare corect.E ca si cand ai spune ca Muntii Carpati, Dunarea, Marea Neagra sunt de vina si ma repet, nu e corect. Pentru mine astea si nu numai, inseamna Romania.Cat despre subiectul in sine, sunt total de acord, am mai zis undeva, pe un spatiu public, ca uneori mi-e rusine nu de faptul ca sunt roman, asta niciodata, mi-e rusine ca sunt altii romani.
    Ledra.Bancute de lemn asezate la umbra, pentru a te feri de soare cat iti mai tragi sufletul. Intre bancute, o mica scena unde o orchestra interpreta propria varianta a unor piese foarte cunoscute ale anilor 80, nu imi amintesc cu ce ocazie, nu vreau sa gresesc. Pe bancute, o hoarda de romani, cu ochii rosii si umezi si fetele la fel, vizibil deranjati de la activitatea zilnica presupun, berea, e adevarat, nu aveau seminte, cam injurau ca e galagie si nu pot soarbe in liniste. Pe scurt, o semiagitatie din care mai razbateau injuraturi peste sunetul trompetelor, deranjand ceilalti turisti, nu putini, care faceau poze orchestrei, ascultau ba chiar se miscau pe ritmul muzicii. Nu stiu cum s-ar fi manifestat conationalii daca pe scena ar fi fost Guta. Probabil ar fi luat si seminte la bere.Ieri, aceeasi zona, am recunoscut 2-3 fete, tot cu berea la picior.
    Sunt de acord si cu domnul Hriscanu Dan, doar ca noi suntem strainii in tara asta, un musafir nu face legea in casa cuiva.
    Revenind la ai nostri, cred ca am putea fi milioane care sa nu fim de acord cu acest gen de comportament, ce am putea schimba? Nu e vorba nici macar de educatie, nu trebuie sa stii cat e 1+2, ca sa iti dai seama ca nu frumos sa injuri in gura mare pe strada, sa iti arunci guma pe jos, pachetul de tigari gol, la fel, etc. E vorba de bunul simt elementar, nu exista mult, putin, doar bun simt.Toate celelalte calitati ale unui individ se pot cultiva.
    Dar daca "cei 7 ani de acasa" sunt luati cu suspendare, ca sa citez tot un roman, e grav.

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent ! sper sa citeasca si aceia care ne fac de ras , dar probabil sunt ocupati cu berea si semintele sau mai grav "bubuie" manele la maxim pe strada din vreo masina !

    P.S Abia astept capitolul 2 !

    RăspundețiȘtergere