28 nov. 2010

Low low cost

Nu, titlul nu e gresit. E o preluare cred eu foarte potrivita din terminologia de inginerie. Termenul de low-low inseamna practic "cel mai de-jos". In cazul aceasta ma refer la Blue Air care a decis sa opereze cateva rute, printre care si Larnaca, utilizand un avion MD-83 al companiei Medallion Air.


De ce cred ca e low-low? Pai daca e sa ne uitam la "profesionalismul" cu care e facut site-ul companiei Medallion, care pare mai degraba incropit decat construit cu atentie, ne dam seama de "forta" ei. Firma ofera ceea ce se numeste wet-lease, sau ACMI. Pe scurt ei ofera avionul, echipajul, mentenanta si asigurarea, compania care face leasingul (Blue Air in cazul acesta) platind cu ora. E un fel de serviciu inchiriere masini cu sofer. Problema e ca daca poti inchiria si o masina damblagita, intretinuta de nenea Gica, la avioane e mai complicat.
Unde isi face compania asta intretinerea, in ce conditii si cine verifica sunt lucruri pe care nimeni nu le spune. Stirea nu apare pe site-ul Blue Air. Cand faci booking, sau daca te uiti la sectiunea "Flota", nu apar date cum ca vei zbura cu o cutie de conserve! Conform istoricului, Blue Air opereaza un avion dat in flosinta in 1986 (da, acum 24 de ani) si care a fost detinut de 7 companii diferite. Sursa aici.
Se pare ca de cand Blue Air si-a schimbat managementul, trendul ei de dezvoltare s-a modificat. Daca acum un an se putea vorbi de o companie low-cost care tinteste spre piata companiilor traditionale, in prezent tendinta e de a fi cat mai iaftin, asta cu orice risc!
Se pare ca managementul companiei face experimente care din pacate se vor vedea in calitatea tot mai scazuta a serviciilor oferite. Blue Air mai renteaza doar daca iti iei biletul din timp... foarte din timp si atunci ai parte de preturi hilare. In rest, daca te grabesti, Tarom-ul este uneori mai ieftin.

Un comentariu:

  1. Sa nu zburati niciodata cu Medallion Air. Am avut un zbor din Italia in Cipru (prin intermediul companiei Blue Air) - si este ultimul zbor efectuat cu o companie Low Cost. Pot sa zic ca m-am speriat zdravan...si nu voi mai alege niciodata "unknown" and "untrusted" MD83...

    RăspundețiȘtergere