15 feb. 2012

Austeritate

In ultima vreme se tot vehiculeaza ideea ca Boc a facut numai bine si ca masurile luate de el vor duce Romania pe culmile succesului. Chiar si azi s-a imbracat in demagogie (dupa ce abia a aparut la TV in boc-urile goale :P ). Parerea mea e fix contrara.

Romania se zbate in recesiune inca de la sfarsitul lui 2008. Atunci a inceput totul, in special pentru agentii economici. Populatia a inceput sa simta efectele incepand cu primavara lui 2009. Atunci au inceput masurile de austeritate. S-au facut disponibilizari, s-a taiat cat s-a putut de la pensii, salarii, ajutoare sociale, pensii de urmas etc. Ce nu s-a taiat s-a impozitat. Peste toate aceste taieri s-au marit taxele, impozitele si daca ceva nu era taxat, acum este. Practic s-au pus 2 hamuri pe acelasi cal.
In acest mediu ostil pentru afaceri, consumul a fost limitat la maxim si oamenii au taiat absolut orice nu reprezinta strictul necesar: casa, mancare. Oamenii au ajuns sa se lupte pentru a avea un job pentru ca acesta sa le ofere doar mancare! In aceste conditii, iesirea din criza este un orizont foarte indepartat deoarece consumul este baza economiei. In lipsa consumului, economia se contracta. Dar cum acesta nu este incurajat, se pare ca vom asista la o cadere si mai mare a economiei.
Daca Guvernul nu va lua masuri de incurajare a consumului, iesirea din criza nu se va petrece prea curand. Deasemeneatrebuieste dat drumul la investitii masive: reabilitari de drumuri si cladiri, extinderi ale drumurilor nationale, deschiderea de noi santiere de autostrada etc.

2 comentarii:

  1. cine scrie asta ??!!! si daca stii ce trebue sa faca guvernul de ce nu-i spui lui (guvernului adica )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu scriu asta :)
      Pai site-ul este public, daca guvernul ar dori, ar putea prelua ideile de aici.

      Ștergere