1 feb. 2012

Frig, foarte frig...

Valul de aer rece care a maturat Europa se simte pana in Cipru. In Romania in schimb vremea pare ca a luat-o razna. A nins viscolit, apoi a venit gerul si acum se anunta iarasi ninsori. Ziaristii si politistii mamanca rahat cu lingurita despre iresponsabilii care nu cara cu ei lopeti, saci cu nisip si ca nu au cauciucuri de iarna.
Daca e sa le luam pe rand, toate sunt aberatii in vreme de ninsoare puternica si viscol. Nu poti cara o lopata intr-o masina mica pentru ca nu incape. Nu vad cum ai putea cara o lopata intr-un MAtiza sau intr-un Clio. Poate doar o lopatica, care oricum nu te poate ajuta cand afara viscoleste in draci. Nisipul este iarasi o tampenie. Cat poti sa cari? 4-5 kilograme? Ce naiba sa faci cu el cand esti blocat si mai ai 5-6 kilometri pana in cea mai apropiata localitate? Nisipul te paote ajuta sa pleci din fata casei sau sa iesi din curte, dar nu sa dai cu nisip kilometri intregi!
Cat despre cauciucurile de iarna, eu nu am auzit o aberatie mai mare! Cauciucurile de iarna se deosebesc de cele de vara prin faptul ca la temperaturi joase nu devin atat de dure, ci isi pastreaza elasticitatea. Datorita profilului pot creste foarte putin aderenta pe zapada fata de cele de vara. In rest nu sunt mare inginerie.
Asadar solutia autoritatilor nu e sa transforme toate masinile in transportoare de lopeti si nisip ci sa dezapezeasca la timp, sa inchida drumul INAINTE sa inceapa furtuna astfel incat oamenii sa nu mai ramana blocati. Poate ca ar trebui instaurat un sistem de avertizare care sa intre pe toate frecventele de FM si sa dea atentionarea in functie de zona unde se afla conducatorul auto. Adica cei care se apropie de o zona cu probleme sa fie anuntati din timp despre conditiile meteo si de eventuala inchidere a drumului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu