8 sept. 2013

Nu te lasa manipulat, deschide ochii!

Saptamana aceasta doua dezbateri au tinut capul de afis. Baiatul de 4 ani omorat de caini, care a umplut paginile ziarelor si prorgamul televiziunilor de stiri sau generaliste, si dezbaterile referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana. Oricat de sinistru ar parea, moartea copilului muscat de caini a venit pentru cei de la RMGC ca o mana cereasca. Astfel, dezbaterea privind efectele ecologice si urmarile dezastruoase ale exploatarii au fost marginalizate de catre marile publicatii si de catre televiziuni. Cei care au continuat dezbaterea au fost cei din publicatiile de nisa, ziarele si televiziunile locale din orasele unde s-au organizat mitinguri de protest impotriva exploatarii miniere pe baza de cianurare. 

Ceea ce foarte putini spun este ca la Rosia Montana urmeaza ca un intreg munte sa fie "topit" prin cianurare, folosindu-se o cantitate de 13.000 de tone de cianura anual! Mai mult, odata topit acel munte, se va continua excavarea a inca 400 de metri in adancime, urmand ca la final, conform proiectului actual, craterul sa aiba 8 kilometri in diametru. Daca exploatarea va incepe, la final craterul va fi vizibil de pe luna "cu ochiul liber". 
Acum, cei de la RMGC fac pe dracu'n patru sa povesteasca prin presa ce masuri exceptionale de ecologizare vor lua ei, cum vor crea ei locuri de munca si cum de fapt cei care se opun proiectului sunt ungurii si puterile straine. Sa le luam pe rand...
Ecologia: Toata cianura si sterilul care vor rezulta vor trebui depozitate intr-un iaz de stocare, iaz care va trebui intretinut si protejat pentru urmatoarele sute de ani. Suntem dispusi sa ne asumam riscul ca acest iaz sa se sparga la un moment dat si toata cianura sa se verse in rauri si parauri si sa ajunga in Dunare si in Marea Neagra, omorand orice vietate din aeste ape? Suntem dispusi sa riscam contaminarea unei zone imense din teritoriul nostru doar pentru ca RMGC vrea sa foloseasca cea mai ieftina metoda de exploatare si nu alte metode mai scumpe? Ce se intampla daca la 2-3 ani de la terminarea exploatarii canadienii vor zice "Oops, ne pare rau dar iazul s-a rupt!"? Vor intra la puscarie 2-3 oameni, dar noi ramanem cu poluarea si efectele ei pentru sute de ani. Mai putem da timpul inapoi? Parerea mea e ca un asemenea risc nu trebuie asumat.
Locurile de munca: RMGC difuzeaza ostentativ reclamele cu crearea de locuri de munca, cu muierea aia care impletea ea ciorapi ca sa se intretina, dar acum ca RMGC i-a dat loc de munca poate avea un venit stabil. In total in proiect vor fi doar 4-500 de locuri de munca pe perioada determinata, pentru ca odata terminata exploatarea, acele locuri de munca vor disparea. 
Dusmanii sau haterii: Am vazut in presa cum ca ungurii au sarit impotriva exploatarii, inducandu-se ideea ca cine e impotriva proiectului e aliatul ungurilor si a secuilor. Nimic mai fals! Europarlamentarii unguri nu fac decat sa se teama ca in cazul uneui accident ecologic, apele vor fi poluate, urmand ca poluarea sa ajunga si la ei. 
In toata tara sunt organizate astazi actiuni de protest. Din pacate n-am vazut ca in Cipru sa se organizeze ceva. Pacat!
Eu va propun sa vizionati urmatoarele filmulete nedifuzate la TV, dar care arata adevarata fata a RMGC. Rugamintea mea e sa urmariti filmuletele pana la final, pentru a intelege cu adevarat spiritul actiunii: 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu