30 mar. 2010

Despre copii in Cipru - drepturi, beneficii, protectie

In cadrul Ministerului Muncii si a Protectiei Sociale functioneaza Departamentul de Servicii si Ajutoare Sociale. Scopul acestui departament este de a oferi unitate si solidaritate sociale, de a oferi protectie sociala, de a garanta nediscriminarea si de a promova egalitatea de sanse pentru toti cetatenii republicii Cipru, de a combate saracia si excluderea sociala si de a promova interesele individului, ale familiei si ale comunitatilor. In acest topic ma voi axa pe latura de protectie sociala acordata copiilor.


Sa o luam cu inceputul... Toate femeile care sunt asigurate social (platesc contributii la fondul de asigurari sociale) au dreptul la plata Concediului de Maternitate (Maternity Allowance in engleza sau Επίδομα Μητρότητας in greaca). Acesta este acordat in urmatoarele cazuri: viitoarea mama (prin nastere sau adoptia unui minor ami mic de 12 ani) este in concediu de maternitate si angajatorul nu ii plateste salariul integral, are platite contributiile la asigurari sociale pentru cel putin 26 de saptamani consecutive la momentul depunerii cererii si are platite in anul anterior minim 20 de saptamani de asigurari sociale la nivelul minim stabilit prin lege (adica nu a fost asigurata pentru un salariu mai mic decat minimul pe economie. Concediul de Maternitate este platit pentru o perioada de 18 saptamani, incepand cu doua pana la sase saptamani inainte de nastere. Cuantumul acestuia se calculeaza astfel: 75% din salariul mediu pe ultimul an pentru mamele la prima nastere, 80% pentru mamele cu un copil, 90% pentru mamele cu 2 copii si 100% pentru mamele cu 3 copii. Daca in perioada pentru care se acorda acest ajutor, angajatorul plateste o parte din salariu, plata concediului de maternitate este redusa corespunzator pentru ca totalul celor doua sume sa nu depaseasca 100% din salariu. Mai multe detalii aici. Pe langa plata concediului de maternitate, fiecare femeie care nastere si care este asigurata social sau a carei sot este sigurat social, beneficiaza de Ajutor de Nastere (Birth Grant sau Επιδόματα μητρότητας). Cuantumul acestuia este fix (indexat anual cu rata de inflatie) si se acorda pentru fiecare copil nascut (in cazul gemenilor sau a tripletilor). Conditiile de acordare sunt ca nasterea sa fi avut loc, copilul sa se fi nascut viu (sau daca s-a nascut mort dupa o sarcina de minim 28 de saptamani), mama sau sotula cesteia au fost asigurati cel putin 26 de saptamani inainte de nasterea copilului si au platit asigurari sociale pentru minim 20 de saptmani in anul anterior. Mai multe detalii aici.
Dupa nastere, protectia sociala oferita pentru copil continua sub forma alocatiei pentru copii. Aceasta se acorda tuturor familiilor asigurate, pentru fiecare copil in parte si nu are o limita superioara de venit. Totusi, pentru familiile care au un venit total mai mic de 20460 euro/an, se acorda un ajutor suplimentar. Familiile cu 4 sau mai multi copii beneficiaza de alocatii triple pentru fiecare copil! Alocatiile se platesc anual pentru familiile cu unul sau 2 copii si lunar pentru familiile cu trei sau mai multi copii. Parintii beneficiaza deasemenea de concediu pentru ingrijirea copilului. Acesta se acorda ambilor parinti daca situatia o impune si ei nu pot lucra pentru o perioada de maxim 4 saptamani intr-un an, dar nu mai mult de 13 saptamani in sase ani. Varsa copilului nu trebuie sa depaseasca 6 ani. 
Invatamantul in Cipru este gratuit si obligatoriu. Acesta cuprinde atat institutii guvernamentale cat si institutii private care se organizeaza fie dupa sistemul englez (marea majoritate) fie dupa cel francez. Sistemul cuprinde  invatamantul primar, secundar si superior. Invatamantul primar (si obligatoriu) incepe de la varste cuprinse intre 4 ani si 8 luni si 5 ani si 8 luni (la data de 1 Septembrie a anului respectiv). Invatamantul secundar (si obligatoriu) se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani. Invatamantul superior ca si celelalte forme, se poate desfasura atat in institutii de stat dar si (mai ales) in institutii private. Mai multe detalii despre invatamantul din Cipru puteti citi aici.
Ca si mijloc de protectie a copiilor, in Cipru sunt adoptate: Legea copilului si Legea impotriva violentei in familie. Cea din urma include in prevederile ei si concubinajul!
Trebuie mentionat ca legea nu face exceptii atat timp cat sunteti inregistrati ca rezidenti si cat sunteti asigurati social.

167 de comentarii:

  1. as dori si eu daca poate cineva sa imi spuna numaru de telefon al guvernului din cipru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ti-l dau eu daca mi-l trimiti pe cel al lui Barrak Obama

      Ștergere
  2. daca nasc al treilea copil aici beneficiez de ceva?

    RăspundețiȘtergere
  3. am inteles ca se da o suma mai mare de bani la al treilea copil este adevarat?

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca sa puteti beneficia de alocatie din partea statului Cipriot, trebuie sa indepliniti conditiile de mai sus.
    Cand vei naste al treilea copil, beneficiile sunt la concediul de maternitate (ti se plateste 100% salariul, vezi mai sus). Alocatia este aceeasi.

    RăspundețiȘtergere
  6. buna. sotia mea va naste al 3-lea copil in iulie anul acesta in cipru. stiu ca trebuie sa ma duc la kinonikie asfalias sa fac actele pentru alocatie. intrebarea mea este urmatoarea: pentru ca va fi al treilea copil, cat se plateste lunar? stiu ca daca ai maxim 2 copii suma platita o data pe an de stat este de 180 eur de copil, platibila in luna decembrie. imipoate spune cineva cat ar trebui sa iau lunar pentru 3 copii? amandoi sotii muncesc cu acte in regula de mai bine de 2 ani si platim toate asigurarile sociale. multuemsc mult pentru amabilitate si pentru timpul acordat. kostel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. constantine ar trebui sa-l intrebi pe chiorul de basescu din romania ca se da alocatii mari in romanica

      Ștergere
  7. Salut Constantin! Alocatia se plateste lunar in cuantumul ratiei din alocatia anuala. Daca ai luat 180 de euro pe an, asta inseamna 15 euro pe luna X 3 copii.
    Cel mai bine este sa mergi la acele birouri unice unde faci si certificatul de nastere si depui si cererea de alocatie.

    RăspundețiȘtergere
  8. vreau sa imi spunete euam nascut aicia si am luat bani de la cononochis asfaliches da nu am luat pe astea patru luni care am stat cu copilu eu am stat si in nainte sa nasc 4 luni acasa cu concediu platit cu foie data de la medic stiti daca mai iau bani astea pe 4 luni va rog sa imi raspundeti oana

    RăspundețiȘtergere
  9. buna ma numesc oana vreau sa va pun o intrebare eu am nascut in cipru în martie 2011pe 19 nu am luat bani pe concediu care am stat acasa cu copilu astea4 lunii da eu am stat 4 luni înainte sa nasc acasa cu foaie de la medic

    RăspundețiȘtergere
  10. buna vreau sa stiu daca prinesti bani pe conce diu de 4 lunii care stai acasa cu copiluu dupa ce nasti daca stai inainte acasa sa nasti cu foie de la medic oana

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca indeplinesti conditiile pe care le-am relatat mai sus, DA, primesti bani pentru concediile medicale (inainte de a naste) si de crestere a copilului. Iti recomand sa te grabesti cu actele pentru ca din cate stiu ele pot fi depuse lamaxim 6 luni de la nasterea copilului.
    Mai beneficiezi si de banii de trusou (Birth Grant) fie de pe urma asigurarilor tale, fie ale sotului. Acest grant se asigura INDIFERENT care dintre VOI DOI ati fost asigurati.
    CEC-urile vin in cam 3 luni
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sotia mea urmeaza sa nasca aici in cipru a apucat sa lucreze decat 8 luni,iar cei de la asigurari sociale au spus ca nu I se acorda nici un fel de ajutor,eu ca sot lucrez de 5 ani si platesc contributii si in ziua de azi. de ce nu beneficiem de acel ajutor de nastere daca avem toate actele in regula?

      Ștergere
    2. va rog sa ami raspunda cineva daca muncesc aici siam toate asigurarile platite pot sa beneficiez de iele si an spitalele romanesti

      Ștergere
  12. buna. am o fetita de aproape2ani care merge la gradinita. eu momentan nu lucrez. sunt in somaj dar si in cautarea unui loc de munca. de o luna de zile m-am despartit de tatal copilului. nu suntem casatorititi legal. s-a despartit de mine pe motiv ca el nu mai poate munci si pt mine atata timp cat eu mi-am skimbat job-urile mai des si am ramas fara servici. pt el inseamna ca nu-mi place sa muncesc. nu-l intereseaza ca am nev de un servici astfel incat sa am timp sa ma ocup si de copil.el considera ca a-mi bat joc de el si ca profit de faptul ca munceste numai el. a decis in urma cu o luna sa ne despartim si sa ma descurc cu fetita si serviciul. o sa-mi dea ceva bani lunar pt cipil insa nu mi-a spus cat deoarece in ca locuim in aceeasi casa unde platim kirie.mentionez ca mai locuieste si fratele meu cu mine care lucreaza. in ultima lun a kiar daca s-a despartit de mine si copil, a platit kiria si o parte din keltuielile kasnice. vrea sa plece( sa se mute) de langa mine si fetita, sa-si caute alta locuinta. dar probabil peste 2-3 luni.timp in care a-si va plati doar partea lui de keltuieli, plus( cred )ceva bani pt copil.vreau sa iau legatura cu cei de la Protectia Copulului din Cipru( stiu ca in asemenea cazuri mamele car eraman singure cu copil pot beneficia de niste drepturi(ajutoare). Insa nu am nici un numar de tel. sau o adresa unde as putea merge sa iau leg, sa vb. mentionez ca sunt in regula cu toate actele si rezidenta in Cipru. poate a-mi puteti da un nr de tel sau o adresa de la Prot Copilului sau Protectia Sociala. mentionez ca fostul concubin mai era si violent uneori sau ai placea sa ameninte. nu suporta sa vb in numele meu sau al copilului si nici nu-i acorda atentie copilului atunci cand a-l keama sa se joace cu ea. se inkide in dormitorul lui la calculator si uneori se enerveaza cand copilul se duce la el in camera, sa se joace cu el. crede ca eu o trimit dar se face ca nu aude cand copilul a-l striga "tati" sa-i dea un pic de atentie. foarte rar sta cate maxim 5-10 min cu copilul si apoi pleaca.deci ,va rog poate a-mi puteti da un o mana de aj unde ma pot adresa si un nr de tel sau o adresa. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. buna seara,
    Am un o fetita de 10 luni cu un cipriot.Am fost 7 ani impreuna in care m-a mintit ca e despartit de familia lui si ca va divorta.Cand sarcina mea a evoluat ,brusc s-a impacat cu famila lui,iar eu eram sa mor la nastere din cauza supararilor. Cumnezeu m-a ajutat,am nascut...el a recunoscut colpilul dar nu prea il ajuta cu bani...eu muncesc si am grija de copil.El mai are 4 copii si ne-a cam lasat balta.Vreau sa-l dau in judecata ptr pensie alimentara daca nu se poate sa ne intelegem pe cale amiabila.Mai vreau sa pot hotara singura in tot ceea ce priveste fetita,fara sa imi trebuiasca semnatura lui (ptr calatoria fetei impreuna cu mine..etc) Ce trebuie sa fac si cum se calculeaza pensia alimentara ptr copil in Cipru ? Va rog sa ma ajutati

    RăspundețiȘtergere
  14. Protectia copilului
    Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
    Γωνία Απελλή και Παύλου Νιρβάνα
    1496, Λευκωσία
    Tel 22 872365
    childcom@ccr.gov.cy

    RăspundețiȘtergere
  15. alocatia pentru 3 copii eate
    3 τέκνα (ανά τέκνο)
    842.60
    315.97
    ADICA €842 ALOCATIE ANUALA SI €315 ALOCATIE ANUALA
    SUPLIMENTARA PENTRU FAMILA CU VENITURI MICI

    RăspundețiȘtergere
  16. buna am si eu o intrebare si va rog sami raspundeti daca puteti sunt insarcinata si nu lucrez de 5 luni am avut asigurari platite pana in aprilie anul 2011 dar eu am lucrat pana in iunie 2011 in fine sotul lucreaza dar nu iau facut inca pt ai plati asigurarile pt ca e la inceput ce se poate face pt a nu plati nastr=erea in cipru va rog sa ma ajutati ca am inteles ca e 2 3 mii de euro ,daca sunt inregistrata la asigurari nu as putea eu sa continui sa platesc asigurarea doar ca sa nu platesc nasterea va rog sami raspundeti daca imi puteti da un raspuns (cat de repede se poate)va rog adresamea este andreiluca85@yahoo.com va multumesc din suflet

    RăspundețiȘtergere
  17. buna vas multumi din suflet daca miati putea raspunde nu am platite de 5 luni (vam mai trimis o intrebare dar nu stiu daca a ajuns ladvs)asigurarile si eu nu lucrez sotul lucreaza abia de luna asta dar nu are asigurari platite eu sunt a insarcinata in 5 luni dar totusi am un card european in care miam platit asigurarile in tara este valabil aici la spital pt a nu plati nasterea va rog din din suflet sami raspundeti sau ce as putea eu face va rog sami trimiteti raspuns si pe adresa de email.andreiluca85@yahoo.com va multumesc din suflet

    RăspundețiȘtergere
  18. buna poti sa imi spui daca a nascut sotia aici in cipru are dreptul la maternity allowance nu si a avut un salariu de 600 euro cati bani trebuie sa ia pt primul copil multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 75% din salariul mediu realizat in ultimele 12 luni. Asadar in jur de 450 EUR/luna. Asta depinde daca a avut acest salariu (600 EUR) constant in ultimii 2 ani. Daca nu, au ei un algoritm mai ciudat de calcul.

      Ștergere
  19. Va rog sa comentati articolele folosind nume sau pseudo-nume pentru a ma putea adresa mai usor comentatorilor.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  20. buna sunt dragos a nascut sotia mea aici in cipru a luat banii aia pe 4 luni care a stat in prenatal mai trebuie sa mai luam ceva bani va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragos, pe langa banii pe concediul de maternitate ar mai fi trebuit sa luati banii de trusou (Birth Grant) care se acorda o singura data in suma fixa pentru fiecare copil nascut (in cazul gemenilor sau tripletilor). Deasemenea vei mai avea dreptul la alocatia de stat pentru copii care se plateste o singura data, la sfarsitul anului.

      Ștergere
    2. buna. as avea si eu nevoie de ajutor. acum o saptamana am primit cecul pentru concediul prenatal si am trimis un formular in nicosia pentru banii de trusou. in cat timp ar trebui sa primesc si cecul celalat?

      Ștergere
  21. buna ziua,in primul rand as vrea sa va spun ca ma bucur ca avem pe cineva care sa ne indrume si sa ne dea un sfat in tara asta ca din vorbele "din gura in gura" e ca si bancul cu unde dai si unde crapa,istoria mea e cam asa,la cum am fost tratati in spitalul general din pafos am fost nevoit sa o trimit pe sotia mea sa nasca acasa,la doua luni de la nastere sa intors si am depus acte la oficiul de asigurari sociale de unde am primit raspuns ca sotia nu poate primi nimic deoarece nu i sau platit asigurari in ultimile 12 luni ok de atunci sau scurs 20de luni nu am beneficiat de nici un ajutor de nici o culoare, mentionez ca eu lucrez numai 9 luni pe an (sezon),avand in vedere ca somajul mi a venit abia in martie cand eu deja am inceput munca din nou, a trebuit sa ma descurc cele trei luni cu ceva bani imprumutati intrebarea mea este urmatoarea exista vreo sansa sa i se dea o alocatie copilului sau un ajutor social familial(este primul copil)...? multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, daca tie ti se plateste asigurarea sociala ai dreptul la alocatie pentru copil.

      Ștergere
  22. am un baietel de 4 luni si nu sunt maritata cu tatal copilului dar traim impreuna.. problema e ca nu ne mai intelegem si vreau sa ma separ sa o chem pe mama sa stea cu copilu si eu sa imi continui munca.. cer ajutor ce acte sunt necesare pt separare sau orice.. pls ajutor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu sunteti casatoriti, nu e nevoie sa intocmesti nici un act. Pur si simplu decideti cine ramane in casa aia si cine pleaca, deasemenea cine pastreaza copilul (in principiu tu). Cat priveste custodia copilului, daca nu mergeti pe la tribunale, o sa aveti custodie comuna. Din pacate nu o sa poti iesi cu el din Cipru sau sa treci orice granita decat cu imputernicire de la tata. Totusi in problema asta e bine sa consulti un avocat deoarece pentru o asemenea chestiune nu trebuie sa te informezi de pe net.

      Ștergere
  23. Buna !!In luna decembrie 2011 am nascut primul copil aici in cipru. In luna lu martie 2012 am primit un raspuns de la asigurari cu banii pentru concediu prenatal, la o saptamana dupa am primmit si cecul impreuna cu un formular ce trebuia sa il completez si sa il trimit la asigurari in lefkosia. Acel formular era pr banii de trusou. Acum intrebarea mea este : la cat timp dupa ce am trimis acel formular ar trebui sa imi vina cecul ? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 2-3 luni cred. Cel mai bine e sa sunati in Nicosia pentru ca asa urgentati lucrurile!

      Ștergere
  24. buna sunt insarcinata in 8 luni mam oprit de la munca la 3 luni ceea ce stiu ca banii pe cele 4 luni nui voi putea lua .inainte am lucrat si am platit la kalonikes asfalies am toate actele in regula barbatul imi lucreaza si acum si are toate actele doar ca nu suntem casatoriti.el este bulgar .as vrea sa va intreb daca am dreptul atat eu cat si copilul la ajutor sau ceva.multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Catalina, daca in anul 2011 ai lucrat cu acte in regula, ai dreptul atat la concediu medical (in cazul in caremotivul incetarii contractului de munca s-a datorat sarcinii), concediu de maternitate (20 de saptamani) si maternity grant (banii de trusou).
      Mergi la Asigurarile sociale si depune actele imediat ce se naste copilul pentru ca dureaza cam 2 luni pana iti vin primii bani.

      Ștergere
  25. daca mam oprit singura de la lucru fara ca patronul sa ma dea afara mai am dreptul la concediu de maternitate sau va trebui sa mi semneze fostul patron ceva?si in legatura cu trusou unde trebuie sa intreb ce acte imi trebuie tot la calonikes asfalies?multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  26. buna ziua as avea si eu o intrebare:sunt insarcinata i 20 de saptamani in 2011 am lucrat 19 saptamani si in moment lucrez as vrea sa va intreb daca am dreptul la concediu de maternitate?inca o intrebare am 2 copii unul este aici iar celalalt in tara beneficiez de alocatie in cipru pentru amandoi?mentinez ca am custodia copiilor.va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua .Intrebarile mele sunt urmatoarele :1. sunt casatorita , atat religios cat si la starea civila cu un cetatean egiptean.Am transcris casatoria in Romania si totodata am preluat numele sotului alcatuit din 3 cuvinte fiindu-mi eliberat BI.In data de 13.06 am nascut , iar in momentul cand am solicitat certificat de nastere pentru copil, starea civila nu mi l-a eliberat, pe motiv ca am 3cuvinte ca si nume de familie , solutia lor fiind sa-mi taie un cuvant din cele 3.In aceste conditii, consider o discriminare adusa cetatenilor de alta nationalitate, in conditiile in care noi nu aven cetatenie cipriota, ci doar rezidenta .2.care este suma alocatiei de stat pentru copil ? cifra reala : ex 150e/ 230e....etc.3.avand in vedere ca nu ma incadrez in veniturile totale de 20.460euro/ an ( impreuna cu sotul, cumulate ), va rog sa-mi spuneti care este suma lunara / anuala de ajutor social de care as putea beneficia si cum va trebui sa procedez ?
    Multumesc, astept raspunsul cat mai urgent .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonima:
      1 Care stare civila nu ti l-a eliberat? Oricare ar fi ea, mergi la ei si insista. Daca nu se rezolva, cere sa vorbesti cu un sef!
      2.Alocatia este cu aproximatie 480 EUR/an (plus sau minus 10 euro).
      3. Ajutorul social se calculeaza in functie de situatia particulara a fiecaruia. Mergi si itreaba la Asigurarile Sociale!

      Ștergere
  28. buna ziua actele care se depun la asfalia trebui depuse personal? sau trebuiesc depuse de angajator...mie mi-au spus ca le vor depune ei ca nu trebuie sa merg eu!

    RăspundețiȘtergere
  29. cine beneficiaza de ajutor social in cipru?

    RăspundețiȘtergere
  30. @Anonim: BEneficiaza de ajutor social cei care nu au venituri.

    RăspundețiȘtergere
  31. buna ziua as avea si eu o intrebare
    sant in cipru de 2 ani jumate.
    cei 2 baieti merg aici la scoala si am nascut acum 5 luni o fetita
    am fost sa depun actele pt alocatia si mi sa spus k nu am dreptul
    pt k sotul nu are kitrino harti
    asa este?
    si in legatura cu prenatalul.........mi-a venit dupa 4 luni jum o parte de bani si ceilalti cand ar trebui sa vina k vad k de o luna jum nu mi-a mai venit nimik
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banii de la asigurari vin tot mai greu. Acasa ai primit o hartie cu cat iti este paltit pe saptamana acest concediu. Fa-ti calculele si urmareste sa iti trimita toti banii.
      Daca nu ai minim 3 ani in Cipru NU PRIMESTI ALOCATIE pentru copii. Moticul este vechimea in Cipru si nu permisul sotului. S-au modificat regulile de anul acesta.

      Ștergere
  32. BUNA ZIUA. SUNT DIN REPUBLICA MOLDOVA. AM O FETITA DE OPT ANISORI, TATAL EI E DE NATIONALITATE CIPRIOT. LOCUIESTE IN CIPRU. NU AM NICI UN AJUTOR DIN PARTEA LUI. IMI SPUNETI SI MIE VA ROG, CE DREPT ARE FETITA MEA. SI CUM AR DREBUI EU SA PROCEDEZ.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lilia, daca in certificatul de nastere al fetitei este trecut tatal acesteia, sau daca nu este nimeni trecut la numele tatului dar esti sigura ca el este tatal, il poti da in judecata pentru a-ti plati pensie alimentara. Ai dreptul la alocatia pentru copii. Actele trebuiesc depuse pana pe la mijlocul lui Decembrie. Daca nu esti casatorita, poti sa mergi la Asigurarile Sociale si sa ceri ajutor pentru ca esti "Single Mother". Chiar asa se numeste, mama singura.

      Ștergere
  33. merci mult de sfat. dar cum pot sa-l dau in judecata,caci el e cipriot si locueste in cipru,
    lam vizitat anul trecut pe el in cipru si atunci am facut analiza DNC a singelui. deci sunt sigura ca el e tatal,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai nevoie de un avocat, din cate mi-am dat seama tu nu locuiesti in Cipru. Trebuie sa cauti un avocat, care sa te reprezinte la Tribunal. Singura nu o sa te descurci, proba ADN e foarte importanta si e bine ca ai facut-o... dar nu trebuie sa te opresti aici. Poti intra pe site-ul meu WWW.COZOSAUR.COM si in partea stanga-sus este un chenar in care scrie CONTACT ME... lasa acolo adresa ta de e-mail si o sa-ti dau mai multe detalii...succes!!!

      Ștergere
  34. ce treaba are vechimea in cipru cu faptul k copii sant aici la scoala si fetita e nascuta aici dc nu au dreptul la alocatie?eu am 2 ani jum aici chiar asa legi tampita au astia???????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu, probabil ca e vorba ca nu am contribuit destul la buget... habar n-am!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    4. Aurel, daca vrei sa iti faci reclama la site, poti apela cu incredere la rubrica de contact si discutam. Pana atunci o sa iti elimin comentariile care fac trimitere la site-ul tau.
      Bafta!

      Ștergere
  35. as vrea sa stiu,daca se poate...daca suntem amandoi cetateni romani,iar fetita noastra s-a nascut in cipru,dobandeste prin nastere cetatenia ciprioata sau ciprul este una din tarile in care nu se aplica aceasta lege?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU. Chiar daca se naste aici, copilul vostru NU va dobandi cetateania ciprioata. Cand veti merge sa inregistrati copilul, pe certificatul de nastere la rubrica "cetatenie" va ramane necompletat. Cu certificatul de nastere cipriot mergeti la ambasada si odata cu eliberarea certificatului de nastere romanesc va dobandi si cetatenia romana. Statul Cipriot NU POATE ACORDA CETATENIE copilului vostru, nici cea ciprioata si nici cea romana.

      Ștergere
  36. sever24/7
    Sora mea traieste in Cipru de 9 ani in concubinaj cu un cetatean sirian. In legatura cu cetatenia cipriota mi-a spus ca aceasta nu se acorda automat la nasterea unui copil pe teritoriul statului. Deoarece autoritatile ambasadei Romaniei in Cipru nu au lamurit-o in legatura cu procedura de urmat pentru dobandirea cetateniei cipriote si a celei romane pentru fiica ei, intentioneaza sa revina in tara (ea si fiica ei de 4 ani) pentru a o ajuta pe fiica ei sa dobandeasca cetatenia romana. E asta ultima solutie sau se poate gasi o alta cale la ambasada?
    Si apropo de dobandirea cetateniei cipriote, care ar fi pasii de urmat?

    RăspundețiȘtergere
  37. Cetatenia romana se obtine de la Ambasada din Nicosia prin eliberarea certificatului de nastere romanesc. Cetaetania ciprioata nu se acorda prin nasterea pe teritoriul statului Cipru ci doar daca unul din parinti este cipriot. Sora dvs poate depunde actele pentru cetatenie si mai apoi transfera acest lucru fiicei.

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna ziua....Ma numesc Raluca.am muncit in cipru din mai 2012 pana in septembrie 2012 insa nu miau facut contract...Sotul meu a muncit din 2007 cu contract iar pe perioada de iarna era pe somaj....pana anul trecut in luna iulie cand a schimbat locul de munca si nu i sa facut contract.....iar aceasta iarna nu a avut nici acte pentru somaj....Eu acum sunt insarcinata in 5 luni....iar daca ne intoarcem in cipru in aprilie cand el urmeaza sa inceapa munca (cu contract de aceasta data) pot sa beneficiez de asigurarea lui de sanatate? primesc si alocatie sau ceva ajutor de la stat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alocatia se primeste daca aveti amandoi yellow slip. Alocatia pentru copii nu este conditionata de asigurarile sociale ci doar de rezidenta.
      Daca sotul a lucrat si in 2012 macar 6 luni, iar in 2011 iarasi minim 6 luni, atunci aveti dreptul sa primiti si Maternity Grant. In Romania acest beneficiu se numeste Bani de Trusou. Se acorda o singura data, la nasterea copilului. La fel, este OBLIGAORIU sa aveti yellow slip.

      Nasterea in spitalele de stat din Cipru este GRATUITA, indiferent daca aveti sau nu yellow slip!

      Daca tu, ca mama a copilului nu ai muncit minim 6 luni cu acte in anul anterior (in cazul tau 2011 daca nasti pana pe 30Iunie sau 2012 daca nasti dupa), atunci nu vei primi Maternity Allowance, care este concediul maternal. ATENTIE, daca nasti pana la sfarsitul lui Iunie si in 2011 ai realizat venituri in Romania (legal, cu asigurari platite), vechimea din Romania se poate muta in Cipru. Din pacate vei primi mai putini bani decat daca ai fi lucrat aici, dar vei primi ceva.

      Succes, sarcina usoara!

      Ștergere
    2. buna bro! Imi place blogul tau... mult succes pe mai departe...tine-o tot asa...bafta!

      Ștergere
    3. buna,am dat nastere acum o luna unei fetite,am asiguraile platite din aprilie 2011 pana in august 2013..km tot atunci am depus si formularul pt concediul de maternitate...as dori sa stiu dk in afara de acest formular mai trebuiesc si alte acte depuse la casa de asigurari....si as dori sa va mai intreb de maternity grant....am nascut fata pe 25 august 2013...am facut certificatul cipriot...si am intrebat de acesti banuti(trusoul copilului)dar nimeni nu a vrut sa ne spuna nimic sau facut k ploua sau k nu exista acesti banuti...ni sa spus doar de alocatia copilului.....acum k a trecut o luna de la nastere mai pot face cv pt a intra in posesia acestor banuti?

      Ștergere
  39. Buna , ma voi muta cat de curand in Cipru si nu prea stii copii romani parcuri ceva unde m-as imprieteni cu alti copii? ( 13 ani)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) nu trebuie sa stiti pe nimeni aici, tot ce trebuie sa faceti este sa iesiti in parc... o sa intalniti foarte multi de romanii...:)

      Ștergere
    2. :) Aurel are dreptate. E plin de romani.

      Ștergere
  40. buna ziua.eu sunt in cipru de 3 ani.sunt cu un cipriot de 2 ani si jumatate.am aflat ca sunt insarcinata in 2 luni.el nu are loc de munca,semneaza pentru somaj si bineinteles de aproape 3 luni nu a primit nici un ban.eu muncesc la un restaurant de un an.in octombrie o sa nasc.ce beneficii am eu aici in cipru si el pentru ca este tatal? imi puteti explica? va rog frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indiferent de situatia lucrativa, veti beneficia de MAternity Grant (banii de trusou). Deasemenea, daca tatal o sa recunoasca copilul, acesta o sa primeasca cetatenia ciprioata. Pentru cea romana trebuie sa soliciti eliberarea certificatului de nastere romanesc de la Ambasada. Deasemenea o sa aveti dreptul la alocatie de stat pentru copii.
      In functie de situatia TA lucrativa si de vechime la momentul cand o sa nasti, o sa poti beneficia de concediul de maternitate.
      Multa sanatate si o sarcina usoara, mai ales ca o sa te prinda vara "cu burta la gura" :) :)

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspuns.si stiu ca o sa fie o vara infernala pentru mine :)).

      Ștergere
    3. Va multumesc pentru raspuns.si stiu ca o sa fie o vara infernala pentru mine :)).

      Ștergere
  41. Buna,ma numesc Dana si as avea nevoie de ceva lamuriri...sunt insarcinata in 27 de saptamani,lucrez din iulie 2011,din mai 2012 pana in septembrie 2012 am fost plecata in Romania,iar din septembrie am inceput sa lucrez din nou la acelasi patron,la sfarsitul lunii acesteia vreau sa intru in concediu(motivul-sarcina), imi puteti spune de ce anume beneficiez? Sotul este roman si momentan nu lucreaza.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Dana!
      Situatia lucrativa a sotului nu conteaza de moment ce tu lucrezi. Beneficiezi de concediu medical pana cand sarcina ta va ajunge la 34 sau 36 de saptamani (aici nu sunt f sigur) si apoi vei beneficia de conediu de maternitate. Deasemenea, daca pe toata aceasta perioada ai avut asigurarile sociale platite, o sa beneficiezi si de Maternity Grant.
      Cum statul plateste orice ajutor cu foarte mare interziere, imi parmit sa iti sugerez sa iti pui sotul sa caute de munca cu ardoare. Multa sanatate si sarcina usoara!

      Ștergere
  42. Buna, ma numesc Diana si locuiesc in Cipru de 13 ani. Am un baietel dintr-o casatorie anterioara cu cetatean cipriot.Momentan locuiesc impreuna cu prietenul meu care este roman si bineanteles cu baietelul meu.In urma cu 6 luni am ramas fara servici,cauza fiind criza. De curand am aflat ca sunt insarcinata,iar intrebarea mea este daca beneficiez de vreun ajutor de nastere. Tin sa mentionez ca si prietenul meu este somer din luna ianuarie anul curent. Va rog din suflet astept un raspuns pe adresa mea de e-mail: diana7952@yahoo com. Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, conteaza foarte mult data cand o sa nasti si legislatia din momentul respectiv. Te sfatuiesc sa mergi sa semnezi acel carnet de somaj chiar daca perioada de 6 luni platite a trecut intrucat poti beneficia de creditare pe servicii sociale. Adica sa fii asigurata chiar daca nu mai esti si platita.

      Ștergere
  43. buna seara!am si eu o intrebare...cate luni trebuie sa ai platite la asigurarile sociale ca sa brneficiezi de maternity grant?eu lucrez din Iulie 2012,si intru in concediu acum pe 30 Martie 2013.sunt insarcinata in 7 luni.am platit asigurari din lina Iulie 2012?/??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrie in articol:

      mama sau sotul acesteia au fost asigurati cel putin 26 de saptamani inainte de nasterea copilului si au platit asigurari sociale pentru minim 20 de saptmani in anul anterior.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru raspuns!anul anterior ce inseamna?2012 sau 2011?

      Ștergere
    3. Daca nasterea intervine in primele 6 luni ale anului 2013, an anterior inseamna 2011. Daca nasti dupa jumatatea anului 2013, an anterior se considera 2012.
      Oricum ar fi, depune actele pentru toate beneficiile si vezi tu ce si cum iti dau. Nu abandona doar pentru ca ti se pare tie ca n-ai vechime. Sa depui o hartie te costa 10 minute din timpul tau.
      Succes!

      Ștergere
  44. buna ma numesc Iuliana,sunt insarcinata 24 sapt,nu lucrez din august 2012..am avut platite asigurarile din ian 2012 pina in iulie 2012 inclusiv si iulie...sotul are platite asigurarile in 2010-2 luni,2011-10 luni si 2012-7 luni,acum el lucreaza din ianuarie dar nu stim daca are asigurarile platite.de ce putem beneficia aici in Cpru?ca sa plecam in tara(Rep.Moldova) cu bebe ce acte avem nevoie?suntem ambii cu pasapoarte rom,si in cit timp putem face actele pentru bebe?
    .mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O gramada de intrebari... :)
      Puteti verifica daca sotul are asigurarile platite mergand la biroul de Asigurari Sociale.
      Despre drepturile pe care le aveti, depinde foarte mult de momentul cand vei naste.
      Ca sa puteti parasi teritoriul Ciprului cu destinatia Rep. Moldova, Romania sau oricare alta tara, aveti nevoie de pasaportul copilului si actele voastre. Daca nu sunteti impreunca cand calatoriti, celui care calatoreste cu copilul ii trebuie o imputernicire din partea celuilalt.
      Certificatul de nastere romanesc dureaza cam 2 saptamani, pasaportul cam o luna. Cred ca puteti calatori cu copilul si cu o foaie de drum, dar ca sa va puteti intoarce va trebuie pasaport, asa ca mai bine il faceti aici.
      PEntru mai multe detalii poti suna la Sectia Consulara din Nicosia, tel: 22517333

      Ștergere
    2. multumesc mult...

      Ștergere
  45. Buna ziua, ma numesc Giorgiana si lucrez la aceeiasi companie de doi ani jumate si am nascut o fetita in luna noiembrie 2012.Dupa concediul de maternitate, m-am intors la locul de munca si la o saptamana am fost anuntata ,ca incep cu data de 01.04.2013, contractul de munca o sa-mi fie schimbat, de la full time la patr time.Precizez ca in situatia mea sunt inca 2 colege si ca aceste schimbari, au fost facute incepand cu luna ianuarie 2012.Intrebarea mea este: pentru ca vin din concediul de maternitate aveau dreptul sa-mi schimbe incadrarea? Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca iti schimbau incadrarea doar tie, puteai sa zici ca e discriminare sau defavorizare. Dar daca masura se aplica mai multor persoane, atunci e o masura colectiva si nu poate fi atacata. Totusi poti vorbi cu patronul si sa-i spui ca ai copil mic si macar vreo 3-4 luni sa te tina totusi full time ca sa iesi un pic la liman cu banii.
      Succes!

      Ștergere
  46. Salut! Ma numesc Florentin,eu si sotia mea am vrea sa dam nastere unui copil in anul 2014 ,abea acum am reusit sa ne angajam cu acte (asigurari platite ) ,contractul dureaza pana la sfarsitul lui octombrie 2013.As vrea sa stiu cat timp trebuie sa avem asigurarile platite pentru a beneficia de cei 3000 de euro si ce proceduri trebuie sa facem inainte ?Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna ma numesc Iuliana,vreau sa intreb,daca poate dumneavoastra stiti...am depus astazi cererea pentru "Επίδομα Μητρότητας "...data probabila a nasterii mia scris medicul ca e 22 iulie...in cit timp vin banii?pina sau dupa nastere?mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa nastere, te duci la biroul unde ai depus actele si depui certificatul de nastere al copilului. In general banii vin cam la 2-3 luni dupa ce depui actele.
      Mult noroc si nastere usoara!

      Ștergere
  48. Buna ziua! as avea si eu mai multe intrebari daca imi permiteti, am un copil de 2ani nascut aici in cipru in 2011, ambii parinti sunt cetateni romani dar nu suntem casatoriti, copilul poarta numele tatalui; intrebarile mele ar fi:
    -ce acte ne trebuie ca sa putem pleca in vacanta in romania?(am sunat la ambasada si mi s-a spus ca putem pleca cu un titlu de calatorie care costa 65euro, sau sa ii facem un cerfificat de nastere roman care costa 155euro, dupa parerea mea exagerat de multi bani, in afara de actele care trebuie sa le facem pt obtinerea certificatului)
    - ca sa plecam nu ne trebuie un pasaport pt copil?
    -sa ne intorcem in cipru ce acte trebuie sa facem in romania si cat timp dureaza daca plecam doar cu titlu de calatorie?
    -daca ii facem un certificat romanesc la ambasada mai trebuie sa ii facem alte acte in romania pentru a reveni in cipru?
    -ce acte trebuie sa ducem in romania pentru obtinerea certificatului romanesc, ne trebuie acte de la gradinita copilului sau acte care sa dovedeasca ca lucram aici sa ca locuim aici?
    Precizez ca tatal lucreaza cu acte de aproximativ 5 ani si sunt si eu trecuta pe asigurarea lui si amandoi avem yellow paper.
    Stiu ca v-am pus multe intrebari dar sunt disperata ca fiecare persoana are o alta versiune.
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Cei de la Sectia Consulara v-au informat corect! Aveti doua posibilitati sa plecati in Ro: cu foaie de calatorie sau cu pasaport. Ca sa va intoarceti insa, va trebuie musai pasaport. Avantajul in Romania e ca poate e putin ami ieftin, dar or sa va rupa traducerile actelor. Eu va sfatuiesc sa va faceti aici macar certificatul de nastere si pasaportul in Romania.
      In Romania, ca sa vi se elibereze certificat de nastere romanesc trebuie sa il duceti pe cel cipriot tradus, legalizat apostilat cu apostila Conventiei de la Haga si evident actele voastre de identitate. Pe autoritatile din Romania nu le intereseaza ce si de ce sunteti in Cipru.
      Daca am lasat intrebari fara raspuns, va rog sa reveniti. :)

      Ștergere
    2. eliberarea certificatului de nastere romanesc transcris in cazul dumneavoastra va dura intre 60 si 90 de zile lucratoare deci mai bine faceti certificatul in ambasada romaniei la nicosia si pasaportul in Romania - acesta va fi eliberat in maxim 14 zile .

      Ștergere
  49. Buna ziua as avea si eu nevoie de niste raspunsuri,sunt insarcinata in luni anul acesta am avut platit la asigurari numai ianuarie si februarie si nu am mai muncit sunt din 2008 in cipru am platite la asigurari din 2008 4 luni,in 2009 tot anul ,in anul 2010 tot anul,in anul 2011 tot anul si in 2012 8 luni as dori sa stiu de ce asi putea sa beneficiez .Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  50. ma scuzati.am lucrat din martie 2012 pana in iunie 2013 si am luat concediul de la doctor pe luna iulie 2013.ma scuzati de greseala.

    RăspundețiȘtergere
  51. buna.. as avea si eu niste intrebari ..sunt in cypru din 2009 dar am avut platite asigurarea doar 2 luni in 2010 si 2012 6 luni..din aprilie pana in octombrie.acum semnez pentru somaj fara plata din decembrie pana in prezent. eu sunt insarcinata in 20 de saptamani si ar trebuie sa nasc in noiembrie dar problema e ca imi va expira carnetul de asigurari in octombrie..iar prietenul meu are asigurarile platite din 2009 pana in prezent luna martie.si acum semneaza pentru somaj..intrebarea este de ce drepturi voi beneficia si daca voi plati nasterea.. multumesc anticipat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mergeti sa semnati ptr somaj chiar daca este fara plata si in momentul expirarii carnetului roz de sanatate mergeti si il reinoiti cu actele care le aveti de la somaj il va prelungi cu inca 6 luni si nu veti plati nasterea in sistemul de stat cipriot .

      Ștergere
  52. Buna ziua.si ma scuzati de deranj e pentru a doua aoara cand va deranjez,dar am o nelamurire in legatura cu drepturile mele,pentru ca sunt insarcinata in 25 de spatamani,la locul de munca.In urma cu o luna am discutat cu patronul despre situatia mea pentru ca sunt insarcinata.Locul unde lucrez este foarte cald si nu pot continua sa lucrez si mai ales acum ca este si vara.Este incredibil de cald in acel loc.am ajuns la o concluzie sa vina cineva in locul meu.zis si facut.In urma cu o saptamana a venit cineva in locul meu.eu am dus o adeverinta de concediu pe luna aceasta (iulie) de la doctor, si urmeaza si pe august.Patronul cand a vazut acea hartie,mi-a spus ca el numai plateste pentru mine la asigurare pentru ca a stopat in urma cu 2 saptamani.Si ca el nu poate sa plateasca atat pentru mine,cat si pentru cealalta persoana care este in locul meu.Eu acum ce trebuie sa fac??Nu inteleg absolut nimic.Nu cred ca este vina mea pentru ca el nu are conditii de lucru.Anul trecut am patit o dezhidratare foarte grava din cauza caldurii care este in acel loc.nu pot pune viata copilului meu in pericol si bineinteles a mea.Va rog frumos stiu ca am scris un roman aici,dar nu stiu ce sa fac.Unde trebuie sa merg sa cer drepturile mele!!! Daca am drepturi in cipru!!Va rog din tot sufletul sa-mi raspundeti.Si ma scuzati de deranj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Raluca! Scuze de intarziere. Pe perioada concediului medical si al concediului de maternitate patronul tau nu plateste nimic. Astfel, ceea ce trebuia sa-ti dea tie da altei persoane care iti tine locul.
      Banii pe concediu ii primesti de la stat, nu de la patron.
      Cauta sa vb cu ginecologul sa te tot tina in concediu medical pana nasti. Stiu ca mai e mult, dar asta e cea mai simpla solutie pt tine. Succes.

      Ștergere
  53. buna ziua...sunt elena....am cateva intrebari pt dvs....sunt insarcinata in aproape 6 luni...din aprilie 2013 nu mai lucrez....am avut asig pe ultimele 3luni din 2012 si primele 3 din 2013....in restul anilor din 2007 pana in 2012 am avut asig platite....iubitul meu lucreaza de 2 ani neintrerupt cu asig sociale...intrebarile ar fi: cum ar putea s m treak p asig lui medicala dak nu suntem casatoriti cu acte? banii de trusou i mai primesc? avem parte d cv beneficii sau ajutor social dupa c nasc tinand cont k nu muncesc si k nu avem un venit d 20.000euro p an? multumesc mult...astept raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena, te rog sa nu mai folosesti prescurtari ca mi-e greu sa citesc. :P
      In alta ordine de idei... Daca sunteti casatoriti, veniturile si beneficiile se calculeaza pentru intreaga familie. Daca nu mai lucrezi din Aprilie, trebuia sa vb cu medicul care iti supravegheaza sarcina sa-ti dea concediu medical. Atfel luai si bani si stateai si acasa. Oricum, chiar si in situatia in care esti, vei beneficia de toate ajutoarele prevazute de lege, pentru ca perioada de somaj (banuiesc ca ai luat somaj) se calculeaza ca si cum ar fi lucrata, adica se considera vechime in munca. Succes!

      Ștergere
    2. buna ziua..va multumesc foarte mult ptr raspunsuri....o saptamana frumoasa

      Ștergere
    3. dupa cum v-am zis m-am referit la iubitul meu la chestia cu asigurarea. nu suntem casatoriti. as vrea sa stiu de ce drepturi beneficiaza copilul daca numai iubitul meu lucreaza cu asigurare de 2ani la acelasi loc de munca. vrem sa stim daca primim ceva din partea statului cipriot ptr copil. daca nu avem un venit de 20.000 euro am auzit ca putem beneficia de un ajutor din partea statului pana face copilul un an...este adevarat? iti cerem doar sfatul ptr ca sunt foarte multe zvonuri si vrem sa stim ce avem de facut. multumim mult

      Ștergere
    4. Elena, copilul va beneficia de alocatie si de banii de trusou (maternity grant). Din nefericire este posibil ca pentru anul acesta sa nu beneficiati de alocatie pentru copil. Dar e bine sa depuneti cererea, ca nu se stie.
      Succes!

      Ștergere
  54. Buna ziua ! O data cu schimbarile in sistemul sanitar de stat stiti cumva daca se vor plati nasterile in spitalele de stat chiar daca ai asigurare? Deja vizita la medic de la 2e se plateste cu 6e iar analizele se platesc cu 0.50pana la 2 e de analiza. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nasterile, in toate tarile civilizate, este gratuita. Probabil ca vei plati un 10 EUR sau ceva de genul asta. Succes si nastere usoara!

      Ștergere
  55. sunt din moldova am 2 copii de la primul sot sunt casatorita cu ciprio suntem amindoi somer nu lucram eu primesc 230 de euro lunar dar pe copii nu imi dau nici un ajutor miau spus peste 3 ani,de ce asa se face peste 3 ani se vor da niste ajutoare va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anna, bun venit pe blog. Ca sa primesti alocatie si alte beneficii pentru copii, trebuie sa fii in Cipru de trei ani legal. Daca nu ai aceasta perioada, nu beneficiezi de nici un ajutor pentru copii.

      Ștergere
    2. va multumesc mult am sa stiu in vietor dar si am citit legele in cipru pentru moldoveni deja stiu cum trebuie sa procedez vamultumesc mult.

      Ștergere
  56. Buna!la sfarsitul lui octombrie voi naste,insa nu am facut actele pentru concediul prenatal.am asigurarile sociale platite pe 2012 si anul acesta,inca mai lucrez.de ce acte am nevoie si unde trebuie sa le depun?pana cand voi putea depune acest dosar?iar pentru maternity grant trebuie intocmit un alt dosar inainte sau dupa nastere?va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie ca medicul sa-ti dea concediul prenatal in functie de evolutia sarcinii. Cu hartia de la el te duci la Social Insurance si o depui acolo. Succes!

      Ștergere
  57. Buna !!! sunt Andreea !! la inceputul lunii octombrie voi naste....in iulie am depus concediul medical de la doctor si tot odata si concediul maternal incepand in data de 16 septembrie ...ieri am primit un plic din nicosia cu formularul pentru concediul maternal sa il completez iar si cu hartia pentru cei 500 e dupa nastere ... stii cumva ce s-a intamplat cu concediul maternal si de ce trebuie sa mai aplic odata ???

    RăspundețiȘtergere
  58. buna ziua...sunt elena...la sfarsitul lunii noiembrie urmeaza sa nasc...se tot vehiculeaza zvonuri cum ca se plateste nasterea normala si chiar si cezariana....este adevarat? unde pot intreba si afla un raspuns sigur 100% ? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna elena...eu am nascut la spitalul general din pafos pe 25 august anul acesta,...daca vei naste la spitalul general nu vei plati nici un ban nici pt cezariana si nici pt o nastere normala atata timp cat ai cartea de spital...dk nu ai tu si are sotul te poate trece pe cartea lui

      Ștergere
    2. multumesc foarte mult ptr informatie.....o zi buna va doresc...multa sanatate si sa va traiasca

      Ștergere
  59. buna,am dat nastere acum o luna unei fetite,am asiguraile platite din aprilie 2011 pana in august 2013..km tot atunci am depus si formularul pt concediul de maternitate...as dori sa stiu dk in afara de acest formular mai trebuiesc si alte acte depuse la casa de asigurari....si as dori sa va mai intreb de maternity grant....am nascut fata pe 25 august 2013...am facut certificatul cipriot...si am intrebat de acesti banuti(trusoul copilului)dar nimeni nu a vrut sa ne spuna nimic sau facut k ploua sau k nu exista acesti banuti...ni sa spus doar de alocatia copilului.....acum k a trecut o luna de la nastere mai pot face cv pt a intra in posesia acestor banuti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Da, inca mai poti depune cererea. Mergi la Grafio Politis si intreaba acolo de BIRTH GRANT.
      Succes!

      Ștergere
    3. multumesc frumos....felicitari pt blog...e intradevar un mare ajutor pt cei k noi.....

      Ștergere
  60. buna,...as mai avea si eu intrebare dk se poate si nu sunt prea insistenta.....am o prietene care e insarcinata in aproape 2 luni,nu se simte f bine si a ramas insarcinata dupa eforturi f mari...intrebarea mea este:daca ia hartie de la medic ca nu ai este recomandat sa lucreze pe perioada sarcinii si este platita din cate stiu eu cu aproximativ 70% din salariu pe perioada sarcinii,mai are dreptul la cele 4 luni de prenatal de dupa sarcina(mai exact va primi si banii de prenatal?)

    RăspundețiȘtergere
  61. Salutare.Stiti cumva daca se mai dau acei bani marriage grant?

    RăspundețiȘtergere
  62. buna sunt alexandra...as vrea sa stiu daca se mai dau acei bani pentru tinerii casaoriti anul acesta.si unde se depune cererea. eu am avut pe 21 septembrie 2013
    nunta.mumltumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  63. salut sunt casatorita de 4 ani in cipru la moment sunt insarcinata am toate actele in regula daca nasc trebuie sa platesc la spital 2000 de euro asa mia spus sotul ce nu e gratis pai am doar toate ectele apropo sunt din moldova daca imi raspundeti sunteti foarte draguti va multumesc ..

    RăspundețiȘtergere
  64. buna sunt alina am nascut pe 18 /10 /2013 si nu am luat banii de pe concediul de maternitate nici acum mentionez ca am lucrat cu acte din 2010,actele sunt depuse,am intrebat de mai multe ori la asigurari cand trebuie sa imi vina banii si m-au tot amanat peste o luna ,doua dar am insistat sa ma duc sa ii intreb si mi-au spus ca trebuie sa primesc o scrisoare de la guvern,intrebarea mea este daca o sa mai primesc banii sau nu ca de pe 1 februarie o sa incep munca ,multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suna in Nicosia! Vezi ca este un numar de telefon si acolo iti da toate detaliile.
      Succes!

      Ștergere
  65. buna as avea si eu o curiozitate.cati bani primeste o mama de la guvern la nastere in conditiile in care ea nu a lucrat dar toate actele s'au facut cu numele sotului care plateste toate actiunile la stat(asigurari si asa mai departe)?multumesc pentru un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca tatal copilului a lucrat, primesti banii de trusou si alocatie pentru copil. Nu vei primi concediu medical.

      Ștergere
  66. Buna seara! am o nelamurire si v as ruga sa ma ajutati cu un raspuns..din anul 2009 pana in anul 2013 am lucrat in timpul sezonului intre 6 si 8 luni cu asigurarile platite iar pe timpul iernii in fiecare iarna am semnat somaj. In anul 2013 am inceput munca pe 1 mai contractul fiind de 6 luni dar in luna august am avut de la dr o luna de concediu medical afland ca sunt insarcinata( deci in 2013 am 5 luni lucrate cu asigurari si una de concediu medical).intrebarea mea este:acea luna de concediu medical ma va inpiedica sa iau concediul de maternitate (16 sapt)?va multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  67. bunaziua am sieu o intrebare sunt insarcinata dar nu lucrez insa sotu lucreaza stiti cumva daca platesc ceva cand nasc am uitatsa specific trebuie sa nasc prin cezareana as dori un raspuns dc se poate va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU, nu platesti nimic. Mergi scoate-ti carte de spital.

      Ștergere
  68. buna as dori sa i recomande si mieunmedic ginecolog dc cunoasteti la spitalu generaldin limassol va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  69. SALUT AM O INTREBARE DUPA CITI ANI PRIMETI CETATENIA CIPRULUI ,APOI DACA DAI EGZAMENE LA LIMBA GREACA ,ADICA TREBUIE SO STIU LA PERFECTIE SI COPII MEI DE LA PRIMA CASATORIE POT PTIMI CETATENIA CIPRULUI ,SI CUM MERGE PROGEDURA ATA CA NIMICA NUSTIU,SUNT IN MOLDOVA.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SUNT CASATORITA DE 3 ANI ,SOTUL MEU ESTE CIPRIOT LEGAL CITI ANI TREBUIE SA ASTEPT SA VIE CETATENIA SI DACA SE FACE ACEASTA PROCEDURA SI LA COPII DACA SE FACE CETATENIE CA EI LOCUIESC CU MINE IN CIPRU SPUNETIMI VA ROG SUNT DIN MOLDOVA........

      Ștergere
    2. Cetatenia se da dupa 7 ani de stat in Cipru. Chiar daca esti casatorita. Copii facuti cu cipriotul ar trebui sa primeasca automat cetatenia. Da, trebuie sa dai niste examene. Mergi pana la Emigrari si intreaba acolo.

      Ștergere
  70. DACA ITI DAU CETATENIA CIPRULUI TREBUIE SA STII LIMBA GREACA LA PERFECTIE ORI CUM CA NU STIU DAI CEVA EGZAMENE SI CUM MERGE PROGEDURA ASTA ..

    RăspundețiȘtergere
  71. Buna ziua , as dori o informatie va rog, povestea mea e Mai lunga dar o sa scurtez cat pot. Sunt casatorita de 8 ani cu cipriot , el are dintr-o relatie anterioara alti copii, plateste pensie alimentara pt 1 minor, 200 E pe luna, el a platit Mai mult 250 e , din iulie dna nu I-a Mai dat chitanta el platind in continuare, acum I-a scos citatie la tribunal pt pensie alimentara pt perioada iulie ianuarie, ce putem face? Stim ca pt neplata pensiei poate face inchisoare dar precizez ca I s-a platit fara chitanta pt ca nu binevoia sa coboare , trimitea copilul. Conditiile in care au trait ceilalti copii au fost groaznice, dar de frica mamei au acceptat pana Ia majorat. Acum a ramas cea mica 15ani, pe care o foloseste impotriva tatalui. Cum putem sa rezolvam ace asta situatie? Daca I s-a platit Mai mult decat Trebuia poate fi acoperit pt lunile respective? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbiti cu un avocat! Nu stiu daca marturia copilului este valida in tribunalele din Cipru.
      Multa bafta!

      Ștergere
  72. buna stie cineva vreun doctorginecologla spitalu general limassol mai am un pic si trebuie sa nasc va rog daca cunoasteti sa i prezentati vamultumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu mai ai putin si trebuie sa nasti si inca nu te-a vazut un ginecolog? Femeie, suntem in secolul 21! Nu e rusine sa mergi la ginecolog! E o prostie sa NU te duci.

      Ștergere
  73. Buna.as avea o intrebare luna viitoare trebuie sa nasc .nu sunte casatorita cu acte.intrebarea mea este k atunci cind nasc trebuie sa aduc ceva hartiie la spital sau trece automat copilul pe numele tatalui..c unii zic c trebuie sa te duci sa juri k esti tatal.copilului altii.zik k.nu trebuie nimik k trece direct p numele lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai tatal copilului unde-i? Daca el semneaza pe hartia aia de la spital, nu trebuie sa faci nimic altceva. Daca el nu vrea sa semneze de buna voie (nu vrea sa recunoasca copilul) atunci trebuie sa-l dai in judecata. Daca nu stii cine e tatal copilului declari ca nu stii si se trece in certificat tata necunoscul. Simplu.
      Daca tatal recunoste copilul dar nu e in Cipru, cel mai bine e sa se urce in avion si sa vina sa semneze ca dupa aia e balamuc mare sa-l treci in acte.

      Ștergere
  74. Muktumesc pt raspuns azi am vazut.am nascut p 29 aprilie un baiat d 3880 si 53 cm.in sfarsit nea trimes la tribunalsa semnam o hartie dat euinca sunl in spital k copilul a avut icter.asa k maine pot sa plec d aici sa fac toate actele.apropo tatal copilulu ii cu mine doar c nu neam casatorit.multumesc pt raspuns :)

    RăspundețiȘtergere
  75. Va salut dan sunt,sunt in cy din 2007... am o intrebare:daca in 2013 am beneficiat de somaj din februarie pana in septembrie' in 2014 daca muncesc 6 luni pot beneficia de somaj ? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  76. va salut sunt in cy din 2007,in 2013 am beneficiat de somaj,din februarie pana in septembrie,daca in 2014 am 6luni lucrate cu social insurance,am dreptul la somaj ....va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  77. stie cineva cat e ajutorul pentru un singur copil nascut si cat e pentru g3m3ni? multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  78. Buna,as avea si eu o intrebare,lucrez de 6 ani cu toate actele in regula si sunt insarcinata in 7 luni ,inca mai lucrez,trebe sa imi bag actele la asigurari de pe acum,la 7 luni pentru cei 4 luni de concediu de maternitate? VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  79. Buna ziua.as avea o intrebare...sunt intr-o relatie cu un cipriot din care avem si o fetita.fetita are cetatenie cipriota si bineinteles ca tatal ei a recunoscut-o.din moment ce noi amandoi nu ne mai intelegem cum pot proceda pentru a-mi lua fata si sa ma intorc in romania.fetita are 8 luni.nu as vrea sa ajungem prin tribunale as vrea sa ne intelegem dar nu cred ca el va lasa totul asa.si dacaaas pleca in tara as putea schimba numele fetei? Mi-as dori sa nu mmaiavem niciun contact cu tatal fetei si nici macar numele.cum as putea face.va rog sa imi raspundeti.totusi am o teama insuflet pentruca nu vreau sa imi pierd fetita.si mai sunt si singura in cipru nu am pe nimeni sa ma sprijine.dati-mi un sfat sau spuneti-mi ce as putea face va rog din suflet.va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  80. Buna dimineata ma numesc Magdalena, Am doi copi
    nascuti aici in cipru,stiti daca se ia vreun ajutor social lunar precum ca,sunt nascuti aici?Uni spun ca de la 2 copi in sus alti ca de la 3.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  81. Buna dimineata ma numesc Magdalena si am 2 copi nascuti aici in cipru stiti cumva daca pot beneficia de ajutor social lunar pentru ca sunt nascuti aici?

    RăspundețiȘtergere
  82. buna ziua ma numesc Magdalena si am 2 copi nascuti aici as vrea sa va intreb daca beneficiez de ajutor social lunar?Am inteles ca pot sa i-au dar uni spun ca de la 2 copi in sus alti de la 3 copi in sus!
    va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  83. buna ziua
    Eu sunt in Cipru din 2008 am inceput sa lucrez cu acte din octombrie 2008 pana in martie 2009 apoi am schimbat serviciul si nu mi-au mai platit asigurari, din iunie 2013 lucrez iar cu acte dar imi plateste asigurari la salariu part time de 340 euro. eu voi naste in martie 2015 vreau sa stiu daca pot beneficia de concediu maternitate, Birth Grant sau ajutor social avand venituri mici. Sotul meu a lucrat cu acte 2011 pana in 2012 dar pentru ca lucreaza in constructii a schimbat locul de munca ni nu i s-au platit asigurari

    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  84. buna ziua
    Eu sunt in Cipru din 2008 am inceput sa lucrez cu acte din octombrie 2008 pana in martie 2009 apoi am schimbat serviciul si nu mi-au mai platit asigurari, din iunie 2013 lucrez iar cu acte dar imi plateste asigurari la salariu part time de 340 euro. eu voi naste in martie 2015 vreau sa stiu daca pot beneficia de concediu maternitate, Birth Grant sau ajutor social avand venituri mici. Sotul meu a lucrat cu acte 2011 pana in 2012 dar pentru ca lucreaza in constructii a schimbat locul de munca ni nu i s-au platit asigurari

    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  85. Buna ziua !!! Puteti sa mi spuneti va rog, daca eu lucrez la o companie de 3 ani part time, am ramas insarcinata acum 2 luni si am totul platit la zi de ce beneficiez?

    RăspundețiȘtergere
  86. Buna seara! Pe 20.12.2013 am nascut o fetit in limasol cu probleme de sanatate care a necesitat 9 operatii. Copilu a stat in spital 7 luni in nicosia. Nu este vindecata complet are nevoie de alimentatie speciala , medicamente. Eu nu pot merge la munca trebuie sa am grija de ea , iar sotul meu munceste pe un salariu de 600 euro. Am tot incercat sa facem ajutor social dar noi nu avem 5 ani in cipru. Nu n e descurcam sa i cumparam copilului cele necesare. Nu stim ce sa facem si unde sa mai intrebam . Daca plecam in Romania fetita v a avea de suferit. Ce trebuie sa facem ?

    RăspundețiȘtergere
  87. Buna ziua! Sotia mea trebuie sa nasca luna aceasta si inca nu suntem lamuriti cu aces 'birth grant' mai exact ce suma se acorda ,in functie de ce si daca are vreo legatura cu alocatia copilului sau concediul de maternitate...va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  88. Buna ziua.Ma numesc Simona.
    Am o nedumerire si poate ma puteti ajuta.
    Am depus actele pentru alocatia monoparentala in 2013 impreuna cu cererea alocatiei obisnuite.Mi-au trimis o gramada de scrisori prin care au cerut fel si fel de acte,le-am adunat pe rand si le-am depus,apoi mi se spune ca trebuie sa reinoiesc dosarul si ca oricum cel dinainte nu era complet.Mi-au cerut acte prin care sa dovedesc starea financiara din Ro,le-am facut,timp si bani o gramada pt tradus,apoi mi-au spus ca nu trebuiau dar ca oricum le lasam la dosar si...aici este partea interesanta,mi-au cerut sa dovedesc ca nu sunt si nu am fost casatorita in conditiile in care in certificatul de nastere al copilului este trasa o linie in dreptul tatalui.Ce relevanta are daca am fost sau nu casatorita atata timp cat vorbim de monoparental in cazul meu? Si daca intradevar este atat de importanta acea hartie,ma pot adresa ambasadei pentru ea? Iar 3,dosarul din 2013 se anuleaza?
    Va multumesc pentru rabdare si raspuns.
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  89. Buna ziua Adriana sunt si sunt insarcinata in 6 luni acum sunt in concediu medical pana pe 22 noe dar am muncit pana acum cand pot sa depun actele ptr prenatal va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  90. BUNA ZIUA. MA NUMESC ADRIANA.AM O INREBARE;COPII MEI MAI BENEFICIAZA DE ALOCATII IN CONTINUARE PINA LA 18 ANI?NOI ACUM 6 ANI NE-AM REPATRIAT IN ROMANIA DUPA 2ANI DE SEDERE CONTINUA IN CIPRU. SOTUL MEU ESTE DE ORIGINE IORDANIANA CU CETATENIE CIPRIOTA DOBINDITA DUPA MAMA LUI FIIND GRECOAICA-CIPRIOTA. DOAR COPILUL CEL MIC ARE CERTIFICAT NASTERE CIPRIOT FIIND NASCUT DUPA CE SOTUL MEU A OBTINUT CETATENIA CIPRIOTA,IAR EU SI COPILUL CEL MARE AVEM DOAR CETATENIE ROMANA. MENTIONEZ CA AMBII COPII AU LUAT ALOCATII CEL MARE MERGIND LA SCOALA ACOLO.ASTEPT UN RASPUNS.VA MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
  91. Buna ziua ma numesc Alex si as dori sa aflu informatii referitoare la legislatia in vigoare referitoare la nasterea in Cipru.
    Lucrez cu contract sezonier incepand din 2007 dar sotia mea nu a fost angajata pana acum in Cipru urmeaza sa nasca in Septembrie anul curent.
    Intrebarea mea este : este oare posibil ca sotia mea sa beneficieze de drepturile asigurarilor sociale platite de mine pana acum sau va trebui sa platim totul (analize ,investigatii medicale,nasterea in Spitalul de stat )din moment ce ea nu este asigurata in Cipru ?
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  92. buna ziua sunt Georgiana sunt in cipru de 7 ani am nascut in februarie anul acesta am luat bani de la kentro mitrhotitas dar nu am luat inca banii pe prenatal stiti cand o sa primesc aproximativ?si ca sa am cetatenie cipriota unde trebuie sa ma interesesz si ce acte am nevoie?vreau sa va spun sotul e din siria dar poate sa ia si el cetatenia ciprioata si fetita mea?astept raspuns va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna ziua varog sa ma ajutati am lucrtt in 2015 si mi sa terminat contractul anul acesta am ramas insarcinata si nu ma angajaza nimeni am fost la somaj sa depun actele si mi sa spus ca nu beneficiez nimic ca nu am lucrat in 2014 si le-am raspuns a am lucrat i irlanda si am adus dovezi si tot nu primesc nimic sunt disperata nu am nci foaia galbena

      Ștergere
    2. varog ajutatima

      Ștergere
  93. Buna ziua,in cazul in care gravida e lucrator part-time,dar neputand continua munca din luna a 3 din motive de sanatate(atat din partea ei cat si a copilului)e in pericol de a fi concediata? mentionez ca momentan e in concediu medical,si ca are 6 luni de cand e angajata la firma ,,, Multumiri

    RăspundețiȘtergere
  94. Buna ziua,am si eu o intrebare daca se poate...anul acest pe data de 7/7/17 am nascut un baietel aici in cipru,am bagat actele pentru prenata..dar inca nu mi.au intrat banii in cont,tin sa mentionez k nu imi mai aduc aminte data exacta cand am bagat actele...intrebarea mea este....in cat timp intra bani in cont si cat ar trebuii sa iau la salariu meu de 600 de euro???

    RăspundețiȘtergere
  95. Bună seara am și eu o întrebare dacă nu muncesc nu sunt asigurata în cipru și trebuie sa nasc și nu am bani ce pot sa fac sa nasc sa nu mai plătesc la spital va rog sa ami rasp ???

    RăspundețiȘtergere
  96. Buna ziua am o intrebare ma numesc lili sint venita in cipru din 2007 am o problema cu fetita am depus actele de alocatie timp de 11 ani de cind sint aici nu am primit nimic decit pe 2 ani va rog spunetim unde sa depun o cerere pentru dreptul copiilului am tot depus acte cereri si niciun raspuns miau spus sa astept daca aveti vrun numar de telefon cv va multumesc

    RăspundețiȘtergere