27 mar. 2010

Despre inchirierea de locuinte in Cipru

Pentru ca pe Forumul Romanilor in Cipru tot mai multe persoane aflate inca in Romania sau in alte tari intreaba despre inchirierea de locuinte, tarife si practici, o sa detaliez putin acest subiect.
Clasificarea locuintelor. 
In Cipru, locuintele se clasifica/inchiriaza in functie de numarul de dormitoare. Pe langa apartamente, mai exista asa numitele studio-uri. Acestea sunt echivalentul garsonierelor din Romania, adica o camera care reprezinta totul. In general nu prea o sa dati peste studio-uri cu baie comuna sau fara un minim de bucatarie. 
Preturi
Studio-urile si apartamentele cu un dormitor (echivalentul apartamentelor cu doua camere in Romania) sunt in general preferate de emigranti pentru ca chiria este modica, de multe ori living-ul este transformat in dormitor, iar marea majoritate sunt localizate in orase, aproape de centru. Preturile pentru un astfel de apartament pornesc (in Limasol) de la 350 si urca pana la 600 de euro pe luna, in functie de locatie si de utilarea de care beneficiaza. 
Apartamentele cu 2-3 dormitoare se inchiriaza cu sume intre 450 si 800 euro pe luna evident in functie de locatie si utilari.
Casele cu 2-3 dormitoare se inchiriaza cu minim 450 de euro in zone marginase ale orasului (la mai mult de 10 km de centru). Un prex maxim pentru case nu exista pentru ca daca acestea sunt cu locatie centrala si sunt si mobilate, pretul trece peste 1000 de euro! Daca doriti o casa mai ieftina, puteti incerca sa inchiriati in satele aflate la peste 25 de km de oras si cu putin noroc o sa gasiti casa cu 2 dormitaore la 350-400 de euro. Avantajul este ca e putin mai racoare si zona e ami linistita. Daca totusi preferati o casa si nu vreti sa cheltuiti prea mult pe inchirierea ei, mai exista posibilitatea de a inchiria case cu curte comuna (doua case in aceeasi curte, lipite una de cealalta sau casa cu 2 nivele dar care au intrari separate).Preturile sunt pentru locuinte nemobilate.
Proprietarii vor cere mai mult daca locatia casei/apartamentului este ultra centrala, sau daca este foarte aproape de mare. Deasemenea utilarea casei/apartamentului cu Aer conditionat mareste pretul de inchiriere. Nu va asteptati sa negociati prea mult si sa obtineti o chirie mult mai mica decat vi s-a cerut initial. 
Conditii de inchiriere
Marea majoritate a proprietarilor solicita constituirea unui depozit egal cu valaorea chiriei pe o luna. Deasemenea plata chiriei se face la inceputul lunii. Asadar cand o sa inchiriati un apartament/o casa o sa trebuiasca sa aveti banii de doua chirii, una ca depozit, cealalata pentru chiria lunii in curs. 
Marea majoritate a caselor si a apartamentelor sunt nemobilate. Totusi bucatariile sunt echipate cu dulapuri, blat cu plita/aragaz si cuptor incorporate, dormitaorele au dulapuri incastrate in pereti, iar cu putin noroc o sa gasiti si un frigider sau chiar si masina de spalat. Mai trebuie sa luati in calcul ca in Cipru inca nu exista o retea de alimentare cu gaze naturale asa ca o sa va trebuiasca cel putin o butelie (doua daca nu vreti sa ramaneti cu mancarea facuta pe jumatate).
In cazul in care nu cunoasteti pe nimeni in zona si va este greu sa gasiti ceva de inchiriat, puteti apela la agentiile imobiliare. Aceste taxeaza proprietarii locuintei si nu chiriasii. Avand in vedere ca agentiile au comisionul egal cu chiria pe o luna, o sa incere sa va inchirieze apartamentul la un pret peste cel al pietei, iar proprietarul o sa va oblige sa platiti voi comisionul agentiei in cazul in care decideti sa stati in apartament mai putin de 12 luni.
la plecarea din locuinta chiria pentru ultima luna este acoperita de depozitul pe care l-ati constituit initial.
Utilitati
Toate locuintele sunt racordate la sistemul de energie, apa, apa potabila, canalizare si au instalat fir telefonic, chiar daca nu este conectat la retea. Unii proprietari (in special cei care doresc sa faceti contract cu ei) va vor solicita sa fiti trecuti voi ca beneficiar in raportul cu furnizorul de utilitati pentru a nu avea el batai de cap in cazul in care decideti sa nu platiti facturile.

8 comentarii:

  1. buna!sunt prieten cu o familie de romani din Cipru care cauta un studio in Limasol;concret,unde se pot interesa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai rapid, daca se grabesc, e sa apeleze la agentiile imobiliare. Comisionul il plateste proprietarul casei, nu cel care inchiriaza. Daca sunt prin Limassol, sa ia zona in care doresc sa se mute la pas si sa o colinde poate vad anunturi agatate de balcon.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu m-am gandit ca dupa ce ajung acolo si pana imi gasesc o chirie stabila sa merg la ceea ce se numeste "hotel-appartments" cam cat e chiria acolo?e cu mult mai mare decat la o inchiriere pe termen lung?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, e mult mai mare. Cel mai bine e sa iti gasesti pe cineva care sa te gazduiasca o vreme. Sunt destui pe care ii poti gasi pe Forumul romanilor in Cipru. Pui anunt si poate ai bafta.

    RăspundețiȘtergere
  5. as vrea si eu o adresa de mail...nu prea ma descurc cu blogul..as vrea sa aflu mai multe detalii despre cipru si despre viata acolo..ma poate ajuta cineva??va rog mult multumesc...adresa mea de mess marina_marina_interzis

    RăspundețiȘtergere
  6. daca vrei sa afli mai multe, intra pe forumul comunitatii romanilor din Cipru. Adresa este: http://www.cyprusalien.com/forum
    Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, vreau sa ajung in cipru cam intr-o saptamana. Aveti idee daca chiriile au mai scazut la pret, din cauza crizei? Sau aceeasi situatie, cea mai ieftina e 450 euro?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. Probabil ca ai ajuns deja in Cipru si ai constatat ca nu prea au scazut... inca!

    RăspundețiȘtergere