10 apr. 2010

Despre calitatea de asigurat social




Conform Departamentului de Asigurari sociale, definitia unui asigurat social este urmatoarea: Orice persoana angajata in Cipru este asigurata social in mod obligatoriu. Persoanele asigurate se impart in doua mari categorii: angajati (in sectorul privat, public, in societati cu capital mixt, ucenici) sau lucratori independenti (self-employed).
Pe langa persoanele asigurarea obligatorie, mai exista posibilitatea unei asigurarii voluntare. Aceasta inseamna ca o persoana care a fost asngajata si a avut platite asigurarile sociale pentru minim un an, poate sa continue plata acestora in mod voluntar.


Contributia la asigurarile sociale este determinata ca procent din castigul lunar. Aceasta contributie se imparte intre Angajat, Angajator si Statul cipriot. Pentru o persoana angajata, rata de contributie este de 17.9% din salariul brut, nu mai mult de limita maxima stabilita la nivel national, impartita astfel: 6.8% angajatul, 6.8% angajatorul si 4.3% Statul. Angajatorul plateste cele 13,6 procente la Fondul de Asigurari Sociale (Social Insurance Fund). El are dreptul sa retina cei 6,8% ca si contributie a angajatului din salariul acestuia in ziua platii. Daca angajatorul a omis sa deduca aceasta suma in ziua platii, el nu mai are dreptul sa o deduca retroactiv! Daca un angajat castiga anual un salariu mai mare decat limita maxima stabilita, acele venituri ce depasesc aceasta suma nu se supun regulii de asigurare sociala.
Contributia persoanelor declarate lucratori independenti este de 16.9%, platibila in proportie de 12.6% de catre aceasta si 4.3% de catre Stat. Pentru aceasta categorie de asigurati, Statul a stabilit limite minime si maxime de venituri lunare. Daca totusi o persoana dina ceasta categorie are un venit anual mai mic decat limita minima, ea poate contribui la sistemul de asigurari sociale raportat la valoarea reala a veniturilor.
O persoana care este si angajata dar si lucrator independent, este obligata sa plateasca ambele asigurari. Daca totusi are doua sau mai multe venituri ca angajat independent, va plati doar contributia la venitul cel mai mare.
Contributia voluntara este in cuantum de 14.8% din care 11% platibili de catre contribuabilul voluntar si 3.8% de catre Stat. Contribuabilul voluntar poate alege nivelul la care doreste sa contribuie, dar acesta nu trebuie sa fie mai mare decat valoarea veniturilor din ultimul an sau mai mare decat media ultimilor 3 ani.
Obligativitatea platii contributiilor la asigurarile sociale inceteaza cand asiguratul implineste varsta de pensionare (65 de ani).
O persoana asigurata social poate beneficia de: Prima de Casatorie (Marriage Grant), Prima pentru Nastere (Maternity Grant), Ajutor de Inmormantare (Funeral Grant), Concediu de Maternitate (Maternity Allowance), Concediu Medical (Sickness Benefit), Somaj (Unemployment Benefit), Alocatie pentru Persoanele Disparute (Missing person's Allowance), Pensie de Invaliditate (Invalidity Pension), Pensie viagera (Old age Pension), Pensie de Vaduv/vaduva (Widow's Pension), Alocatie pentru Orfani (Orphan's Benefit). Deasemenea persoana asigurata este protejata in cazul unor accidente la locul de munca sau in cazul bolilor profesionale prin Alocatie de boala (Injury Benefit), Alocatie de Handicap (Disablement Benefit) si Alocatie de Inmormantare (Death Benefit).
Pentru toate solicitarile de ajutor social exista termene limita pana la care cererile pot fi depuse. Aceste termene depin de tipul ajutorului solicitat. Toate cecurile reprezentant ajutoare sociale pot fi incasate intr-un interval de maxim 6 luni de la data emiterii.
Veniturile si pensiile de asigurari sociale sunt revizuite anual in raport cu rata inflatiei si cu indicele preturilor.

3 comentarii:

  1. Eu inca imi astept banii pe concediul de maternitate,concediu care a inceput pe 1 octombrie si ia sfarsit pe 30 ianuarie!Daca am sunat sa vad ce se intampla,am primit asigurari ca o sa-mi primesc banii in 10 zile.Dupa scrisoarea pe care am primit-o azi,dupa 7 zile,nu mai sunt asa sigura.Scrisoare care imi confirma ca cererea mi-a fost aprobata,lucru pe care l-am inteles de prima oara cand am fost anuntata,tot printro scrisoare,acum doua luni.
    Dar banii? Unde-s banii,mon cher?!?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sotia a primit primul CEC in acelasi timp cu scrisoarea de aprobare. Dn pacate al doilea intarzie si la noi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce se intampla cu asigurarile private?

    RăspundețiȘtergere