12 ian. 2012

Despre disponibilizare si somaj

Situatia economica din Cipru produce multi someri si toata lumea vorbeste despre somaj. Cum trebuie procedat pentru a obtine somaj? Iata pasii:

Prima si prima data angajatorul trebuie sa va instiinteze inainte de a va concedia, acordandu-va perioada de preaviz legala. La terminarea perioadei de preaviz, angajatorul trebuie sa va dea o scrisoare de concediere in care sa stipuleze perioada lucrata (data de incepere si terminare a contractului), motivul terminarii contractului (restrangerea activitatii) si salariul brut.
A doua etapa este inregistrarea la oficiul fortelor de munca. Acolo trebuie sa specificati calificarea pe care o aveti si sa probati aceasta calificare cu diplome/certificate. Angajatii de acolo vor incerca sa va gaseasca un job. Aici exista doua posibilitati. Fie or sa va trimita la interviuri potrivite calificarii dvs, fie or sa va dea o foaie cum ca sunteti inregistrat ca somer.
Urmatorul pas de urmat este inregistrarea la Asigurarile Sociale. Cu hartia de la Fortele de munca va prezentati la Asigurarile Sociale si veti fi inregistrati. Cuantumul somajului este de 60% din salariul mediu brut realizat in ultimele 12 luni. Se mai adauga cateva procente pentru cei care sunt casatoriti si alte cateva procente pentru cei care au copii. Aici va trebui sa prezentati si un certificat de la banca unde aveti cont pentru ca de la 1 Ianuarie 2012 somajul se va vira DOAR IN CONT.
Pentru cei care au lucrat mai mult de 2 ani la aceeasi companie si aceasta companie ii concediaza, statul cipriot ofera o compensare numita Redundancy Fund. Aceasta este in cuantum de 1 salariu pentru 2 ani de activitate la care se adauga cate o saptamana pentru fiecare an lucrat.

140 de comentarii:

  1. eu am lucrat la o firma timp de 8 luni pot face ceva?chiar daca nu mi-au platit toate taxele la stat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dany, mergi la patron si roaga-l sa-ti plateasca din urma tot. Daca nu, mergi la fortele de munca si depune o reclamatie. Daca ti se aproba si il gasesc vinovat pe patron, vei fi creditat cu cele 8 luni de cotizatie urmand ca cei de al Asigurari sa il urmareasca pe individ in instanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  3. Buna ziua, ma numesc Nicoleta.
    In urma citirii acestui articol, am fost la biroul fortelor de munca, pentru a-mi cere drepturile si mi s-a comunicat ca nu este adevarat nimic din cele de mai sus. Im puteti spune va rog sursa, de unde ati preluat stirea?
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nicoleta, te rog sa fii mai clara. Ce ti s-a spus ca nu e adevarat? Daca ai nevoie de info suplimentare, ma poti contacta pe email. Adresa mea este emigrantcy(at)gmail.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Cuantumul somajului este de 60% din salariul mediu brut realizat in ultimele 12 luni. Se mai adauga cateva procente pentru cei care sunt casatoriti si alte cateva procente pentru cei care au copii.
      Informatiile din citatul de mai sus, le-am verificat personal si nu sunt adevarate, iar cazul meu nu este singular. Stiu si alte persoane care mi-au confirmat acest lucru.

      Ștergere
  5. @Anonim: Informatiile de mai sus sunt prezentate bazandu-ma pe AFISELE DE LA ASIGURARILE SOCIALE! Asadar imi place sa cred ca sunt bine fondate. O sa merg saptamana viitoare sa scanez documentele de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara.Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cu banii pt somaj.Pe data de 14 februarie am pus a patra viza la somaj,dar pina acum nu am primit nici un ban.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca cel mai bine e sa intrebati la Asigurarile Sociale pentru ca pana acum ar fi trebuit sa primiti banii in cont. Atentie, din ceea ce scrie la Social Insurance in Limasol, de la 1 Ianuarie banii se vireaza DOAR in cont, nu se trimit cecuri.
      Daca ati dat un numar de cont la inscriere, verificati daca acesta este corect!
      In orice caz, pana cum ar fi trebuit sa primiti ceva bani!

      Ștergere
    2. eu am depus actele pe 23 dec 2012...si am inceput sa iau somaj de pe 4 martie 2013,,,am luat pe 2 luni...in iunie am luat iar pe 2 luni...iulie am luat o data,,,,august o data...acum in sept pe 4 treb sa merg iar////////////

      Ștergere
  7. Multumesc de raspuns,da am intrebat,a zis sa asteptam....da cat nu a zis. din 4romani care am ramas in somaj in aceeasi perioada doar la unu singur iau venit banii. am lasat nr de cont.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara. Lucrez de un an de zile in acelasi loc de munca. Pt ca am intrat in conflict cu baiatul (care si el lucreaza acolo) managerului de restaurant normal ca zilele mi se numara. A fost si dat un advertisment insa numai pentru mine,era de asteptat. Nu planuiesc sa semnez pt aberatiile enumerate acolo asa ca prelungirea conflictului va fii inevitabila,urmarea celui de al 2lea advertisment va fii sigura,apoi desigur concedierea. Fiind sigura de asta pt ca dupa 3 ani de munca in Cipru totul este vazut mai clar. Nu ma deranjeaza sa fiu concediata si restul atata timp cat am siguranta somajului. Intre timp am obtinut si diploma de calificare a muncii prestare in hotel. Practic ei vor concedia o persoana calificata,acum cand cel mai mult se cauta asta si conditiile de angajare sunt tot mai aspre. Vreau sa stiu ce sanse am la somaj. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai sanse la somaj daca ai lucrat ultimele 6 luni fara intrerupere. Cel mai bine e sa intrebi la Asigurarile sociale.

      Ștergere
    2. nu conteza 6 luni....daca in urma cu doi ani nu sa lucrat legal cu acte nu ai dreptul la somaj....adica legea aceasta este cam asa : ca sa iei somaj in 2013 trebuie sa fi lucrat in 2011 ...altfel nu ai dreptul la somaj....asta e legea cipriota...

      Ștergere
  9. buna am o intrebare lucrez de 4 ani jumate in cipru cu acte in regula in fiecare luna imi opreste la asigurari (kinonikes asfalisis) si vrea sa stiu in momentul in care nu mai lucrez si plec in romania de tot ce se intampla cu banii acestea acestea opriti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banii cu care ati contribuit la asigurari sunt plati pentru a beneficia de calitatea de asigurat, deci nu se pot inapoia, daca asta era de fapt intrebarea. La fel si cu cei dati la pensii.
      Inainte ca Romania sa intre in UE, se puteau recupera contributiile la pensii, acum nu. Puteti insa sa faceti o cerere de mutare a contributiei dvs in Romania, adica sa beneficiati de pensie in Ro si pentru aceasta perioada lucrata aici.

      Ștergere
  10. as mai avea o intrebare daca raman in cipru si nu lucrez, miam dat demisia din motive financiare pot beneficia de somaj pana cand gasesc alt loc de munca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, daca aveti destula vechime. Somajul se calculeaza incepand cu 6 saptamani de la momentul incheierii contractului.

      Ștergere
  11. as dori sa aflu daca am lucrat peste 3 ani consecutiv in cipru pot lua somajul de aici in romania,si 2 daca ma internez in rominia{fiind angajat in momentul de fata in cipru} pentru anumite probleme medicale mi-se plateste concediul medical aici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Somajul din Cipru se plateste in Romania, dar in loc de 6 luni veti lua somaj doar 3 luni.
      Despre concediul medical nu stiu, trebuie sa intrebati la asigurarile sociale.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Si cum iti iei somajul di cipru în ro ce tre sa faci ( completezi vrun formular "daca da care ")

      Ștergere
  12. lucrez de 4 ani cu acte legale si vreau sa plec in romania pot lua somajul in romania? am inteles ca in romania nu se procedeaza la fel ca in cipru ca trebuie sa semnezi o data sau de doua ori pe luna cum ar trebui sa procedez?

    RăspundețiȘtergere
  13. In primul rand cel mai bine in cazul tau este sa fii dat afara. Apoi depui cerere de somaj si de Redundancy Fund.
    Dupa ce depui cererea mergi la Asigurarile Sociale si spune-le ca vrei sa pleci inapoi in Romania. Duduile de acolo vor fi foarte bucuroase sa te indrume la ce si cum.

    RăspundețiȘtergere
  14. buna ziua!lucrez in cipru de 6 ani,cu intreruperi de 7 luni in tot acest timp!in decembrie 2011 am fost dat afara din compania respectiva,motivul fiind :terminarea contractului!in prezent nu muncesc!vreau sa plec in romania pentru totdeauna!!!am sanse sa-mi recuperez banii contribuiti de mine, catre statul cipriot....adica ( social insurance).?daca da,unde ma pot informa!va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. BANII PLATITI LA ASIGURARILE SOCIALE NU POT FI RECUPERATI. Puteti insa sa mutati fondurile de pensie din Cipru in Romania. Pentru aceasta mergeti la Asigurarile Sociale si acolo va trebui sa completati un formular. Pentru orice eventualitate, aveti grija sa nu pierdeti numarul de asigurare sociala pentru ca nu se stie cand va va trebui.

      Ștergere
  15. Buna ziua!
    Va rog sa ma ajutati cu o problema. In luna ianuarie am fost nevoita sa plec in Romania, pentru o problema personala destul de serioasaa. Patronul mi-a zis ca daca plec pentru o perioada de 2 saptamani imi pierd locul de munca. Incepand cu 2 februarie stau acasa, pana in prezent nemuncind pe motiv ca nu am gasit loc de munca. Am fost la asigurari si de acolo mi-au zis ca imi trebuie scrisoare de la fostul angajator cum ca nu mai lucrez si motivul pentru care am fost data afara. Mentionez ca am lucrat in acel loc doar 2 luni si jumatate, iar inainte 6 luni si a fost o continuitate, nefacand pauza intre joburi. Daca ma duc la asigurari din nou mai am vreo sansa sa beneficiez de somaj? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat sa scriu ca patronul nu vrea sa-mi dea acea scrisoare, pentru ca nu da de obicei. Toate fetele care au fost sa o ceara au fost refuzate.

      Ștergere
    2. Alina, legea asigurarilor sociale spune clar ca pentru a beneficia de somaj trebuie sa fi lucrat 26 de saptamani si inca 20 de saptamanai in anul anterior. Daca esti concediata intre 1 Ianuarie si 30 Iunie, anul anterior se considera a fi anul de dinaintea anului trecut. In cazul tau, 2010. Asadar daca ai lucrat si in 2010 beneficiezi de somaj, daca nu...
      Totusi la ultima intalnire intre romanii din Limasol si reprezentantii autoritatilor s-a mentionat ca legea asigurarilor sociale se schimba (sau s-a schimbat). Ia totusi hartia si mergi la asigurari si incearca-ti norocul.

      Ștergere
  16. buna ziua...
    am lucrat 3 ani la o firma consecutiv...nu mai lucrez acolo de 1 an si jumatate...mai pot depune sa-mi iau banii de la Redundancy Fund ???si daca da..imi trebuie o hartie de la ei precum m-a dat afara,sa o depun cu cea le la fortele de munca ?????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1 an si jumatate e cam mult, dar poti incerca. Iti trebuieste hartia cum ca ai fost concediat si un formulat pe care ti-l dau cei de la Asigurarile Sociale si care trebuie completat de firma unde ai lucrat.

      Ștergere
  17. ma numesc constantina...sunt in post natal nu pot sa ma duc la munca in august ca bebelusul are 4 luni este ff mic cand mi se termina maternitatea pot sa iau somaj.....sefa de la munca a zis s-mi dau demisia mai pot sa iau somaj va multumssc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bine este sa mergi la serviciu si sa te dea ei afara. Daca iti dai demisia vei putea lua somaj dupa o luna de la data la care ti-ai dat demisia. Daca demisionezi pe 1 August de ex, vei lua somaj incepand cu 30 August.

      Ștergere
  18. am lucrat doi ani jumatate consecutiv in cipru la aceeasi firma.fiirma a fost desfiintata iar noi am venit in tara.m-am intors in tara pe data de 24.01.2011. pot beneficia de somaj?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai pot beneficia de ceva ,cu banii cotizati ce se intamla

      Ștergere
    2. Cotizatiile se pierd. Daca nu ceri somaj in maxim 6 luni de la incheierea contractului de munca, se pierde acest drept.

      Ștergere
  19. ce mai pot face cu anii lucrati in cipru/

    RăspundețiȘtergere
  20. am lucrat in Cipru 2 ani consecutiv,si am fost dat in somaj.Am depus toate acctele necesare la asigurarile sociale din cipru.Am solicitat sa beneficiez de acest somaj in romania si mi sa spus ca se poate.Cand am ajuns la fortele de munca din romania persoana care se ocupa cu dosarele de somaj mia spus ca beneficiez de somajul acordat de statul roman(adica 250 ron).CE TREBUIE SA FAC SA BENEFICIEZ DE SOMAJUL CARE IL MERIT ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuia sa completati in Cipru un formular pe care sa il depuneti aici in Cipru si apoi sa va adresati Fortelor de munca din Romania. Oricum in Romania veti lua somaj doar 3 luni.

      Ștergere
    2. Scuzati-ma ca tot nu am inteles, in Romania somajul este platit de statul cipriot ori de statul roman daca domnul a lucrat in cipru si vrea sa ia somajul in Romania. Cine plateste pina la urma? Si de care somaj benificiem in Rominia?

      Ștergere
    3. Somajul din Romania ti-l plateste statul roman, in baza acordurilor de portare a contributiilor sociale intre statele UE, LA NIVELUL DIN ROMANIA! Sa nu cumva sa credeti ca va vin banii din Cipru in cont si o sa luati 5-6-800 de euro pe luna somaj!!!

      Ștergere
  21. salutari! am lucrat 4 ani la un garaj auto, si acum din lipsa de lucrari, m-au dat afara, am depus actele pentru somaj si acum astept, mi-au spus ca dupa 2,3 luni o sa primesc primii bani. eu daca dupa 2-3 luni dupa ce primesc primii bani in cipru, fac cerere pentru a transfera somajul in romania, pentru celelalte 3 luni, se poate? ce formular trebuie completat pentru transferul somajului, ca doamna de la asigurari sociale din larnaca , nu era prea sociabila sa imi dea informatii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine doreste sa ia somajul in Romania ia doar 3 luni somaj si acela la nivelul din ROmania! Sa nu crezi ca iei 600 de euro in tara somaj! Trebuie sa insisti la somaj. Daca aia nu te ajuta, intreaba cine e seful ei si intreaba-l pe el. Daca nu vorbesti bine greaca sau engleza, ia cu tine pe cineva care sa te ajuta cu traducerea.

      Ștergere
    2. EU am beneficiat de somaj in Romania Cu plata in Cipru, practic am depus declaratia U2 in Romania dar bani au sosit dupa 3luni de la inchiderea somajului adica 450 euro per luna

      Ștergere
  22. buna ziua, am lucrat un an de zile la o firma apoi pentru ca au aparut anumite problme cu managerul am decis sa lucrez part-time, cei de la resurse umane mi-au spus sa imi dau demisia si ca dupa aceea imi vor aduce contractul pentru part-time promitandu-mi ca ma vor plati pe ora cu aceiasi suma ca pentru full time.

    Mi-am depus demisia acum o luna iar acum am primit salariul dar nu cel discutat intial cand mi au spus sa-mi dau demisia, intre timp nu am primit noul contract pentru part-time.

    Imi pueti spune daca pot solicita somajul incepand cu data in care mi-am dat demisia tind cont ca nu am primit si nici nu am semnat contactul pentru part-time.

    Care sunt consecintele pentru mine pentru faptul ca am lucrat inca o luna dupa ce mi-am depus demisia fara nici un contract semnat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca nu ai contract, daca angajatorul iti plateste asigurarile, nu poti beneficia de somaj! Trebuie sa te asiguri ca angajatorul nu iti plateste asigurari si celelalte contributii. Dar ai grija ca acum se fac verificari la sange si daca te prind astia, ai incurcat-o!

      Ștergere
  23. buna ziua am lucrat in cypru 5 ani,si din iulie anul acesta sunt in somaj eu plec in romania si vin lunar la semnat,dar azi mau sunat cei de la somaj sa ma intrebe unde sunt,adica in rom sau in cyp DECE VOR SA STIE UNDE SUNT?????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca pe langa datele fixe cand esti chemat la semnat, s-au introdus convocarile telefonice. Adica te suna si trebuie sa te duci la birou sa vizezi cand iti zic ei la telefon! Daca nu te duci, pierzi somajul!

      Ștergere
  24. trebuie sa stau neaparat in cyp pe perioada somajului,este vreo lege noua,VREAU SI EU UN RASPUNS,VA ROG FRUMOS

    RăspundețiȘtergere
  25. Sotul meu a lucrat timp de 6 ani la o firma de legume fructe,patronul fiind de origine turca.Pe data de 11.12. 2012 au fost obligati mai multi angajati sa i-si dea demisia,in cazul acesta poate beneficia de somaj? Daca da cum trebue procedat.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, doar ca somajul ii va fi platit incepand cu o luna si jumatate de la data demisiei. Ceea ce e foarte important e ca sotul dvs a pierdut banii din Redundancy fund. Pentru cei 6 ani lucrati ar fi primit o compensatie de aprox 2 salrii brute.

      Ștergere
  26. buna, daca sunteti draguti, sa imi raspundeti si mie la o nelamurire!!!! am lucrat la o firma de unde mi-am dat demisia, apoi am lucrat la o alta firma, de unde m-au lasat acasa , ca nu mai aveau nevoie de personal. am anul lucrat pentru a loa somaj, dar vreau sa stiu daca perioada lucrata la prima firma de unde mi-am dat eu demisia o pot loa sau nu in calcul!!! multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e legat de romania, nu de cipru cum era in anuntul de mai sus, dar cine stie sa ma anunte si pe mine va rog

      Ștergere
    2. da, se ia in calcul vechimea in munca. Nu conteaza ca ati schimbat serviciul...

      Ștergere
    3. dar cat se ia ajutorul de somaj in Romania daca aici in cypru am luat salariu 1200 de euro acolo cat o sa iau????ca nu inteleg de ce tot spui ca sa nu ne asteptam la 600 sau 700 euro nu ni se da dupa cat am avut salariul aici ,dupa ce criterii se da somajul in Romania??????????

      Ștergere
    4. Somaj in Romania o sa iei vreo 200 sau chiar mai putin. Veniturile de aici nu se iau in calcul acolo. Bafta!

      Ștergere
  27. Buna ziua !Din luna septembrie am luat somaj pana pe 23 noiembrie cand firma unde am stat in perioada de proba 1 saptamana mi a facut un contract pe perioada determinata ,nereusind angajarea ! As dori sa stiu sa stiu ce pot face sa pot lua in continuare Somaj??? Va multumesc anticipat!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mergeti cu hartiile de disponibilizare de la cea de-a doua firma la Asigurarile Sociale.

      Ștergere
  28. Buna ziua !Din luna septembrie am luat somaj pana pe 23 noiembrie cand firma unde am stat in perioada de proba 1 saptamana mi a facut un contract pe perioada determinata ,nereusind angajarea ! As dori sa stiu sa stiu ce pot face sa pot lua in continuare Somaj??? Va multumesc anticipat!!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua! Am vazut ca la un moment dat ati precizat ca daca transferam somasul din Cipru in Romania vom beneficia de somaj doar timp de 3 luni. Imi puteti da si mie un raspuns la intrebarea "de ce" doar 3 luni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca asa e legea. Probabil ca este un mecanism de protectie sociala la nivel european.
      Trebuie sa mai stiti ca in cele 3 luni veti primi somaj la nivelul din Romania si NU LA NIVELUL DIN CIPRU! Sa nu va asteptati sa luati 4-5-6-800 de euro in Romania somaj pentru ca nu va fi asa.
      Multa bafta!

      Ștergere
  30. Buna! Am lucrat in Cypru din 2008 pana in 2011 fara intrerupere pana in luna ocombrie,din motive personale am fost nevoita sa plec in Romania cam 8 luni,in iunie 2012 am inceput munca in acelasi loc,dar am lucrat decat pana la data de 31 octombrie.Mi-am depus somajul am avut toate actele in regula,dar au trecut 4 luni si nu am primit nici un ban.Toate persoanele care au depus actele in aceasi perioada cu mine au primit banii.Exista posibilitatea sa nu beneficiez de somaj daca anul trecut nu am decat 5 luni de munca,avand in vedere ca am 4 ani continuu in anii precedenti? Cei de la somaj nu mi-au dat nici o explicatie.

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna.Am lucrat in Cypru aproape 10 ani!in martie 2011 am fost nevoit sa plec in romania din motive personale asa ca mi-am dat demisia!in luna noiembrie 2011 am revenit in Cypru la firma unde am lucrat si mi-au spus ca nu mai angajeaza ca este criza!am cautat de lucru timp de 5 luni dar nu am gasit nimic cu contract de munca.in luna mai 2012 mi-am facut actele pentru somaj si surpriza am fost timp de 6 luni la semnat si mi-au trimis bani de somaj pentru trei luni!!!cum este posibil asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  32. mentionez ca si sotia este in aceiasi situatie numai ca ea a primit somaj pentru o o luna si o saptamana.ma puteti lamuri ce sa fac?va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  33. Am o intrebare lucrey in italia doar seyoniera cu contract de munca (iarna si vara) dar intre seyoane am lucrat si in romania tot cu contract. Este posibil sa pierd somajul din italia ca am avut contract si in romani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da. Somajul este o protectie oferita angajatului pe perioada cat acesta nu are de lucru. Sa speram insa ca in cazul tau nu or sa afle ca ai lucrat in RO...

      Ștergere
  34. buna ziua...am venit acum o sapt in cipru cu o fata sa muncim intron club..ni sa spus doar pt consumatie..aici ne forteaza sa dansam pe masa sa ne rugam de client sa ne dea bautura,conditiile de dormit sunt jalince, ne-au oprit buletinele ca sa nu mai putem pleca si sa semnam un contract de munca pe 3 luni. Daca noi semnam contractul ca sa ne dea buletinul...putem pleca din cipru spre bucuresti sau avem interdictie sa parasim tara? va multumesc din suflet..suntem intro situatie critica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti pleca in Romania si fara buletin! Mergeti la Ambasada din Nicosia cu orice alt document si vi se va elibera o foaie de drum cu care puteti parasi Cipru. Mai exista si varianta sa sunati la Politie.
      NU EXISTA INTERDICTIA DE A PARASI CIPRU, indiferent daca semnati sau nu contractul. Aveti grija sa nu cumva sa fie trecute in contract sume primite in avans!

      Ștergere
  35. salut sant aici in cipru din 2004 si acuma pe data de 11/2/2013 ma dat afara din motiv ca numai este munca ce trebuie sa fac, nu mi-a dat nici un preaviz ce pasi trebuie sa urmez va rog cu respect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prima data trebuie sa te inregistrezi la Fortele de Munca. Te duci acolo cu decizia de concediere si aia or sa te inregistreze. Dureaza 10 minute.
      Apoi mergi la Asigurarile Sociale si spui ce si cum. De acolo o sa ti se dea un formular pe care il prezinti patronului ca sa ti-l completeze. Cu hartia aia si cu decizia de concediere te duci la asigurarile sociale si le depui. Dupa vreo 6 luni in care mergi la semnat o sa inceapa sa-ti vina banii.
      Succes

      Ștergere
  36. si plus am vb cu patronu si mi-a zis ca imi da hartia care sa depun la fortele de munca dar sa muncesc inca 8 saptamani la el.Mie frica de vreo belea in caz de ma prinde cei de la asigurai ce se poate intampla.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca te-a dat afara e OBLIGAT sa-ti dea o hartie in care sa-ti spuna de ce te-a concediat. Daca muncesti in perioada somajului si esti prins, pierzi dreptul la somaj si ti se deschide proces la tribunal. De acolo incolo, Dumnezeu cu mila...

      Ștergere
    2. Cand ai vechime la acelasi loc de munca si esti dat(a) afara trebuie sa lucrezi 8 saptamani in perioada de preaviz data de patron caci asa este legal. Patronul nu te poate da afara pe loc dar poate sa-ti dea notificare sau preaviz cum se numeste, pe loc cu cateva saptamani inainte de a termina definitiv munca la el/ea, in functie de vechimea acumulata la firma sa de catre tine.

      Ștergere
  37. salut!Ma numesc AUREL si am 51 de ani si am lucrat la o companie aproape 3 ani si la inceput de noiembrie 2012 am fost instiintat ca pe data de 23 ale lunii voi inceta activitatea.Pe 23 am primit scrisoare de incetare a activitatii si am mers in aceasi zi la somaj unde dupa citirea si analiza scrisorii operatorul de acolo a spus sa vin pe data de 6 decembrie deoarece am mai mult de 2 ani lucrati si guvernul acorda acest ragaz de 2 saptamani de la incetarea activitatii si pana la inscrierea in evidenta persoanelor fara munca.Pe data de 6 decembrie am fost luat in evidenta si de atunci merg regulat la semnaturi(de doua ori pe luna).In data de 23 noiembrie am depus cererea pentru Redundancy Fund si pe data de 6 martie implinesc 3 luni de cand sunt in evideta lor si nu am primit nimica nici de la asigurari si nici somajul.Este gresit undeva?(adresa mea de mail aurelgal@ymail.com) astept raspuns,multumesc anticipat





















    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Aurel. Nu, nu gresesti nicaieri. Banii de la redundancy fund o sa ii primesti cam la 18 luni dupa ce ai depus actele. Adica la un an si jumatate. Chiar daca te angajezi in alta parte sau pleci din Cipru, banii aia or sa iti intre in cont.
      Somajul se plateste cu intarziere. Acum am inteles ca s-au decalat platile cu 6 luni. Asadat o sa primesti primii bani cam la inceputul lui Mai.
      Poti suna in Nicosia si sa intrebi cand iti vireaza banii. Pe baza numarului de asigurari sociale o sa iti deschida dosarul si o sa iti zica prin telefon. Dureaza 2 minute. Numarul il gasesti pe blog intr-o postare mai veche.
      Succes!

      Ștergere
    2. Poti te rog repeta postarea cu nr de telefon din nicosia? Multumesc

      Ștergere
  38. Buna! Am lucrat un an si jumatate la o firma cu acte, legal. Acum o saptamana m-a dat afara, si mi-au dat foaia pentru somaj pe care nu am apucat inca sa o depun. Ma intereseaza cum se procedeaza in cazul in care as vrea sa plec acasa si sa-mi primesc somajul in Romania. Ce formulare trebuiesc completate dupa ce depui formularul U1? Si ce trebuie facut in Romania pentru a intra in posesia banilor? va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mergi la Biroul de Asigurari Sociale si intreaba aceste lucruri si ei te vor lamuri.
      Succes!

      Ștergere
  39. Salutare. Am lucrat aproape 2 ani in cipru cu asigurari sociale platite. La ultimul loc de munca muncesc de 1 an si ceva...numai ca de la inceputul lui martie m-au dat part time (o zi pe saptamana) nelamurindu-ma pe ce perioada si nesemnand nimic.A mai trecut ceva timp...mi-au dat 5 zile de concediu..le-am terminat si de atunci a trecut mai mult de o saptamana de cand nu m-au mai chemat la munca. Mai sunt si alte fete in situatia aceasta incerta.Ce as putea face in situatia aceasta avand in vedere ca nici afara nu ma dau...iar daca imi dau demisia am inteles ca nu prea ar vrea sa semneze hartia aceea pt a putea lua somaj? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu te sfatuiesc sa te duci sa vorbesti cu managerul si el o sa-ti explice ce are de gand. Asta e cel mai simplu.
      Succes!

      Ștergere
  40. buna ziua sant nou pe blogu asta si am citit cateva intrebari si raspunsuri . am lucrat 5 ani in constructii si din motivele care se petrec in cipru am fost diponilibizati intrebarea mea este ;Redundancy Fund;asta este PLEONAZO LA asta va referiti ? cateva detali unde trebuie sa depun actele sa mil pot lua . si a doua intrebare ar fi AM DE LUAT NISTE BANI DE LA DAMIO PROMIAS SI cei de acolo imi zice sa ma duc in tara sa trimit o hartie ca am stat 6 luni in tara si dupa acea imi trimit in cont bani este legal sa imi ceara sa ma duc in tara si sa stau 6 luni sa trimit dovada ca am stat 6 luni dupa acea sa imi dea banii as dori niste raspunsuri daca aveti cu stima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Redundancy Fund se incaseaza doar daca ai lucrat minim 2 ani fara intrerupere la aceeasi companie. Am mai zis care e procedura, asa ca citeste mai sus putin. Cat despre "DAMIO PROMIAS", nu inteleg la ce te referi. Daca e cumva fondul de pensii, banii aia nu-i vezi in mana ci e de fapt vechime pe care ti-o transfera in Romania.

      Ștergere
    2. tamio pronias.......se plateste in momentul cind iti face lichidarea complecta patronul,,, adica ultima plata de la patron trebuie sa includa si tamio pronias,,,,somajul este separat la fel si Banii de la redundancy.......

      Ștergere
  41. Salut,
    In primul rand salut efortul tau de a ajuta semenii si asta conteaza mult pt cei nevoiasi. O sa fiu la obiect.
    Am auzit ca s-a extins de la 6 la 9 luni perioada de ajutor de somaj, este adevarat?
    Redundancy fund se obtine numai daca NU pleci in tara de origine. Este adevarat?
    Unii spun ca somajul vine dupa 3 luni tu spui ca dupa 6 luni, care sunt ultimile stiri corecte pe tema asta?

    O zi minunanta si felicitari pentru blogul tau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Somajul a ramas tot 6 luni. Schimbarea e ca atunci cand angajatorul vrea sa te disponibilizeze, trebuie sa-ti dea preaviz de 2 luni, sau sa iti plateasca salariul pe 2 luni.
      Daca vizezi cele 6-7 luni cat e necesar pentru somaj si apoipleci in Romania, vei primi sigur Redundancy Fund. Daca dupa concediere depui actele ca sa iei somajul in Romania, e posibil sa pierzi Redundancy Fund, dar aici nu sunt sigur. Cel mai bine intrebi la Asigurari.
      Somajul acum am inteles ca vine cam la 3 luni, dar mai sunt si cazuri in care plima plata se face la 6 luni... mai rare ce-i drept...

      Ștergere
  42. Salut! Am lucrat timp de un an si 4 luni intr-un restaurant cu acte in regula,inca mai lucrez aici. Dar vreau sa demisionez si sa lec inapoi in Romania. Daca demisionez mai pot obtine somaj cat timp sunt plecata in Romania? Cum pot beneficia de acesta?

    RăspundețiȘtergere
  43. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  44. Salut!! am muncit timp de doi ani la o firma cu acte in regula,am fost dat afara din anumite motive.(neinteresante)intre timp am mai muncit 8 luni in alte parti banuiesc fara asigurarea platita catre stat.bun..intrebarea mea este: Am dreptul la somaj? pot sa imi depun dosarul pt somaj daca e de la compania unde am muncit 2 ani? adik pe baza acelor doi ani as putea beneficia de acesta sau nici o sansa!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU! Somajul trebuia solicitat in termen de 6 luni de la incheierea contractului de munca. Daca vrei sa soliciti somaj, vorbeste cu cel la care ai lucrat ultimele 8 luni sa-ti plateasca asigurarile si atunci vei beneficia de somaj.
      Succes!

      Ștergere
  45. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  46. buna ziua, am si eu o nelamurire daca ar putea sa ma ajute cineva? muncesc in cipru de 5 ani, am fost disponibilizat si m-am hotarat sa parasesc definitiv ciprul. Am fost la fortele de munca si mi-au dat formularul U1 care ma ajuta sa imi transfer anii de munca in Romania, intre timp mi-am bagat actele de somaj.am fost cu formularul U1 si mi-au spus sa notez adresa din Romania unde vreau sa il trimita, pana aici totul e ok dar cand au auzit ca sunt in somaj si le-am cerut formularul U2 pt transferarea somajului in Romania mi-au spus sa le aduc biletele de avion pt a vedea data exacta cand voi pleca in ROMANIA. STIEE CINEVA DE CE AU NEVOIE DE BILETELE DE AVION, DE CE II INTERESEAZA ASTA????????? SI IN CAT TIMP O SA FIE FORMULARUL U1 TRIMIS IN ROMANIA?????????????/VA MULTUMESC ANTICIPAT

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E simplu, pentru ca in Romania vei primi somaj doar 3 luni incepand cu data sosirii. Tocmai de aceea ii intereseaza cand pleci.
      In plus, daca e cazul, pana pleci din Cipru te vor mai chema sa semnezi.

      Ștergere
  47. de la cat timp de la incetarea contractului de munca beneficiezi de somaj?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am luat somaj dupa 3 luni de la incetarea serviciului. Asta era in 2010.

      Ștergere
  48. si in cazul in care mi am dat demisia ptr fapul ca eram jignit tot timpul beneficiez de somaj...mentionez faptul ca am lucrat 6 ani.multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut o colega care a luat pe o perioada de 4 luni. Am inteles ca-ti scad in jur de 1,5 luni (o luna jumate din cele 6 luni). Cele 6 luni de somaj inseamna de fapt ~= 153 zile lucratoare, care adunate cu sambete si duminici duc pe la 6 luni). Adica iti platesc 153 zile de somaj.

      Ștergere
  49. Buna! Ma numesc Elena si lucrez de 3 ani si jumatate pentru aceeasi companie. Din motive personale trebuie sa parasesc Ciprul asa ca pe 31.10.13 este ultima zi de munca. Am doua intrebari:
    1 - pot beneficia de pensie si Redundancy Fund?
    2 - pot transfera somajul intr-un alt stat al UE in afara de Romania? Irelanda?
    Si ce ar trebui sa mai stiu inainte de a parasi Ciprul
    Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru s luni puteti transfera somajul in orice tara din UE, solicitand de la oficiul pentru somaj din cipru formularul U2, dar asta dupa ce v-ati inregistrat pentru somaj in cipru si au trecut minim 4 saptamani

      Ștergere
    2. scuze pentru 3 luni puteti transfera somajul

      Ștergere
    3. 1 - NU
      2 - DA, pentru o perioada de 3 luni. Somajul se va plati la valoarea din tara respectiva.
      Succes.

      Ștergere
    4. somajul se poate incasa in Romania ( sau orice alta tara din UE) la valoarea din cipru, pentru 3 luni cu ajutorul formularului U2

      Ștergere
  50. buna ziua,pe mine m-au concediat in luna iunie de la firma la care am lucrat 3 ani,am depus actele pt somaj si acum merg in fiecare luna sa semnez.ceea ce nu stiam pana acum este de acest Redundancy Fund,pentru a primi acesti bani ce trebuie sa fac?,sa merg din nou la biroul de asigurari cu acea hartie de concediere de la angajator? si inca ceva ,de craciun vreau sa merg in romania ,credeti ca isi vor da seama k lipsesc din cipru? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PEntru Redundancy Fund trebuie sa depuneti o cerere separata. Mergeti la Asigurarile sociale si or sa va dea un formular care trebuie completat SI de fostul angajator. Daca mergeti in Romania si aveti deja biletele cumparate, mergeti la Asigurarile Sociale cu ele si spuneti ca o perioada veti fi plecata. Se va rezolva fara sa stati cu frica. Succes!

      Ștergere
  51. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  52. daca mi-am demisia beneficiez de redundancy fund? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  53. BUNA ZIUA. MA NUMESC CIPRIAN SI LUCREZ IN CIPRU DIN 2002. IN TOT ACEST TIMP AM LUCRAT CU INTRERUPERE. LA FIECARE INTRERUPERE PLECAM IN TARA SI MA INTORCEAM IN FUNCTIE DE CUM LUA FIRMA LUCRARI. ULTIMU CONTRACT LAM AVUT DE 2 ANI SI 6 LUNI NEINTRERUPT PANA LA DATA DE 6 DECEMBRIE 2013. CE VREAU SA VA INTREB> PT A BENEFICIA DE REDUNDANCY FUND UNDE TRE SA MERG? SI BENEFICIEZ DE TOATA VECHIMEA ADUNATA DIN 2002? AM CONTRIBUIT SI LA SEK. IMI POT RETRAGE BANI INAPOI? VA MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Ciprian,

      Da, poti beneficia de Redundancy Fund pentru perioada lucrata daca de fiecare data ai lucrat cu contract pe perioada nedeterminata, contract care s-a incheiat prin trimitere in somaj pe motiv de reducere a personalului. Daca ai avut contract pe perioada determinata, nu beneficiezi de redundancy Fund. Pentru a depune cererea, trebuie sa te adresezi Asigurarilor Sociale din localitatea unde ai lucrat. Ceea ce ai contribuit la sindicat, asigurari sociale, pensii si alte contributii, NU poate fi recuperat.

      Succes!

      Ștergere
  54. buna ziua am si eu o intrebare. Am muncit 4 ani consecutivi in cipru la un magazin alimentar in fine in lun iulie anul trecut am iesit in somaj am luat somajul 3 luni dupa 3 luni am avut o problema in romania si a trebuit sa plec definitiv am completat formularul U2 ptr luarea somajului in rom am depus dosarul in romania pe 4 dec am semnat de doua ori dar nu mia mai venit nici un bani o sa ma duc la sfarsitul luni ptr ultima semnatura stie cineva daca o sa mai iau bani sau asta i asa de fatada dosarul pus si semnaturile oare mai am dreptul la bani?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. banii vin cu intarziere din cipru, poate o sa-i primiti dupa ce veti semna ultima oara

      Ștergere
  55. salut an urma cu 6 ani am lucrat 2 ani si 6 luni la o firma cu acte an regula am plecat prin demisie dupa 1 an ma angajat anapoi tot cu acelasi numar de asigurari la fel ca prima data acum am lucrat 2 ani si 4 luni si ma dat afara mia dat o hartie an care scrie ca ma opresc din munca pe data de vreau sa stiu primesc banii pe redundancy fond pe toata perioada lucrata sau numai acom pe 2 ani si4 luni

    RăspundețiȘtergere
  56. buna ziua ma numesc Nicoleta am lucrat la un loc de munca de unde am luat somaj, mam rentors si cat timp trebuie sa lucrez sa pot lua din nou somaj? Va multumesc






    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna ziua sant ana lucrez caserita la un super market de 4ani sufar si de cancer am fost operata in urma cu 5 ani dar la controale merg la fiecare 2sau 3 luni stiti cum e boala aceasta poate rasufla nu mai rezist vreau sa ma intorc in romania ma pot pensiona pe caz de boala ? ei nu m-au dat afara dar vreau sa plecla demisie ca nu ma simt prea bine?sant platite toate la zi vreau raspuns urgent multumesc

      Ștergere
  57. buna ziua ! Aș avea și eu o intrebatre ! Am lucrat 2 ani și după aceși 2 ani m-am oprit din diferite motive , am depus dosarul de șomaj in decembrie și până acum am luat ceva bani , dar întrebarea care vroiam să o pun era că eu vroiam sa lucrez și am găsit un loc de muncă iar acum nu știu cum să procedez ,adică trebuie sa merg la șomaj să spun că mi-am găsit de muncă și să mă oprească de la șomaj , sau să îi spun noului șef ca am șomaj ? Mă poate ajuta cineva cu un sfat ? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  58. La cat timp vine somajul de la a 3 samnatura multumesc astept un rsp urgent

    RăspundețiȘtergere
  59. am fost concediata( verbal)la 24 februarie dic compania unde lucram de 3 ani.a doua zi mi am depus actele pt somaj.inca astept ca el(angajatorul)sa completeze acea foaie cu motivul(in care probabil va spune ca am plecat).deocamdata nu am primit nimic.
    1.pot aplica pentru refundacy found?
    2.doresc sa plec in germania,sa aplic pentru somaj acolo (in cautarea unui loc de munca),voi pierde banii pe perioada in care am beneficiat aici de somaj?
    3mentionez ca am depus foarte multe plangeri,insa acest stat(cu practici arhaice)nu ia nici o masura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi ca la Ambasada Romaniei din Nicosia exista o persoana care ia salariu ca sa te ajute in privinta asta. Suna la numerele: 22517333 sau 22495333 si cere sa vorbesti cu cel care se ocupa de probleme de munca. Sau ai putea sa mergi la consulat si sa intrebi de el. Asta daca o mai fi prin Nicosia.
      Gasesti cateva informatii si aici: http://nicosia.mae.ro/local-news/927

      Ștergere
    2. 1. Ca sa poti aplica pentru redundancy fund trebuie ca pe hartia de concediere sa scrie ca ai fost data afara pentru reducerea activitatii. Nu disciplinar, nu altceva.
      2. Daca ai aplicat aici pierzi de tot posibilitatea de a aplica pt somaj si in Germania.

      Ștergere
    3. dupa ce s-a facut inregistrarea la pentru somaj in cipru, cam dupa prima viza se poate solicita formularul U2 pentru transferul somajului in orice tara din UE pe o perioada de maxim 3 luni ( plus o luna deja in cipru ). deci se va incasa somajul cam pe 4 luni la valoarea din cipru. pentru aceasta va trebui un cont bancar valabil ( plus internet banking si card visa pentru a putea retrage banii in tara de destinatie )

      Ștergere
  60. buna ziua,am si eu o intrebare la dv.am lucrat la o firma din iunie 2012 pina in decembrie 2013.seful meu mi a platit asigurarile din 2013 februarie iar pe 16 decembrie mi am bagat foile pt somaj.au trecut aproape 5 luni si nu am primit nici un ban.este posibil sa nu iau somaj pt k in 2012seful meu nu mi a platit asigurarile deloc?va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  61. daca lucrez part time pot lua somaj sau indemnizatia de crestere a copiulului lucrez cam 8 ore pe zi...

    RăspundețiȘtergere
  62. daca lucrez part time pot lua somaj?

    RăspundețiȘtergere
  63. Cine beneficiaza de pensie anticipata in romania are dreptul la somaj in italia?
    si daca da cum trebue procedat ca pe noi ne-a pus sa facem o declaratie scrisa in care sa fie mentionat ca primim pensie din romania. Am nevoie urgent de ras, va multumesc ???

    RăspundețiȘtergere
  64. Buna ziua, am lucrat in Cipru 5 ani cu acte ... mi am dat demisia de la ultimul loc de munca pe motiv ca vreau sa plec in Romania. Intrebarea e pot sa benebiciez de somaj.daca da ce ar trebui sa fac? Asi dori sa i au somaj in romania . Ce ma sfatuiti sa fac , ce variante am ?. .. Va multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  65. lucrez in cipru si imi dau demisia ce acte trebuie sa plec in romania

    RăspundețiȘtergere
  66. Buna ziua! locuiesc in Germania de 1 an si am aflat ca nu mi s-a mi s-a prelungit contractul de munca pe motiv ca au prea mult personal. Sunt inregistrata la fortele de munca din martie 2014, mentionez ca am venit pe cont propriu in Germania sa ma angajez legal cu contract direct la Statul german, cu greu angajata din 10 iunie 2014 in Germania cu contract si in loc sa imi aprobe somajul acum in iunie 2015, ma intreaba ce am muncit eu in urma cu 2-3 ani, au luat din Cv-ul meu sigur informatiile. Cand imi cautam de munca in martie 2014 si ma duceam la fortele de munca au stiut sa imi spuna, nu ati fost angajata in Germania nu primiti somaj, mentionez am lucrat cu diurna, deci niciodata angajata legal la statul german ptr cateva luni la ingrijire batrani si m-am dus la fortele de munca sa imi caut servici, nicidecum sa cer ajutor social, au dedus ei dinainte sa deschid eu gura ptr ce ma aflam acolo. Intrebarea mea este acum, e normal ca pentru somaj sa imi ceara date despre ce am lucrat eu acum 2-3 ANI cand nu lucram legal in Germania? ce sunt formulare PD U1 si PD U2? Ce vor de la mine? Eu cer somaj pentru ce am lucrat in Germania, perioada 10 iunie 2014-9 iunie 2015 cu contract. Nu am beneficiat niciodata de somaj in Romania!!!!! Ce trebuie sa fac in aceasta situatie? Am primit o gramada de plicuri de la fortele de munca din Augsburg.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  67. Buna ziua ..stiti cumva cand vor intra banii de concediu pe card.??? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  68. Buna ziua.am si eu o problema si am nevoie de un sfat.am fost casatorita cu un cetățean din bangladesh 5 ani.apoi el a plecat de tot in tara lui fara ca eu sa stiu.eu am plecat in concediu in romania si el a sunat la locul meu de munca si a spus ca amândoi am furat de acolo.mentionez ca in urma cu 1 an magazinul a fost spart si furat seiful.poliția cipriota nu a gasit nici un suspect.in urma telefonului seful meu a mers la poliție si a facut plângere.eu sunt încă in concediu.cat de gravă este situația daca ma întorc.sunt nrvinovata dar totusi mi-e teama.va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  69. lucrez in cipru de 19 ani in ultimi 10 lucrez si duminicile in ultimi 2 ani nam avut nici concediu am obosit nui mai pot asi vrea sa imi dau demisia dar cred ca imi pierd drepturile sint batrini si cred ca nu mai au mult dar pina sa duc ei cred ca ma duc eu nu stiu ce sa fac

    RăspundețiȘtergere
  70. DACA LUCREZ IN CIPRU CU CONTRACT SI PLATESC COTIZATIILE AICI, DACA MAI REALIZEZ VENITURI IN ROMANIA MAI PLATESC CAS PE PROFIT.

    RăspundețiȘtergere
  71. buna ziua.anul 2015 am lucrat 24 saptamani.anul 2016 am lucrat 6 luni .sunt sezonier.acum primesc ceva ?am semnat de trei ori.ultima data in 23 ianuarie 2017.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  72. Buna,
    Căutați un împrumut? tu esti locul potrivit pentru solutiile tale de credit chiar aici! Garanția Trust Trust oferă împrumuturi companiilor și persoanelor fizice la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 2%. pentru tot personalul sau persoanele, vă rugăm să ne contactați imediat pentru ajutor financiar imediat sau stres, suntem mândri de angajamentul nostru față de clienții noștri; Desigur, împrumuturi personale, împrumuturi auto, afaceri / împrumut de investiții, împrumut pe termen scurt pentru a începe să te gândești la obținerea unui împrumut? Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a vă începe propria afacere? Ești în datorii? Aceasta este șansa dvs. de a vă îndeplini dorința, de a vă oferi împrumuturi personale, împrumuturi pentru afaceri și împrumuturi corporative și de orice tip, puteți contacta doamna Loana George și pur și simplu vă puteți înscrie cu doamna Loana George prin e-mail: loanageorge11@gmail.com. De asemenea, puteți să mă contactați prin intermediul acestui e-mail: sariwulan3600@gmail.com. dacă aveți vreo îndoială. vă rog, el este singurul care este fiabil și demn de încredere.

    RăspundețiȘtergere
  73. Bună am lucrat la o firma timp de 4 ani cu acte am plecat din motive personale o cearta cu patronul îmi puteți spune ce am?

    RăspundețiȘtergere