Am scris acum aproape trei ani despre pericolele la care se expun cei care nu studiaza cu atentie ofertele de munca, firmele care le fac aceste oferte, viitorii angajatori etc. Modalitatile celor care vor sa profite de pe urma lipsei acute de locuri de munca si de disperarea in care se gasesc multe familii se diversifica. Cu alte cuvinte nici tepele nu mai sunt ce erau odata. O sa dau astazi doua exemple de noi tipuri de tepe.
Prima modalitate de este mai degraba o intermediere cu caracter penal a unori bani. Asa-zise firme de servicii pe net iti cer acceptul pentru a intra intr-un sistem de intermediere de bani, tu fiind de fapt un comisionar, bani din care iti opresti tu un comision de 10-15-30%, depinde de tepuitor. Astfel, dupa ce ii trimiti persoanei de contact datele tale personale, aceasta te va anunta cand exista transfer de bani pe numele tau prin servicii de trimitere de bani. Tot ce trebuie sa faci e sa te duci, sa incasezi banii aia, sa iti opresti comisionul si sa ii trimiti mai departe unei persoane sau companii care iti este desemnata. Care e teapa? In aceste cazuri, banii primiti sunt obtinuti tot in urma unor tepe, gen scrisoarea Nigeriana sau oferte de bunuri si servicii inexistente. Odata ce ai luat contact cu acesti bani, devii complice la infractiunea de inselatorie, furt, abuz de incredere sau orice alta incadrare va da procurorul din tara unde se judeca procesul. De aici mai departe e clar. Cum sa va feriti de aceasta caracatita? Simplu, nu raspundeti emailurilor si nu va oferiti datele de contact oricui vi le solicita.
O a doua modalitate este prin care se dau tepe este crearea de site-uri oglinda (mirror sites) ale unor institutii de prestigiu, gen: ONU, NATO, UE, Crucea Rosie etc. Pe aceste site-uri fantoma sunt listate joburi cu salarii atragatoare. Odata ce va inscrieti pe site si veti trimite CV-ul, veti primi prin email confirmarea ca ati fost selectat pentru interviu si ca trebuie sa faceti formalitatile cu o anumita agentie de intermedieri care de obicei va va da teapa de banii trimisi pentru bilete. Recent am vazut un site cae imita site-ul NATO si care oferea joburi. Pentru cine se uita mai atent, chiar si fara sa fie vre-un specialist, faptul ca site-ul este fals se vede de la o posta. Cum sa va feriti sau cum sa verificati veridicitatea unei astfel de oferte? Folositi un motor de cautare in care sa cautati numele insitutiei respective. Apoi, de pe site-ul oficial cautati rubricile de Resurse Umane, Cariere sau Recrutari. Doar acolo aveti garantia ca oferta de serviciu este reala. In plus, nici un angajator care va cheama la interviu nu va va cere sa folositi o anumita agentie de voiaj sau de intermediere a permiselor de sedere sau de munca.
Aveti asadar grija si nu uitati ca nu tot ce zboara se mananca!
Gratie ajutorului maret a lui Adrian Nastase prin HG850/2002, aceste societati au fost scoase de sub orice control al statului romani. Au liber la tzepe.
RăspundețiȘtergere