24 mar. 2013

Update privind situatia din Cipru

Vineri, 22 Martie, pe inserat, a avut loc o sedinta extraordinara a Parlamentului cipriot. Ziarele si agentiile de stiri au relatat versiuni diferite ale sesiunii. Unii ziceau ca s-au votat 5 legi, altii ca 9. Unii spuneau ca toate depozitele peste 100.000 de Euro vor fi taxate, altii spuneau ca doar cele de la Laiki Bank. Si tot asa... Incet-incet si dupa ce ziarele au reusit sa puna mana pe documente oficiale ies la iveala masurile ADOPTATE DEJA. 
La Laiki Bank activitatea va fi separata, urmand a se crea doua banci surori. Prima dintre ele, care se zvoneste ca va fi absorbita de Bank of Cyprus, va incorpora toate depozitele de pana la 100.000 EURO/detinator de cont persoana fizica si toate creditele care au garantii reale si care sunt considerate ca fiind "bune" (euro-obligatiuni, credite imobiliare acordate marilor dezvoltatori, bond-uri internationale etc.). A doua banca va incorpora toate depozitele de peste 100.000 de Euro/detinator de cont si toate creditele neperformante, adica "rele".
Cum va functiona sistemul: a doua banca, nou creata, va folosi banii celor cu depozite mari pentru a cumpara de la banca deja existenta creditele si investitiile neperformante. Astfel, cei cu depozite de peste 100.000 de euro/titular de cont vor avea banii in cont doar fictiv, neputandu-i retrage. In timp, banca cu active neperformante va incerca sa recupereze din creditele neperformante si, pe parcurs ce o vor face, deponentii cu depozite mai mari de 100.000 vor putea sa isi retraga din economii. Se estimeaza ca procesul va dura cativa ani si ca deponentii isi vor putea retrage intre 30 si 90% din depuneri in scenariul cel mai optimist. In opinia economistilor, se pare ca procentul cel mai apropiat de realitate va fi undeva pe la 50% din sumele economisite. Doar restructurarea Laiki Bank va aduce statului, conform unor estimari, aproximativ 2,6 miliarde de Euro. Pentru restul de 3 miliarde necesare, probabil ca statul va impune o taxare cu 25% a depozitelor mai mari de 100.000 de Euro/titular create la Bank of Cyprus. 
Tot Vineri s-a creat si un Fond de Solidaritate cu rolul de a asigura suport financiar statului sau bancilor ori de cate ori este necesar. Fondul se va crea folosind redeventele din exploatarea gazului, active ale statului, actiuni la companii de stat, active si actiuni puse la dispozitie de biserica ortodoxa din Cipru si contributii benevole din partea persoanelor fizice sau juridice. Nu se stie inca cu certitudine la ce valoare se va ridica acest fond, dar cu siguranta va oferi o foarte buna sursa de a inapoia banii imprumutati.
Ca o continuare a pachetului legislativ, Parlamentul a aprobat legea privind controlul operatiunilor bancare, sau asa numitul "Capital Control". Legea ofera puteri decizionale sporite Ministrului de Finante si Guvernatorului Bancii Nationale a Ciprului si are ca scop limitarea fenomenului de destabilizare a bancilor. Printre masurile care pot fi adoptate, daca situatia o cere, sunt: limitarea retragerilor de numerar, eliminarea posibilitatii de terminare prematura a depozitelor la termen, restrictionarea transferurilor inter-bancare, restrictionarea miscarilor de capital, restrictionarea miscarilor de capital dintre insitutiile publice si cele de stat, interzicerea sau reducerea folosirii filelor CEC si orice alta masura pe care cei doi o considera necesara.

NOTA: Conform legii, statul garanteaza orice depozit constituit de persoane fizice pana in limita a 100.000 de Euro/titular de cont. Ce inseamna asta? Pai inseamna ca toate persoanele juridice (companii, fundatii, asociatii etc.) sunt expuse riscului de a pierde TOT. Deasemenea mai inseamna ca daca la un cont sunt 2 sau mai multi titulari, atunci suma se imparte /titular. Sa luam exemplul unui cont de 120.000 de Euro. Daca la el sunt 2 titulari (sot-sotie, sau parteneri de afaceri, sau prieteni, dar persoane fizice), atunci suma se imparte la cei 2 titulari in mod egal. Asta inseamna ca se incadreaza in limita garantata de stat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu