17 mar. 2013

Despre lira ciprioata si tampeniile debitate pe facebook.

Update: Parlamentul a amanat adunarea programata azi si se va intruni maine, Luni 18 Martie. Manifestatii de protest au avut loc aseara si sunt programate si in aceasta seara in fata Palatului Prezidential

Asa cum am scris aseara, guvernul a decis inca o data ca cei care trebuie sa plateasca pentru anii de cheltuieli guvernamentale excesive si ignoranta la semnalele crizei, suntem noi, toti cei care ne ducem viata pe aceasta insula. Astfel, ni se vor rechizitiona 6,75% din economiile de pana la 100.000 de Euro si 10% din ceea ce depaseste acest prag. Nu este inca sigur daca ni se vor oferi la schimb actiuni la banci, obligatiuni si daca regula se aplica tuturor bancilor sau doar celor care au nevoie de ajutor. Parlamentul se intalneste azi ca sa reglementeze acest abuz printr-o lege. Ramane de vazut ce va prevede aceasta lege. Deasemenea se creste impozitul impus corporatiilor de la 2,5% la 12,5%. Asadar o crestere cu 10% a impozitelor pe companii, lucru care zic eu ca va alunga multe off-shore-uri din Cipru.

In acest context, cipriotii, dar si cei care sunt in Cipru dinainte de 2004 2007, manati de politicieni abjecti, au deschis discutia despre posibilitatea revenirii la Lira Ciprioata, atat in discutiile de prin cafenele si magazine, dar mai ales pe retelele de socializare. Nici unul dintre acestia nu are habar sau nu vor sa spuna si ce implica aceasta revenire. 

In 2004, cand Cipru a trecut la Euro, paritatea Lira-Euro era de aproximativ 1,71 EURO/Lira. Foarte multi cred ca revenirea la Lira va salva economia, dar acest lucru nu ar face decat sa o ingroape si mai mult, eventual ducerea ei in faliment. Sa presupunem ca se revine la Lira. Din cauza faptului ca economia nu este sustenabila si este intr-o continua scadere, lira se va devaloriza destul de accentuat si sunt voci care spun ca aceasta devalorizare poate fi chiar si de 35-40% ducand Lira la o paritate de 1,02-1,11 EURO. Dar datoria externa contractata de statul cipriot este in Euro sau Dolari Americani. O devalorizare a lirei in raport cu aceste monezi ar insemna ca datoria externa a tarii ar fi cu 35-40% mai mare in raport cu momentul conversiei. Sa zicem ca statul imprumuta acum cei 17 miliarde de Euro de la UE. Daca se convertesc in lire, datoria va fi de 10 miliarde de Lire. Dupa dealorizare, datoria va fi de 15,31-16,57 miliarde de lire. Aceasta crestere va fi imposibil de suportat de economia aflata in declin, cheltuielile guvernamentale enorme, sistem bancar supra-dimensionat si lipsa productiei industriale.
Asadar, din punctul meu de vedere, dar si a conomistilor, revenirea la Lira ar fi o greseala fatala pentru o economie fragila sustinuta artificial in viata de capitalul rusesc si impozitelot aplicate companiilor off-shore. 

4 comentarii:

  1. corporate tax acum este 10% si marirea va fi de doar 2.5%

    "Depositors will be compensated by equity in the banks" - vom primi si ceva compensatii

    nivelul de stabilitate al unei economii moderne este strans legat de nivelul taxelor, cat platesti atat iti este oferit de catre stat, nu luam cazul Ro in care taxele sunt de peste 45% din venit dar se fura si nu se ofera NIMIC.

    acesta este razboiul modern: nu se mai trimit soli sa stabileasca locul bataliei si schimbul de prizonieri, se trimit delegatii de negociere a conditiilor de impovarare si numarul locurilor de munca a sclavilor pe teritoriile celor puternici.

    RăspundețiȘtergere
  2. S-a trecut de la £ la € in 2007 din cate stiu, nu 2004.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe 01/01/2008 s-a recut la euro ...

    RăspundețiȘtergere