21 apr. 2010

Atentie cand acceptati un job in strainatate.

Asa cum probabil stiti, cele mai mari tepe se pot lua/da pe internet. Traim intr-o lume virtuala in care de multe ori lucruri pe care le consideram concrete sunt inexistente. Perioada de criza mondiala a dat tot mai multe sanse celor care se ocupa cu trasul tepelor pe internet.
Mai nou (de ceva ani de fapt, dar mai intens in ultima perioada), tepele se dau cu joburi in zone de conflict. Ele pot fi ori Nigeria la exploatari de petrol, ori Afganistan in tabere ce asigura suport material si logistic trupelor stationate acolo ori cine stie pe unde le mai trece prin cap teparilor.Eu am fost incercat atat cu Nigeria cat si cu Afganistanul...




Teapa cu Nigeria: Niste baieti care au aflat de Romania cumva, au postat pe site-ul BestJobs.ro un anunt de recrutare in limba engleza, atragator dar nu care sa bata la ochi. Am aplicat si surpriza, am primit email ca sunt acceptat si ca voi fi sunat sa dau interviu telefonic. Ma suna un tip a carui voce era foarte calma, discutam tot felul de chestiuni vreo 3-4 minute si apoi imi zice foarte grav ca imi multumeste si sa astept email. A doua zi primesc email cu super-oferta de serviciu: inginer intr-un camp petrolier din Nigeria, salariul fiind de 6.000 (sasemii) de dolari pe luna. Evident ca am inceput sa fac cercetari si sa urmaresc adresa de email a respectivului, iar google-ul m-a ajutat la fix. Numele companiei era "SUB-SEA DREDGING LIMITED".
Teapa cu Afganistanul: Primesc acum cateva zile un email de la o companie americana care mi-a vazut cv-ul pe un site cipriot de job-uri si care mi-au zis ca ar fi interesati sa le trimit un cv actualizat. De mentionat ca aveau toate datele de contact. N-am facut cercetari dar le-am trimis totusi cv-ul. Primesc multumiri si felicitari ca am fost selectat pentru un post. Despre ce era vorba: asistenta pentru trupele britanice stationate in Kabul. Salariul:25.200 (douazecisicincidemiidouasute) de dolari. Evident ca mi-a mirosit a teapa din prima. Am facut investigatii si de fapt numele companiei care incerca sa ma tepuiasca diferea cu doar o singura litera de numele unei super-companii din domeniul asistentei militare. De data asta, pentru ca chiar sunt sanse sa-i prinda avand in vedere domeniul de activitate al companiei, am dat forward emilului catre ei. Numele firmei era: "Dynacorps International", o mica derivatie de la "Dyncorp International".
De mentionat este faptul ca ambele tepe veneau de pe adrese gen hr@ sau office@ sau contact@, adica adrese ce par oarecum oficiale la prima vedere. 
Care e teapa: Pai ca sa lucrezi in Nigeria sau Afganistan sau in oricare din zonele la care se face referire in emailurile tepuitoare, iti trebuie viza si permis de munca. Teparii fac referire in emailuri la cate o companie (evident inexistenta) care se ocupa pentru ei de chestiunile legate de vize si permise de munca. Respectiva "companie", va va contacta si va va solicita niste acte si plata unei sume de bani reprezentand taxe si alte chestiuni legate de procurarea actelor de mai sus. In cazul "Nigeria" era vorba de 350 de dolari. In cazul Afganistan nu am fost curios sa vad cat imi cer ca nu prea am timp de scamatorii ieftine. 


Ce trebuie sa faceti in cazul unui job obtinut in urma unui interviu telefonic: 
Verificati (daca este posibil) numarul de telefon de pe care ati fost sunat.
Verificati existenta companiei pe internet si din mai multe surse! Teparii au mereu site al "companiei" pe care o reprezinta.
Verificati existenta firmei la camera de comert a regiunii/provinciei/tarii respective.
Adresati-va Ambasadei/Consulatului Romaniei din zona respectiva.
Nu trimiteti bani prin Western Union sau Money Gram pentru plata comisioanelor. De obicei angajatorii, in cazul unor comisioane, va vor retine din salariu.


Mai nou, tot prin Cipru, dar cu adresabilitate catre cei cu studii superioare, se incearca teapa cu locuri de munca in Marea Britanie pe niste salarii mai mult decat incantatoare. (Un amic era f bucuros ca-i gasise nevestei un job platit cu 7000 de lire si nu stia cum s-o taie mai repede in UK :) )


Asadar aveti mare grija cu cine discutati pe internet si ce detalii oferiti. Sa nu va mire ca ofertele vin insotite de contracte de munca si de fise ale postului.


UPDATE: Iata ce raspuns am primit de la DynCorp International: 






The DynCorp International name or a similar name Dynacorp is being used unlawfully in a variety of internet scams designed to collect personal information and/or fees for a variety of alleged services.  DynCorp International, LLC is not affiliated with any of these fraudulent actions.  Further, DynCorp International, LLC will never request any payment in conjunction with obtaining employment.
If you feel that you’ve been a victim of an internet crime, you are encouraged to report the incident to your local law enforcement agency.   US citizens should additionally report the incident to the Internet Crime Complaint Center (IC3) at www.ic3.gov
If you are interested in exploring employment opportunities with DynCorp International, LLC, the recruiting web site address is provided below.
Thank you.

5 comentarii:

  1. Foarte interesant postul ..vroiam sa te rog daca pot folosi anumite sfaturi legat de cum sa te feresti de tepe pe jobs112 TV care ofera consultanta live..siteul este www.jobs112.info si momentan suntem in teste ..astept raspuns
    multumesc si felicitari pentru sfaturile bune

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, chiar m-as bucura daca macar cateva din ideile mele ar ajunge la urechile celor naivi care cred ca in strainatate oamenii su doar intentii bune. Evident ca mi-ar placea sa spui si sursa de unde preiei ideile.

    RăspundețiȘtergere
  3. am pus un laptop la vanzare pe mai multe siteuri, am primit 4 emailuri , toti vroiau sa cumpere laptopul , dadeau mai mult decat am cerut pe el si toti vroiau sa fie trimis in nigeria :-)
    mai jos aveti adresele lor de email:
    dbanjoro11@blumail.org
    fsinier@blumail.org
    johnwilson@blumail.org
    fils01@hotmail.com

    RăspundețiȘtergere
  4. La fel am patit si eu ca si Anonimul de mai sus. Am avut un laptop de vanzare. M-a contactat cineva din Nigeria cum ca vrea sa cumpere laptopul pentru copilul sau care e in Nigeria. I-am zis din start ca nu trimit nimic pana nu vad bani. Foarte amabila mi=a zis ca imi trimite ea banii. Apoi am primit tot felu de mailuri de la "WESTERN UNION" care eram convins ca nu sunt de la Western Union cum ca am primit banii dar nu pot ridica pana nu prezint o dovada de expediere a coletului. :)) Va dati seama ca nu i-am mai trimis nimic. Apoi a venit cu amenintari ca ea nu mai primeste banii napoi de la western union si ca ma da in judecata daca nu trimit laptopu si ca vine cu interpolu si texte de astea.

    adresa ei:
    mrsrequel@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  5. De 12 am inceput sa lucrez in strainatate. Cel mai mic salariu am avut in Maldive: 4200 $ si pina la 7200 Eur. Toate au fost intermediate de companii de recrutare din Anglia sau Elvetia. Nu am platit niciun leu. Daca am platit taxe de viza la ambasade, sau in avans bilet de avion ( doar pentru a urgenta procesul) acei bani au fost returnati. Buletele de avion pentru vacante au fost suportate de angajator. Va recomand agentiile respective. Trebuie sa stiti engleza la nivel avansat pentru a discuta cu reprezentantii companiilor de recrutare, si dupa prima faza cu cei de la firma angajatoare. Daca sunteti pe lista de candidate potentiali va puteti astepta la mai multe discutii telefonice si Skype pina se ia o decizie favorabila. Cele aparent oficiale din Romania sunt iarasi tepe : taxa de inregistrare, taxa de procesare, etc.. sunt prostii.

    RăspundețiȘtergere