11 ian. 2012

Un experiment trasnit

In Cipru lucrurile s-au stricat si continua sa se deterioreze. De lucru se gaseste tot mai greu si aversitatea cipriotilor fata de emigranti este tot mai ascutita. Si totusi emigrantii, implicit romanii, nu iau locurile de munca ale cipriotilor. Asta e concluzia unui experiment pe care l-am facut zilele trecute.

Un amic care lucreaza la o firma cu renume in Cipru a pus un anunt de angajare. Se oferea post de om pentru curatenie. La telefon sau la firma au cerut relatii multi oameni. Au sunat sau venit romani, bulgari, sirieni, moldoveni si alte natii de emigranti. Si totusi nu a venit si nu a sunat nici un cipriot. Dar nici unul. Faptul asta a fost subiectul zilei in firma pentru ca toti au fost surprinsi. M-au intrebat inclusiv pe mine de ce oare nu au venit ciprioti. Le-am explicat franc: pentru ca postul era low-level. Poate prea josnic pentru un cipriot.
Poate daca ar fi fost disponibil un post de sef, atunci treaba ar fi fost alta. Inseamna deci ca emigrantii nu iau posturile cipriotilor. Cred ca in Cipru piata locurilor de munca este oarecum separata. Asadar, fiecare cu joburile care ii sunt destinate.

Un comentariu:

  1. Este absolut corect! Am avut, nu demult, o discutie...aprinsa cu o ciprioata (eu fiind clienta ei fidela de 3 ani) care acuza englezii/strainii (avea ea ce avea cu englezii!) ca “fura” job-urile cipriotilor. La care eu am intrebat-o daca, prin nu stiu ce minune, un cipriot/oata s-ar angaja sa-i faca curatenie in casa ori in magazin? Sa-i calce hainele? Sa-i puna benzina in masina? Sa-i curate gradina, piscina ori toaleta? etc. De cine crede ea ca sunt ocupate posturile de directori, bankeri, farmacisti, doctori, developers etc? Evident, de ciprioti. Apoi am intrebat-o franc, cum poate sa sustina in continuare, ca strainii fura job-urile cipriotilor? Oare nu datorita strainilor le merg bine cipriotilor!?... Bineinteles ca nu i-a placut atitudinea mea.
    Parerea mea e ca cipriotii au si azi o mentalitate de sclavi/servitori, istoria neamului lor fiind una de servitori fie ai familiei regale De Lusignan, ai Imperiului Otoman or ai Imperiului Colonial Britanic. Asta poate ar explica tenacitatea cu care cipriotii insista sa angajeze femei straine (servitoare) in casele lor. Un fel de...redemption.
    Astazi, cred, ca majoritatea cipriotilor sunt sclavi ai megalomaniei, arogantei si ai lipsei de educatie…de calitate si a bunelor maniere.
    Totodata cred, ca de cele mai multe ori, cipriotii de rand preiau comentariile unor ciprioti din, asa zisa, elita a societatii pe care apoi le reproduc de cate ori au ocazia, fara a se gandi ca ar trebui mai intai sa proceseze informatia in creierele lor :(.
    Din pacate nu exista padure fara uscaturi!
    P.S. Dupa discutie am renuntat imediat la serviciile ciprioatei si am devenit clienta fidela al unei “straine” lol. Sic!

    RăspundețiȘtergere