25 mar. 2013

Ciprul s-a salvat!

Azi noapte, spre dimienata chiar, reprezentantii Ciprului si ai Eurogrup au ajuns la un acord privind salvarea de la faliment a sectorului bancar din Cipru. Solutia este  asa cum am prezentat-o eu ieri. Singura diferenta este ca depozitele de peste 100.000 EUR/titular de la Bank of Cyprus vor fi taxate cu 30%. Totusi, aplicarea masurilor care au fost agreate azi-noapte va lua timp si parerea mea e ca bancile nu se vor deschide nici maine (Marti). Banca Centrala a Ciprului a limitat retragerile de numerar de la cele doua banci cu probleme la 100 EUR/zi.
Raman totusi doua intrebari esentiale: De ce masura nu se aplica tuturor bancilor din Cipru? Unde-s banii care lipsesc din banci? 

De ce masura se aplica numai celor doua banci mari din Cipru? Pentru ca ele au in principal cele mai mari pierderi. Deasemenea parerea mea este ca Biserica Ortodoxa a pus la dispozitia statului cateva lucrusoare, dar conditia sine qua non a fost ca statul sa nu se atinga de banca bisericii, Hellenic Bank. De ce? Pai e foarte simplu: toti rusii vor muta depozitele la Hellenic, mai ales ca de curand au sucursala si la Moscova. Asadar Biserica isi va lua inzecit inapoi ajutorul oferit statului.
Unde-s banii? Anul trecut Greciei i s-au sters jumatate din datoriile pe care le avea. Bancile din Cipru aveau o expunere impresionanta pe obligatiuni si titluri de stat grecesti si astfel au suferit pagube enorme. Bancherii nu-s prosti si, in loc sa ia masuri pentru acoperirea pierderilor cat mai curand, acestia au transferat responsabilitatea catre deponenti. Totusi, conducerea unei banci trebuie sa fie responsabila pentru plasarea capitalurilor si ar trebui pedepsita pentru expunerea prea mare pe Grecia. Pana si oamenii de la tara stiu ca nu trebuie sa tii toate ouale in acelasi cos.

PS: Am ilustrat articolul cu o scena din filmul "Nasul" pentru ca mi se pare ca oglindeste perfect situatia in care a fost pus Anastasiades.

2 comentarii:

  1. Partea cea mai frumoasa este ca atunci cand bancile europene sau de aiurea vindeau titlurile de stat si obligatiunile bancilor grecesti( in urma analizelor efectuate de bancile centrale ale tarilor respective) Marfin, indeosebi,
    si BoC le cumparau la indicatiile pretioase ale TOV. PRESEDINTE CHRISTOFIAS, contrar sfaturilor deloc luate in seama ale Bancii Centrale a Ciprului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere