1 mar. 2013

E timpul sa treaca la treaba!


Ciprul are un nou presedinte. Asta deja nu mai e o noutate. Ciprul este intr-un colaps mascat doar de speranta ca noul sef al statului va face si va drege. Din pacate orice masura economica dureaza pana cand creaza efecte vizibile in economie. Statul are nevoie de incasari mari la buget si asta cat mai repede. S-a ajuns ca somajul sa fie platit la 6 luni, beneficiile de la Serviciile Sociale se platesc si ele cu mari intarziere. In Paphos peste 400 de familii se bazeaza pe ceea ce noi in Romania numim “cantina saracului”. In toate orasele locuitorii, fie ei ciprioti sau straini, strang punga si au inceput sa se uite de doua ori atunci cand cumpara cate ceva.

Vad prin oras tot mai multe spatii comerciale care isi asteapta chiriasii, spatii care alta data erau vanate si care nu apucau sa stea neocupate nici macar o zi. Vad chiar si magazine puternice, de brand, care inchid. Se intampla la fel si cu locuintele. Toti se muta! Mai toti pe care ii stiu se muta la chirii mai mici pentru ca in aceasta perioada chiar si 30 Euro/luna sunt importanti. In alte cazuri, proprietarii caselor caselor care vad ce se intampla in jurul lor accepta cererile de scadere a chiriei din partea chiriasilor tocmai pentru a nu-i pierde. Si, pe langa mutatul in case mai ieftine, vad in ultima perioada un trend al strainilor de a se muta cate 2-3 familii in aceeasi locuinta. Este un compromis enorm, dar sumele economisite contrabalanseaza lipsa de confort.
Una peste alta criza si-a ascutit coltii. Unde te intorci auzi vorbindu-se numai despre asta. Si aceasta scadere a veniturilor se manifesta sin toate punctele de vedere ale economiei. Scadere veniturilor  din salarii, chirii, profit al companiilor etc duce la scaderea consumului si aceasta implica si reactia comerciantilor dar si a producatorilor care fie concediaza din personal, fie inchid, rezultand o crestere a somajului. Cresterea somajului nu numai ca pune o grea povara pe umerii Asigurarilor Sociale de Stat, dar duce la scaderea mai mare a consumului. Esta ca o vrie din care se poate iesi in doua feluri: prabusindu-ne sau printr-o manevra foarte iscusita a guvernantilor.
Pana acum o saptamana a fost campanie electorala. Guvernantii, desi cunosteau foarte bine situatia economica a tarii, s-au ferit sa ia masuri drastice. Au preferat sa lase noul guvern sa taie nodul gordian. Se vehiculeaza prin presa o suma de care statul ciprot ar avea nevoie si care mie mi se pare ametitoare: 17 miliarde de Euro. La o populatie de 840.000 de locuitori din care 21% sunt straini, imprumutul inseamna de fapt ca pentru fiecare cetatean rezident statul imprumuta peste 20.000 de Euro! O suma enorma daca stam sa ne gandim ca aceasta este in foarte multe cazuri peste salariul pe care il castiga un lucrator intr-un an. Comparand datele din 2012, suma de 17 miliarde de Euro depaseste putin Produsul Intern Brut.
Michael Sarris, noul Ministru de Finante, a mai fost Ministru de Finante in guvernul Papadopoulos. Este asadar o persoana cu experienta in ministeriat, cunoscut ca fiind foarte determinat si care in trecutul sau a mai implementat in Cipru masuri de austeritate. Daca va reusi sa nu, de asta depinde viitorul fiscal al tarii. Noul guvern va trebui sa curete aparatul administrativ central si sa ia masuri economice cu efect rapid care sa duca la crearea ce noi locuri de munca in timp cat ami scurt. Venirea sezonului estival in care turistii vor genera o oarecare crestere in economie va oferi guvernului ragazul necesar, dar daca pana in toamna nu se vor vedea efectele masurilor fiscale si economice, ma tem ca situatia din Grecia va fi una roz pe langa ceea ce vom avea in Cipru.
Se pare ca noul presedinte are putin timp sa se bucure. Trebuie sa treaca la fapte cat mai repede altfel va conduce tara spre haos.

Nota: Acest articol a fost scris acum cateva zile, dar pentru ca l-am publicat si in Ziarul Romanesc, din respect pentru ei nu l-am publicat pana astazi cand a aparut si ziarul.

9 comentarii:

  1. Eu zic sa fugim. Ultimu stinge lumina. Partea aia cu iscusinta guvernantilor ciprioti ma face sa fug mai tare. Abandon ship!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sobolanii fug primii de pe nava pe cale de scufundare!
      De aceea se considera a fi una dintre cele mai intelingente
      mamifere!

      Ștergere
  2. faptul ca dupa trei luni de asteptare am primit ajutorul de somaj ma face sa cred ca totusi ceva se misca,ma asteptam ca dupa spusele unora si din auzite, ajutorul sa vina mult mai tarziu.sa speram ca va fi bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Totusi, putina atentie la ortografie nu strica ...
    Cat despre continutul articolului, ca sa-i zicem asa,
    este punctul de vedere al unui emigrant ce-i pare rau
    de alegerea facuta, dand di coati sa se catere ca
    paduchele pe crestetul capului prin articole din "ziar"
    asa zis romanesc, prin actiuni caritabile pentru cei saraci,
    exclus romanii ca "scuipa seminte"!
    Toate acestea ce sunt scrise de tine sunt cunoscute de
    noi toti, uitand sa scrii despre ultima speranta a cipriotilor,
    GAZUL NATURAL, despre care vorbesc ca de venirea lui Mesia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim: Da, tot ce e pe blogul acesta este punctul MEU de vedere, sustin si raspund pentru ce scriu. Nu prea inteleg ce-i cu paduchele si unde ai impresia ca vreau sa ma catar. Am timp liber si decat sa il pierd aiurea prefer sa incerc sa ajut pe cei care au nevoie de acest lucru. Caritas, daca despre asta vorbesti, ajuta pe oricine INDIFERENT DE ORIGINE. Asadar, am ajutat, ajutam si vom ajuta romani, mai ales ca nu eu sunt cel care decide ce si cum, eu sunt doar unul dintre cei multi implicati in actiune. Daca ai timp si chef, te invit sa ni te alaturi ca voluntar sau sa participi la actiunile organizate.
      Cat despre GAZ, ei bine ceea ce s-a gasit este bun, dar nu prea poate fi valorificat. Ca sa intelegi ce si cum, o sa scriu un articol despre acest "Mesia". :)

      Ștergere
  4. Nu te chinui, ca inteleg ce si cum mai bine ca tine, pustiu'!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu te chinui, înţeleg ce şi cum mult mai bine ca tine, măi ţâcă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Replicile tale spun totul. Nimic de comentat. Multumesc oricum ca vizitezi blogul si ca iti spui parerea.

      Ștergere
    2. Atata timp cat comentezi ca ANONIM , esti doar un cacat !
      In ultimii ani, Cypru s-a umplut de romani inculti , tarani de oras si tarani de tara care nu au altcvea in asazisul lor creier decat : bautura, bataile, furturile si sa faca de ras Romania, Rmani veniti de prin Italia , Spania si alte tari care s au saturat de ei! Dca acum este liber un job, cand afla ca esti roman nici nu se mai chinuie sa ti raspunda si asta datorita reputatiei create de aceste lepadaturi de romani! Prefer sa nu vorbesc romaneste pe strada , datorita acestor scursuri! Sper sa se ajunga si aici , in Cypru , ca si in Elvetia , sa aiba acces la job-uri doar cei cu creier!
      GAZUL NATURAL si petrolul !!! Un subiect pe care nici cipriotul de rand nu il stie !
      Sunt 4 companii care au castigat licitatia de forare (una foreaza de anul trecut, trei de anul asta) , gazul poate fi valorificar si Cypru pe asta se bazeaza. Dar .... de la afora pana la explotare si valorificare poate sa dureze cel mult 10 ani (asta in cazul in care se va decide cu cate trenuri se va face statia de lichefiere, cu 2 trenuri sau 3 trenuri) ! Din 2019, Cypru si israel va livra gaz in UE la cererea UE deoarece rezervele de gaze din Marea Nordului (nu cel de la Ivan) sunt pe sfarsite! S-a stabilit si traseul conductei spre Europa!

      MA BUCUR CA SUNT ROMAN SI CA , LA LOCUL DE MUNCA SUNTEM DOAR 2 ROMANI !!! RESPECT ROMANII, II AJUT IN CAZUL IN CARE POT, DAR NU AGREEZ ROMANII CARE SUNT PROSTI SI INCULTI !!!

      Ștergere