16 mar. 2013

Statul cipriot baga inca o data mana in buzunarele noastre

Azi am zflat vestea care ma obliga sa ma intorc inapoi in timp cu 50 de ani si sa fac totul in acel mod invechit, dar sigur! La reuniunea dintre noul guvern cipriot si reprezentantii UE s-a hotarat acordarea unui imprumut de 10 miliarde de Euro pentru salvarea situatiei economice din Cipru. Totodata, diferenta intre cele 10 miliarde si necesarul real de bani pe care statul il are va fi acoperit de noi, de populatia aflata in Cipru. Astfel, s-a hotarat o "tundere" a depozitelor bancare cu 10% pentru toate depozitele de peste 100.000 de Euro aflate in bancile de pe teritoriul Ciprului si cu 6,75% a tuturor depozitelor mai mici de 100.000de Euro, din aceleasi banci. Bancile din afara Ciprului care au capital cipriot nu vor aplica aceasta taiere. Dupa dezastrul de la Mari, acoperit tot de populatie prin scumpirea excesiva a pretului electricitatii a fost primul atac la buzunare, acesta fiind al doilea.

Masura pe care toate bancile au luat-o a fost ca, in mod abuziv zic eu, sa blocheze accesul la conturi, fie ca se incerca accesul direct, prin sucursale sau prin Internet Banking. Astazi am incercat de mai multe ori sa transfer bani intre conturi de card, adica de pe un card pe altul, si sistemul mi-a blocat tranzactiile indiferent de valoare si conturi. E ciudat pentru ca nu cred ca exista inca vreo lege care sa fie activa la aceasta ora si care sa specifice blocarea completa a activitatii bancare.
De dimineata unii oameni au incercat sa isi lichideze depozitele la bancile de tip COOP, singurele care au program cu publicul Sambata. Acestia s-au lovit de un refuz categoric si nejustificat din partea functionarilor care au inchis sucursalele bancare ignorand programul de finantare. Deasemenea toate transferurile bancare internationale au fost blocate, chiar si pentru corporatii.
E foarte ciudat cum bancile au aflat si au avut timp sa implementeze masurile inainte ca vestea sa reiasa in presa. Deasemenea e foarte ciudat cum de guvernantii au acceptat taieri si din depozitele mai mici de 100.000 EURO.
Ramane de vazut daca masura se va aplica doar depozitelor sau si conturilor curente si de card. In orice caz ma astept ca aceasta masura sa duca la puternice masuri de protest si mult mai grav ma astept ca bancile sa ajunga intr-o crunta stare de lipsa de lichiditati intrucat multi isi vor retrage economiile temandu-se de urmatoare deduceri din conturi. O sa urmeze deasemenea si o crestere a numarului de spargeri de locuinte intrucat va exista tentatia banilor tinuti "la saltea" in loc sa fie depozitati in banci.

Un comentariu:

  1. mi se pare total aiurea masura asta,cred ca banii astia sunt un fel de garantie pt banii care vor sa-i acceseze dela uniunea europeana,direct comunism

    RăspundețiȘtergere