21 mar. 2013

Tara care ingheata la +20°C

A venit primavara si schimbarea invaluie orice aspect al vietii in Cipru. In ultimele zile orasul parea ca e intr-un fel de sarbatoare caci drumurile au fost goale, bancile sunt inchise, cateva institutii conexe sunt si ele inchise, iar multe afaceri si-au incetinit ritmul. Toata lumea asteapta solutia salvatoare sau letala, caci o alta posibilitate nu exista. Din toate punctele de vedere, inchiderea bancilor trebuie sa inceteze cat mai repede caci altfel tara o va lua razna. Deja oamenii care sunt platiti la saptamana nu-si pot incasa CEC-urile, iar cei care sunt platiti la luna si au avut ziua de salariu in perioada asta sunt in aceeasi situatie. Din cauza lipsei de lichiditati nici pe la Periptero sau pe la magazinele de cartier nu mai reusesti sa schimbi un CEC. 
Taxele, impozitele, TVA-ul, accizele, toate sunt incasate dar neachitate caci plata lor este imposibila. Azi am fost in vama Limassol. Toti se plang ca nu-si pot plati furnizorii externi si ca, chiar si platiti, acestia refuza sa mai trimita marfa pana nu primesc mai intai INTEGRAL in cont contravaloarea marfurilor. Mai mult, am auzit oameni care se plangeau ca scrisorile de garantie bancara nu mai prezinta o certitudine pentru furnizorii externi, iar acestia solicita plata in avans a unor bunuri care in general se vand in timp. Deasemenea importatorii nu-si pot incasa contravaloarea produselor vandute in Cipru pentru ca nimeni nu are acces la transferul de bani. Chiar daca acestia au primit numerar de la clienti, nu pot transfera sumele catre partenerii externi. Aici includem produsele industriale, alimentare, petroliere etc. Pe de alta parte exportatorii se vad si ei blocati pentru ca partenerii straini nu le pot transfera banii pe produsele exportate.
Furnizorii de utilitati sunt in impas pentru ca timp de o saptamana bancile au fost inchise si ei nu si-au putut incasa contravaloarea facturilor emise. EAC, furnizorul de electricitate, a anuntat ca nu va proceda la deconectarea abonatilor care au avut termene scadente in aceasta perioada.
Problemele nu se opresc insa aici. Din Cipru, fiind o insula, singura cale de iesire este cea a aerului. Platile catre companiile aeriene sunt si ele in impas pentru ca nu toate au birouri de unde se pot cumpara bilete in numerar, agentiile de turism nu isi pot realimenta conturile pentru a putea plati biletele rezervate s.a.m.d. 
Site-urile bancilor anunta ca transferurile intre conturi, indiferent de posesor, au fost blocate. Bank of Cyprus a mers pana acolo incat a scos pur si simplu optiunea "Transfers" din meniul de Internet banking. in curand tot numerarul va fi in mainile populatiei si ale firmelor care isi vor face rezerve de numerar. Astfel, bancile vor fi in imposibilitatea de a reumple bancomatele.
Incet-incet toti resimtim efectele inchiderii bancilor.Oficial bancile se vor redeschide Marti pentru ca Luni, 25 Martie este sarbatoare legala.

2 comentarii:

  1. Oficial bancile ar trebui sa se deschida marti, luni 25 martie fiind sarbatoare nationala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, am corectat. Stiam ca-s inchise si luni dar uitasem de ce.

      Ștergere